Se och upplev Sofia- En förfallen och misshandlad skönhet

Annonser

Staden Sofia
Alla städer har sin charm och historia. Bulgariens huvudstad har definitivt sin skönhet men den kan vara svår att uppräcka.

Sofia ligger vid foten av det mäktiga berget Vitosha som ännu vid midsommarhelgen har sin topp täckt med snö trots att termometern nere i Sofia visar på +30 garder. Sofia är en blandning mellan nytt och gammalt. Staden har byggts lager på lager där de äldsta delarna härstammar från romartiden. Sedan mitt senaste besök för drygt 10 år sedan har mycket förändrats till det bättre, det putsas och underhålls med stöd från EU även om det finns mycket kvar att göra. Sofia är värd att upplevas under en dag eller två på vägen till och från badorterna vid Svarta havet eller bergen.  Anländer du med flyg tar du sig smidigast in till Sofia med tunnelbanan som bara kostar bara 8 kronor.

Sofia17
Vitosha Boulevard med berget Vitosha i bakgrunden är Sofias pulserande hjärta.

 

Många tvärgator har trädplanteringar vilket ger ett trevligt intryck.
En typisk bakgata i centrala Sofia, på sätt och vis mysigt.

Sofias mest centrala delar är nyrenoverade med lummiga och välvårdade parker med mängder av exklusiva vinbarer, restauranger och nattklubbar. Många tvärgator är alléer och är omvandlade till gågator med många småbutiker och konditorier. Träden ger en behaglig svalka och gör gatorna trevliga och inbjudande.

Ett annat Sofia

Bortanför Sofias mest centrala delarna är verkligen en helt annan. Många byggnader står öde eller är i långt gånget förfall, nattetid är inga fönster upplysta. Ödetomterna är många.Vissa kvarter byggdes aldrig upp igen efter de flygbombningar som britterna och amerikanarna utsatte Sofia för under andra världskriget.

 

Arkitekturen är minst sagt omväxlade i Sofia.

Centralt i Sofia finns många ödetomter.
Det gäller att se var man sätter fötterna. Det är lätt att snubbla.
På många håll är känslan att en byggnad saknas.

 

Smutsigt, övergivet och nedgånget inte långt ifrån de fina kvarteren.

De kvarter som återuppbyggdes efter andra världskriget fick en helt annan karaktär. Arkitekturen skiftar från vackra byggnader från 1800talet som står sida vid sida med smaklösa grå byggnader från efterkrigstiden varvat med ödetomter. På många håll pågår reparations- och underhållsarbeten, skyltar visar att EU står för en stor del av kostnaderna. Att Bulgarien är EU fattigaste land är inte svårt att förstå.

Att göra & se i Sofia

Det flesta attraktionerna ligger i de centrala delarna och kan ses under en dag. För att få ut det mesta under din vistelse i Sofia rekommenderar jag att gå en guidad tur som hittas på hemsidorna för Showaround eller Freewalkingtour.

Jag bokade juridikstuderande Nicole Levakova som privatguide genom Showaround. Hon lärde mig mycket om Sofia och Bulgarien.

 

 

Att gå en guidad rundtur i grupp är också att rekommendera. De hittas lättast genom FreewalkingTour.
Vitosha Boulevard en vanlig dag.

Vitosha Boulevad är Sofias hjärta, längs denna breda gågata och kvarteren däromkring är det trångt mellan de exklusiva restaurangerna, konditorierna, glassbarerna, vinbarerna och de internationella märkesbutikerna.

 

Sofias synagoga ligger inklämnd bland moderna och gamla byggnader.

Inte långt från moskeen ligger Sofias synagoga från 1909 inklämd bland moderna byggnader. Det lär finnas omkring 4000 judar i Sofia. Den judiska befolkningen minskar stadigt i form av utvandring till Israel och blandäktenskap. Vid synagogan ligger ett litet museum. Alla besökare blir kroppsvisterade innan de släppas in genom den låsta grinden.

Den ortodoxa kyrkan i Central Sofia är ett känt landmärke.

Sveta Nedelya är en ortodoxa kyrka från medeltiden. I och omkring den har många blodiga attentat och dramatiska händelser i Bulgariens historia utspelats, bland annat ett attentat 1924 då stora delar av den politiska och militära eliten dödades under ett sprängattentat inne i kyrkan då hela taket rasade ner över de församlade. En korrupt präst ska ha placerat ut 25 kg dynamit precis under taket och tänt på stubinen.

Flera lämningar från romartiden finns att beskåda runt om i centrala Sofia. här vid Sofias moskee.

Delar av Sofia är ett friluftsmuseum där lämningar från romartiden finns att beskåda. Skyltar berättar om dess spännande historia. I de centrala delarna ligger Banya- Bashi moskéen, byggd 1576 under det ottomanska styret. Dagtid är den öppen för besökare. Idag finns runt 15000 muslimer i Sofia som besöker moskén vid muslimska högtider.  C:a 10%  av Bulgarien befolkning är muslimer och har turkiska som modersmål.

Det utgrävda områdena är överbyggda men ändå väl tillgängliga. Snyggt och proffsigt gjort av bulgarerna. Flera skyltar informerar dock om att EU har bekostat det hela.

I Sofia också finns flera besöksvärda arkeologiska- och historiska museer som under varma sommardagar ger en behaglig svalka.

Aleksandr Nevski katedralen är den näst största ortodoxa kyrkan på Balkan.Alexander Nevski katedralen är den mest populära turistattraktionen i Sofia. Den byggdes under 30 år stod färdig 1912. Den byggdes till minne av de ryska soldater som stupat för Bulgariens frihet. Den lär vara nästa största ortodoxa kyrkan i Europa efter den i Belgrad.

 

Berget Vitosha ligger på bekvämt avstånd från Sofia och har många vandringsleder.

Förorten Vitosha  är Sofias mest exklusiva förort och är ett intressant resmål en varm sommardag. Grönskan är frodig och luften ren. Här finns också flera familjeägda pensionat och restauranger.

Till priset av ett halvt McDonslds meal äter och dricker du detta i Vitosha.

I Vitosha finns en lift upp till bergets topp och flera trevliga restauranger. Enklast tar du dig till Vitosha ned tunnelbana eller taxi.

 

Billigt är det också. Öl+Kaffe+bakelse för drygt 40kronor.
En pizzaslice får du 10 kronor.

Då du är trött och belåten efter alla synintryck är det skönt att slå sig ner vid någon av alla konditoriet eller restauranger som finns utspridda i Sofias centrala delar och betrakta folklivet.  Utbudet är stort med alltifrån traditionella bulgariska rätter till medelhavsinspirerade rätter till indiskt. Billigt är det också, en trerätters meny med dryck kostar under 300 kr.

Sofia är en säker och trygg stad att röra sig i, främst måste besökaren vara vaken mot ficktjuvar och taxichaufförer som försöker överdebitera. En del tiggare och hemlösa rör sig också i de centrala delarna.

Sofia är inte den roligaste huvudstaden att besöka men om du råkar vara nere på Balkan är Sofia värd ett besök, inte minst för alla trevliga och billiga restauranger.

Se vidare: Bukarest- En dag räcker.

Se Vidare: Vandring i Bulgariens berg under sju dagar.

Se vidare: Till Transsylvanien från Sofia