Till Transsylvanien från Sofia

Annonser

 

Att resa till Transsylvanien och Brasov från Sofia via Bukarest visade sig vara omständigt. Tågtrafiken mellan de båda huvudstäderna är nedlagd och enklast tar man sig mellan de båda städerna med buss. Av någon anledning avgår bussarna endast mycket tidigt på morgonen eller vid midnatt. Jag väljer att ta nattbussen som avgår kl. 23.00. Området runt Sofias busstation är slitet och nedgånget men det känns ändå tryckt, bussterminalen visar sig vara stor och upplyst med nattöppna caféer och patrullerande polismän.

BR15
Denna minibuss kör mellan Bucharest och Sofia nattetid. Jag var ensam med chauffören större delen av sträckan.

Till min förvåning är det en minibuss som jag ska åka med och jag är den ende resenären. Chauffören kan ingen engelska men med hjälp av teckenspråk och enstaka ord på engelska förstår jag till slut att det är rätt buss jag har hamnat på. På en slingrig och skumpiga landsväg ger sig minibussen i mörkret av mot Rumänien och Bucharest. Någon sömn får jag inte, är det inte för den ojämna och slingrande vägen är det för att chaufförens ofta ska stanna för rökpauser.

Några mil före gränspassagen kliver ytterligare två passagerare på som visar sig vara syrier som redan har fått uppehållstillstånd i Tyskland. De visar mig sina tyska främlingspass och id-kort. Jag anar att det ändå kommer bli bekymmer vid gränspassagen till Rumänien efter förra årets stora flyktingström genom Europa. Efter att syrierna frågats ut inne i bussen på tyska och jag har sett hur gränspolisen ringer flera samtal släpps vi tillslut in i Rumänien. Mig ger gränspolisen bara en snabb blick.
Bucharests förorter ger ett bedrövligt intryck, det syns att husen en gång varit vackra och ståtliga. Många fönster gapar tomma, putsen har rasat ner och vägen är ojämn och trottoaren har stora hål. (Mer om Bucharest här)

Bussen släpper av oss i Bucharests ytterområden. Syrierna försvinner åt sitt håll. Taxichaufförerna är irriterande men till slut låter jag mig köras till Gara du Nord som är Bucharest tågstation för vidare färd mot Brasov.

Tågen i Rumänien är ålderdomliga med svenska mått, vissa sträckor hade jag kunnat springa lika snabbt som tåget gick.

Tåget mot Brasov och Transsylvanien påminner om ett SJ-tåg från 1970 talet, inredningen är i brunt och mörkrött. Långsamt tuffar tåget igång mot Brasov. Färden går till i början genom ett platt och öppet landskap och efterhand blir landskapet alltmer kuperat och skogigt. Genom fönstret ser jag hur naturen långsamt håller på att återerövra det den en gång förlorat. Flera tomma och halvt igenvuxna fabriksbyggnader och hus syns från tågfönstret. Tåget går allt långsammare och vid vissa kurvor hade jag kunnat springa jämsides vid tåget.

Krakarna av hö som syns från tågfönstret ger ett ålderdomligt men ett pittoreskt intryck av landsbygden.

Det rör sig längs en slingrande flod i en dal med branta och lövskogsklädda dal- och bergssidor. Längs spåret betar boskap och många krakerna med hö är många. På vissa håll sticker bergstoppar upp över trädgränsen.

Staden Brasov

Brasovs gamla stadsport.

 

 

Brasovs har c:a 250 00 invånare och dess stadskärna är upptaget på FN:s världsarvslista. Brasov är en av sju korsriddarstäder i Transylvanien där Brasov är den mest välbevarade. Staden ligger inklämd vid höga och skogsklädda berg nedanför en gammal borg och är en av Rumäniens största turistattraktioner. Bebyggelsen kryper upp längs bergssidorna.

