Vandring i Bulgariens berg under sju dagar.

Annonser

Till Balkanbergen

Efter två dagar av sightseeing i det sommarheta Sofia är det skönt att få bege sig upp i de svala Balkanbergen, c:a 16 mil från Sofia. Guiden möter upp oss vid hotellet och för oss genom ett frodigt och bördigt landskap till skidorten Bansko som kommer vara utgångspunkten för våra dagslånga vandringar i Rila –Pirin bergen under den kommande veckan.

Bansko

Bulgariska Bansko är ödsligt sommartid
Banskos stadskärna är gammal och det är endast här som stadens restauranger har gäster sommartid.

Bansko som är också är Sydosteuropas främsta vintersportort. Orten visar sig vara under snabb utbyggnad och det finns uppenbart en strävan efter att sätta Bansko på världskartan. Ett annat mål tycks vara att efterlikna en fransk skidort eftersom arkitekturen är densamma. Mitt i sommaren är det dock hett och ödsligt i Bansko, endast några enstaka souvenirbutiker och restauranger håller öppet där innehavaren uttråkad sitter utanför och röker med vänner. Skyltningen är till stor del på engelska och utbudet av hotell i alla prisklasser tycks vara enormt. Banskos turistbyrån gapar tom och dess skyltning lockar med alltifrån flugfiske till motorcrosskörning i bergen. Trots alla satsningar känns Bansko primitvt jämfört med skidorterna i Alperna även om det inte för hotellens skull man beger sig hit. Sannolikt är det mycket mer liv och rörelse i Bansko under vintermånaderna. Det är dock inte Bansko som är syftet med resan, här ska vi bara bo på ett familjeägt pensionat under våra dagslånga vandringar uppe i Rila- och Pirinbergen.

När jag mötte de övriga i vandringsgruppen visade det sig att jag är den ende svensken, de övriga är kvinnor i 30årsåldern från USA och Storbritannien , två kanadensiska systrar samt den lokale guiden. Ingen känner någon av de andra sedan tidigare, vi alla inser dock snabbt att vi kommer bra överens och jag inser att jag under de kommande dagarna kommer få mycket bra träning i vardagsengelska. Två av dem visar sig dessutom har precis samma yrke som jag vilket också underlättar eftersom det är alltid givande att få utbyta erfarenheter med kollegor från andra länder.

Vandra i Rila och Pirinbergen

Rila- och Pirinbergen ligger i sydvästra Bulgarien och är en del av Balkanbergen som är bergskedjan på Balkanhalvön. Dessa berg utgör det högsta bergsmassivet på Balkanhalvön, dess högsta topp är berget Musala som är 2925 meter högt och den sjätte högsta toppen i Europa. 80 bergstoppar når dessutom över 2500 meter. Större delen av Rila- och Pirinbergen utgörs av en nationalpark.

En av vandringslederna går runt fem sjöar som ligger på c.a 2500 meters höjd. Utsikten är fantastisk.

Kl 9, efter en stadig balkanfrukost, beger vi oss i en minibuss av mot vandringsleden för dagen som oftast startar vid en skidlifts dalstation. Liftarna som känns 1980tal, startar då vi kommer och för oss långsamt upp genom skogen tills vi passerat trädgränsen. Det känns ödsligt. Under vandringarna ser vi nästan inga andra vandrare förutom den dag då vi vandra upp på berget Musala som är Bulgariens högsta topp. Bitvis är det trångt längs leden vid smala och branta passager.

Efter att kommit upp över ännu en bergkam möttes vi av sjö likt denna.
Sjöarna längs vandringslederna är naturliga rastplatser. Många passar på att ta sig ett svalkande bad.
Det finns hundratals sjöar likt denna i Balkanbergen.

Under dagarna vandrar vi upp -och nedför branta bergskammar, över ängar och över fält med snö och genom buskig skog. Vandringsleden är omväxlande, löper över stora stenar och klippblock vilket är mycket krävande, även psykiskt, och sätter konditionen på stora prov. Efter varje bergskam möts vi av en platå med en sjö, vandringsleden för oss sedan förbi sjön till ytterligare en bergskamm några hundra meter bort som i sin tur följs av en platå med en sjö som helt eller delvis är täkt av is och snö osv. Vandringen är dock värd alla ansträngningar för utsikten är milsvid och det landskapet är i all sin karghet väldigt vackert.

