Nio trevliga caféer och konditorier i Stockholm Söderort

Annonser

Utmed den gröna tunnelbanelinjen mot Skarpnäck och i Sköndal finns flera små och trevliga caféer och konditorier som är värda att besöka, alla har sin egen historia och charm. Vid flera tillfällen och med olika sällskap har jag haft anledning att besökt dem. Här följer en redogörelse för nio av dem som jag vid flera tillfällen besökt under de senaste åren. 

Bergholmstorpet i Skarpnäck

Varje söndag under sommarhalvåret mellan kl.12.00 och 16.00 serveras kaffe med hembakat i Bergholmstorpet som ligger mellan Skarpnäck och Bagarmossen. Torpet ägs idag av Stockholms stad och disponeras av Föreningen Bergholmstorpets vänner som förutom caféverksamhet anordnar författarkvällar, loppmarknad och andra aktiviteter.

Bergholmstorpet 1
Bergholmstorpet har en lång och skiftande historia. Under årens lopp har en lång rad familjer bebott Bergholmstorpet, bland dem torpare, mjölkare, statare och pigor. I slutet på 1930-talet togs torpet över av försvarsmakten som använde torpet till förläggning av manskap vars uppgift var att bevaka Skarpnäcksfältet som hyste en flygbas.  Efter andra världskriget disponerades torpet av hemvärnet fram till 1970-talet.
På helgerna ringlar kön till självserveringen lång till självserveringen i Bergholmstorpet.
För 40 kronor får gästen ett kakfat med kaffe/te. På förmiddagen har en grupp äldre kvinnor bakat och förberett söndagens verksamhet. Alltid gott och hemtrevligt.

Torpet i Orhem

Strax söder om Skarpnäck vid utkanten Orhems koloniområde ligger torpet i Ornhem. Ända sedan 1940-talet har det under sommarhalvårets helger serverats hembakade bakverk, smörgåsar och enklare varmrätter till bra priser. Torpet går också att boka för slutna sällskap.

Caféet Torpet i Orhem ligger lite bortanför koloniområdet. Soliga helger blir det snabbt fullt.

Caféet ”Torpet i Orhems” ligger precis intill Orhems koloniområde och anlades i slutet på 1940-talet, idag består den av 146 lotter med stugor. Området är klassat som parkmark och är öppet för allmänheten och ingår i Flatens naturreservat.
Vägen mot Caféet Torpet i Orhem  från Skarpnäck går genom Flatens naturreservat inte långt ifrån sjöarna Flaten och Drevviken. En helgförmiddag känns storstaden avlägsen.

MA Baker i Kärrtorp

Är du sugen på att gå på konditori eller äta en enklare måltid behöver du inte åka in innanför tullarna.  Ma Baker är ett nytt, litet hemtrevligt bageri och kafé vid torget i Kärrtorp. Menyn är till stor del vegetarisk med inslag av både veganska och ickevegetariska inslag där utbudet också i möjligaste mån anpassas efter säsongen.

Här serveras även soppor på ekologiska varor och grönsakstallrikar med hembakt bröd.  Bullar, kakor och rejäla mackor kan beställas till en kopp kaffe/te. Ma Baker har också ansökt om alkoholtillstånd för att kunna utöka verksamheten.

Soliga helgdagar blir MA Baker både utanför och inne snabbt fullsatt.

Inne i MA Baker finns tidningar och sällskapsspel att låna. Det går också att köpa med sig bröd och frallor hem.

Det mesta i MA Baker bakas på plats. 

Karl & Kristinas vid Skogskyrkogården

Vid Pungpinan, inte långt ifrån Skogskyrkogården och där Skarpnäcksvägen möter Gamla Tyresövägen, ligger konditoriet Karl och Kristinas som även har fullständiga rättigheter.

Karl o Kristinas har som mål att erbjuda mat och fika i en rofylld och lantlig miljö nära världsarvet Skogskyrkogården. Menyn består av hembakat, sallader och enklare varmrätter i en rofylld, gammaldags och lantlig miljö.

Det är att lätt att känna sig välkommen till Karl och Kristinas vid Skogskyrkogården.

Området har en lång och dramatiska historia. Torpet Pungpinan(ovan) är uppkallat efter den krog som låg i området fram till i början på 1800-talet. Krogen omnämndes för första gången 1670. Krogrörelsen upphörde i början på 1800-talet strax efter de mord som begicks där. Morden blev vida omtalade och inträffade natten mellan 4 och 5 mars 1803, då krögerskan Maja Schröder, hennes två barn och hennes piga bragdes om livet av gardisten Peter Almqvist som senare också blev dömd till döden.