 

Brasov grundades på 1200talet av tyska korsriddare och var länge en knutpunkt för medeltida handelsvägar. Tyskar från Sachsen inbjöds för sin yrkeskunskap inom handel och hantverk skull att slå sig ner i Brasov och de andra städerna i Transsylvanien. Med tiden växte deras makt och inflytande alltmer. Rumänerna och ungrarna bodde främst på den omgivande landsbyggden och ägnade sig åt jordbruk. Befolkningen var långt in på 1900talet tysktalande men har under 1900 talet snabbt minskat på grund av utvandring och utgör idag endast några få % av innerstadens befolkning. Den nästa största befolkningsgruppen är ungrarna som utgör 7-8 % av befolkningen. Den judiska befolkningen var länge också stor men håller nu helt på att försvinna och utgörs idag nästan bara av gamla, de unga har utvandrat till Israel.

En del fasader i Brasov bär fortfarande spår av striderna från 1989 års revolution.

Centrum är till stora delar bilfri och består nästan uteslutande av vackra hus i olika stilar från medeltiden längs slingrande gränder och runt små torg. En stor del av den medeltida stadsmuren med försvarstorn är bevarad och platsen för de nu rivna försvarstornen är markerade där de en gång stod. Många hus har småbutiker, restauranger och konditorier och är varsamt restaurerade men många hus är också slitna och är fallfärdiga. Eftersom Rumänens och Brasovs befolkningsantal sedan 1990talet stadigt minskat finns det antagligen ingen som är i behov av alla gamla tomma hus som också har stora renoveringsbehov, ägarförhållandena till många hus är dessutom oklara.

Ett bra sätt att få se Brasov är att gå en guidad rundvandring. Gratis guidningar ordnas av Freetours.com

De sevärda platserna och byggnaderna i Brasov är många. Enklast går man en guidad rundtur eller utrustar sig med en detaljerad karta och läser in sig själv. Det är även trevligt att röra sig fram och tillbaka på gränderna och besöka några av Brasovs många små och trevliga museer.

En fika på ett konditori kostar 15-20 kronor.
På konditorierna finns alltid många bakverk att välja emellan, mycket grädde brukar ingå.

Brasov har också många goda restauranger och kaffer med kök från Indien till klassiska rätter från Östeuropa. Billigt är det också, prisnivå är bara 30-40% av den svenska. Flera arrangörer anordnar dagsturer till omgivande korsriddarstäder och gamla borgar. Ett alternativ till att åka organiserat är att åka taxi eller kollektivt, det är bara att höra sig för i hotelletes reception eller göra upp med en taxichaufför, det är väl så billigt att åka i taxi som att åka organiserat. Är man trött på historiska upplevelser är möjligheterna till friluftliv många, flera arrangörer ordnar med vandringar i de omgivande bergen som sträcker sig under 1,2 eller 3 dagar. Många turister åker också runt i egna eller hyrda bilar.

Tomaterna på den lokala bondemarknaden är ojämna till formen men smakar mycket bättre än de som säljs hemma i Sverige.

De befästa kyrkorna i Prejmer& Harman

De befästa kyrkorna i Prejmer & Harman Några kilometer utanför Brasov ligger de befästa och mycket välbevarade och restaurerade befästa kyrkorna Prejmar och Harman. De byggdes på 1200 talet som skydd för den omgivande befolkningen i orostider. De är båda upptagna på UNESCO:s lista över världsarv och är verkligen värda ett besök. Kyrkorna ligger i byar som till stor del fortfarande är tysktalande även om många av de yngre tysktalande har utvandrat. Husen i byarna är mer eller mindre förfallna, inte mycket ger heller intryck av att bebyggelsen i byarna har förändrats under de senaste hundra åren.

 

Enklast tar man sig hit med taxi från Brasov och de båda kyrkorna kan besökas under 1, 5 timmar. För besöken i de båda kyrkorna betalade jag taxichauffören 120 Lei(250kr).
Transylvanien är absolut värt ett flera långt besök för alla som är intresserade av historia, natur och god mat. Billigt är det också och befolkningen är oftast trevlig även om kunskapen i engelska är dålig, många talar dock mer eller mindre bra tyska, spanska eller franska.

Transylvanien är en spännande del av Europa som erbjuder många upplevelser. Hit kommer jag gärna igen men då ska jag tillbringa fler dagar här för det finns mycket att se och uppleva.

Se vidare om Ukraina: Kiev- En oslipad pärla i öst.

Se vidare: Bukarest- En dag räcker.