Vandring från Dalarö till Tyresta Nyfors med Friluftsfrämjandet

Annonser

Ute på vandring i Södertörns marker

Denna soliga och kyliga söndag i mitten på mars vandrar 14 medlemmar i Friluftsfrämjandet den 25 kilometer långa sträckan från Dalarö till Nyfors i Tyresö genom kuperad terräng i gammal svensk kulturbygd. Vandringen går både genom skog,  längs strandlinjen och vid sjöar bara några få kilometer söder om Stockholm.

Gränöfjärden med Älgholmen i bakgrunden.

Soldattorpet på Styvnäset

Naturskönt vid Gränöfjärden ligger detta soldattorp från 1700-talet. Torpet är av enkel standard med sju sängplatser och har matlagningsmöjligheter. Båtar kan angöra vid den tillhörande bryggan. Stiftelsen Tyrestaskogen äger och förvaltar torpet och kan hyras veckovis eller över en helg.

Isen ligger fortfarande blank och fin inne i vikarna.

Forsen i Nyfors

Under slutet på medeltiden växte ett viktigt industriområde fram runt Nyfors och drog nytta av vattenkraften. Forsen har en fallhöjd på 6 meter under en sträcka på 100 meter. Genom århundrandena har krutkvarnar, pappersbruk, sågar, järnverk och en sämskmakeritamp legat vid forsen i Nyfors. Den sista industriella verksamheten upphörde 1935 då sågverket lades ned.  Sophia de la Gardie som ägde Tyresö slott på 1600talet är den mest omtalade brukspatronen som drev flera av verksamheterna under den svenska stormaktstiden. Idag minner bara den ståtliga disponentvillan och grunden till det sista sågverket av mer än 400år av industriell verksamhet. Bron över forsen utgör slutet och början på vandringslederna i Tyresö nationalpark och naturreservat.

Inte långt från Nyfors ligger Alby friluftsgård vid Albysjön som är ett populärt friluftsområden i Tyresö sommar som vinter, med en friluftsgård, ett café, motionsslingor, skidspår, friluftsbad, värdefull natur, forngravar och gammal bebyggelse.

Efter drygt sju timmar av vandring i högt tempo avslutas söndagsvandringen och vi skiljas nöjda och trötta åt vid lokalbussen och med en vilja att delta i fler dagsvandringar i Stockholmsområdet.