Mittemot krogen låg och ligger fortfarande torpet Pungpinan som uppfördes 1763.  1933 gjordes torpet om till samlingslokal för den lokala ungdomen och var under en tid samlingslokal för Unga Örnar. Sedan 2000 är torpet privatägt.

Innergården på Karl och Kristinas en solig sommardag.
Inne hos Karl och Kristinas är det ljust och trevligt.
Det finns mycket gott och hembakat att välja emellan. 

Karl och Kristinas verksamhet  ligger i ladan och det är möjligt för boende och föreningar i närområdet att hyra ladan för privata fester, minnesstunder eller föreläsningar.

Santa Fè i Kärrtorp

Konditori Santa Fé har sedan 1952 funnits i gaveln till ett bostadshus från 1950 på Söderarmsvägen närmast Nytorps Gärde. Sedan 2016 är ägaren ny. Inne i det rymliga och nyrenoverade konditoriet serveras kaffebröd, bullar, bröd, wienerbröd, baguette och croissanter. Allt bakas från grunden med naturliga råvaror utan E-ämnen. På helger och eftermiddagar är det ofta fullsatt både inne och ute vilket kan ses som bra betyg.

År 2014 utsågs Santa Fé:s neonskylt av Stockholms stadsmuseum till Lysande skylt år 2014. Juryns motivering löd: ”Slingrande mjukt ramar neonblomster in Santa Fé, namnet på staden i New Mexico som blev konditori i Kärrtorp 1952. Bokstävernas graciösa former i kursiv gör känslan av denna mix vid Söderarmsvägen 1 till ett stilrent möte mellan nutid och 50-tal.”

Det är också möjligt att beställa tårtor och smörgåstårtor hem.

Lilla Bagis i Bagarmossen

Konditori Lilla Bagis har funnits i detta hörn precis vid Bagarmossens T-banestation. Inne i det något slitna konditoriet sitter flera yngre gäster djupt försjunkna i sina Appledatorer och skriver på något som verkar vara skolarbeten. Strömmen av gäster av tidvis strid och många får endast sittplats utanför.

Precis till höger om tunnelbanestationen ligger Lilla Bagis. 
Inne hos Lilla bagis är det trångt men mysigt. 

På Lilla Bagis serveras kaffe i alla dess former, surdegsbaguetter med flera olika fyllningar, muffins, kanel- och kardemummabullar och flera olika sorters kakor och sallader till priser som inte är över genomsnittet för liknande kaféer.
Lilla Bagis är väl värt ett besök när andan faller på.

Adams Café och konditori i Skarpnäck

Bredvid Skarpnäcks Café längs Skarpnäcks Allé ligger Adams Café och konditori. Här kan du äta frukost och ta en kvällsfika veckans alla dagar.
På Adams Café kan du beställa smörgåsar och bakelser till mycket bra priser. 

Café Kristinahuset i Sköndal

På en höjd med en fantastisk utsikt ut över Drevviken ligger caféet i det 400 år gamla Kristinahuset i Sköndal. Byggnaden har fungerat som sjukstuga och mycket annat under årens lopp. När vädret tillåter går det att sitta på terrassen mot sjön. WIFI är också tillgängligt. 
På Café Kristinahuset kan du beställa hembakat, smörgåsar och enklare varmrätter veckans alla dagar.
Kristinahuset håller öppet sommar sim vinter.
På Drevvikens is finns möjligheter till både skridskoåkning och långfärdsåkning.

Delselius Braseri i Gamla Enskede

Mitt i Gamla Enskede invid Nynäsvägen ligger Delselius Bageri. Vissa helger är det loppmarknad i kvarteren. 
Inredningen är hemtrevlig och helger blir det snabbt trångt mellan gästerna.
Delselius Braseri har mycket gott att erbjuda gästerna. Förutom bakverk serveras enklare och goda maträtter och smörgåsar. Bröd säljs också över disk. Smakar det så kostar det.  

Café Brotorp

I Brotorpsstugan från 1677 vid kanten av Nackareservatet serveras våfflor och hembakat under helgerna. Stugan bemannas av medlemmar av Skogsluffarnas orienteringsklubb

Café Brotorp är ett trevligt utflyktsmål på helgerna. 

Torpet där Café Brotorp är mer 300 år gammalt. 

Det blir snabbt fullsatt inne i det lilla Brotorpstorget. Sittplatser finns även utanför.

Våfflorna i Café Brotorp gör ett besök väl värt ett besök. 

Läs vidare om vad som finns att uppleva i närheten. Fyra årstider vid Hellasgården

59.200350717.6341611