Vattnet i bergssjöarna är kristallklart. Vattnet är drickbart och smakar gott.
Från sjöarna rinner bäckar och dess vatten smakar som mineralvatten.

Att vandra här är en mäktig upplevelse, terrängen är högalpin och bjuder på stor rikedom i flora och fauna och geologiska upplevelser. Här finns drygt 1500sjöar från vilka otaliga bäckar och åar har sitt ursprung. Vattnet är kristallklart och drickbart. I bergsmassivet finns också ett flertal små glaciärer som under heta vandringdagar ger en behaglig svalka.

Oftast går vandringsleden brant uppåt över större eller mindre klippblock vilket också är mentalt tröttande.

Trots att vi oftast befinner oss på över 2000meters höjd är det varmt. Varje dag är det över 30 grader och solen gassar obamhärtigt från en klarblå himmel. Flugor irriterar också. Ibland drar stackmoln in som ger en behaglig men tillfällig svalka.

På rastställen likt denna serveras enklare maträtter till otroligt låga priser.
En mycket enkel och god potatisrätt serverad vid en restaurang i bergen.

Längs lederna finns små restauranger utspridda där enklare maträtter och dryck till mycket förmånliga priser säljs. Vi fastnar lätt här i den svalkande skuggan och utbyter erfarenheter med andra vandrare. En utsökt god kyckling eller linssoppa köper du för 3 Lev(C:a 15 kr).

En av många liknande bergssjöar i Balkanbergen.

Vattnet är kallt men svalkande och skönt.

Efter 7-8 timmars vandring känns det i benen. Dagen avslutas på vårt pensionat nere i byn med en trerätters bastant typisk bulgarisk middag som oftast besår av gryta gjord på kött och grönsaker med inslag av ost. Rätterna sköljs ner med en eller två flaskor bulgariska öl eller vin. Vi alla somnar gott efter en lång och krävande dag.

Vandrarna har oftast allt för sig själv.

Tyst, stilla och ödsligt men vackert.

Även mitt i sommaren ligger snön på höga höjder kvar.

Bulgarisk Szopskisallad. Enkelt och gott.
I Bulgarien serveras ofta grytor. Här en vegetarisk.

Längs lederna och vid liftarnas dalstationer står många tillsynes många helt övergiva och halvt färdigbyggda hotell. Byggplaner tycks av olika anledningar plötsligt helt ha ändrats. Andra hotell är vräkiga och byggda i funkisstil och känns inte inbjudande. I området finns dock andra välskötta och inbjudande hotell och familjeägda små pensionat med bakgårdar där vinrankor ger skugga.

Besök i Rilaklostret

Rilaklostret grundades på 800talet oh är ett av Bulgariens främsta turistattraktioner.
Rilaklostret ligger djupt inne i en grönskande dal.

Som omväxling till vandring och fysiska aktiviteter är ett besök på Rilaklostret att rekommendera. Klostret ligger djupt inne i en dal omgiven av frodig lövskog. Detta kloster från 800talet är USESCOskyddat och är Bulgariens främsta resmål med drygt 900 000 besökare per år.

Bulgarien är fortfarande ett bondeland och inne i många byar på landsbygden betar boskap.

Hela Bulgarien är otroligt billigt och det mesta kostar inte ens hälften av vad det skulle ha kostat i Sverige. Människorna är gästfria och vänliga och maten är mycket välsmakande.

Vandringsresan genomfördes med det danska reseföretaget Penguin.dk. I Bulgarien räcker pengarna nästan pinsamt långt, prisnivån uppgår till 30-40% av den svenska. Även om man inte väljer att vandra är Bulgarien värt att resa till för det finns mycket att uppleva.

Läs vidare om att vandra i Vandra Transsylvanien i Rumänien

Läs vidare om Bulgariens huvudstad Sofia

42.13332223.5499485