Besöka Adelsö- En historisk pärla i Mälaren

Annonser

 

Adelsö- Mitt i Mälaren

Adelsö ligger strategiskt och vackert mitt i Mälaren på bekvämt avstånd från Stockholm och är väl värd att besöka sommar som vinter för den historiskt intresserade. Vid Hovgården, klassat som världsarv av UNESCO, utspelade sig under Sveriges medeltid flera viktiga händelser. Enklast tar man sig hit med bil eller med buss 312 från Brommaplan som avgår varannan timma. Ett annat alternativ är att komma med egen båt och förtöja båten i den lilla gästhamnen eller ta färjan som dagligen under sommarmånaderna förbinder Hovgården med Birka.

Cafè Hovgården

Efter en rundvandring i Hovgården, där de intressanta platserna finns beskrivna på uppsatta skyltar, är det skönt att slå sig ner i Café Hovgården med dess stora grönskande trädgård. Caféet är inrett i ett välbevarat posthus från 1800talet. En varm försommardag är det lätt att bli sittande och lyssna till fågelkvittret från de stora äppelträden. På menyn finns sallader och hembakat, glass och dryck. Lokalproducerad honung finns också att köpa. Gästerna tycks bestå av en blandning av cyklister och människor klädda för vandring. I trädgården finns också en tavla som förklarar trakten långa och dramatiska historia.

Café Hovgården har en härlig trädgård. 

Café hovgården har ett begränsat utbud men det smakar bra.

Till Adelsö kan man bara ta sig med bilfärja eller med sin egen båt.

Hovgården

Hovgården är ett fornlämningsområde från äldre järnålder, vikingatid fram till 1600talet. Området var det som först reste sig ur havet i dagens Mälaren efter istiden och fick en fast befolkning då det blev möjligt att bruka jorden. Området är rikt på fornborgar, husgrunder och kungagravar.

Husgrunden till Alsnö Hus som en gång var en borg. Alsnö kyrka i bakgrunden.
Alsnö gård ligger vackert på en höjd med vid utsikt över Mälaren. 
Gullvivorna frodas på försommaren. 

Från kungsgården Alsnö Hus, som ligger på en höjd med milsvid utsikt över Mälaren, kunde kung Magnus Ladulås under sin regenttid i slutet på 1200talet kontrollera sjöfarten och hålla uppsikt över Birka någon mil bort. Åren 1917- 1920 grävdes området ut. Idag finns bara grunden kvar av Adelsö Hus som omges av ett böljande ängslandskap med betande kossor. På Alsnö Hus ägde år 1280 ägde ett viktigt möte rum som gått till historien som upprättandet av Alsnö Stadga. Kung Magnus Ladulås hade kallat de främst stormannasläkterna i Sverige till ett herremöte för att där förklara vem som styr riket. Mot att dessa släkter lovade kungen lojalitet och rusttjänst blev de i gengäld befriade från skatt. Detta resulterade i uppkomsten av det svenska adelskapet, ett frälse, efter kontinental förebild.

Kungagravar

I området finns även flera kungagravar från tidig medeltid. Denna är utgrävd av arkeologer som fann lämningar av två kremerade personer och rester av värdefulla föremål.

Flera kungsgravar finns i området, en del av dem är utgrävda. 

 Alsnu gård

Strax norr om Hovgården vid stranden ligger Alsnu Udd som är en nybyggd vikingagård som drivs av den ideella föreningen Alsnu Vikingar. Tanken är att besökare ska kunna förflytta sig 1000 år tillbaka i tiden och få uppleva historia med alla sinnen. Besökare kan få se lerbränning, smide, skinnbearbetning samt odling av nyttoväxter. Planer på att utöka verksamheten finns.

En vikingagård har byggts för att visa turister. 

Efter att vi har vandrat runt i området och läst alla intressanta informationsskyltar, taget en kopp kaffe med hembakat och pratat med den trevliga personalen i Café Hovgården om området beger vi oss nöjda mot busshållplatsen övertygade om att vi förr eller senare kommer att återvända.

Läs vidare om ett annat besöksmål i Stockholmsområdet: Fjäderholmarna- Stockholms närmaste skärgård