Bukarest- En dag räcker.

Parlamentspalatset är numera ett av Bukarests mest besöka turistmål.

 

Bukarest är ingen inbjudande stad och ingen stannar nog här frivilligt längre än absolut nödvändigt. Om du ändå kommer hit finns det en del att se och uppleva. Bukarest är en gammal stad men spåren av dess historia före 1960talet är inte många. Genom staden löper kors och tvärs flera breda och hårt trafikerade breda avenyer kantade av höga bostadshus från 1960talet och framåt. Dessa är bara möjliga att korsa genom de gångtunnlar som finns vid varje korsning. Diktatorn Ceausescu som styrde Rumänien fram till avrättning julhelgen 1989 lär flera gånger ha rest till Kina och Nordkorea för att hämta inspiration på hur städer efter kommunistiska ideal skull byggas. Staden är grå och bullrig och inte särskilt inbjudande och de flesta stannar inte längre än absolut nödvändigt till och från andra resmål i Rumänien. Stadens styrande har dock de senaste åren gjort några försök att putsa på Bukarests image genom att anlägga parker och plantera träd och rusta upp en del av den gamla bebyggelsen.  De har också låtit bygga moderna höghus i stadens centrum i glas och stål. Byggstilarna är många och någon stadsplaner tycks saknas. Helt nybyggda skyskrapor står invid förfallna gamla hus och vid ödetomter.

Bukarest14
En av många trafikleder genom Bukarest.

 

bukarest7
En vanlig vy av en av Bukarests många hårt trafikerade huvudleder.

Stora delar av Bukarests byggdes aldrig upp ordentligt efter andra världskrigets bombningar då staden först bombades både av de västallierade från flygbaser i Italien och slutligen av tyskarna efter att Rumänien bytt sida under andra världskriget och förklarat tyskarna krig.

Den bebyggelse som inte förstördes av kriget raserades nästan helt av kommunisterna eftersom de ville bygga upp Bukarest igen efter helt nya ideal. På sina håll närmast utanför centrum finner man enstaka gator eller enstaka kvarter som minner om det gamla Bukarest som en gång ska ha påmint om Paris eftersom många byggnader ritades av arkitekter från Frankrike. Mycket av den äldre kvarvarande äldre bebyggelsen är i långt kommet förfall och står till synes helt öde och övergiven.

bukarest8
Mycket av den äldre kvarvarande en gång vackra bebyggelsen är i lång kommet förfall.
Bukarest9
Då Bukarest omvandlades efter andra världskriget flyttades många vackra gamla kyrkor och andra byggnader av en framsynt arkitekt. Denna ligger inklämd mellan två höghus.

Att se & göra i Bukarest

Bukarests Gamla stad ligger mitt i centrum nära en trafikled. En stor del av gamla staden är förstörd men det som finns kvar idag är en tyst och trivsam oas i annars ett ogästvänligt Bukarets. Flera byggnader har varsamt renoverats och området är bilfritt. Här finns flera trendiga småbutikar och på kvällarna är det trångt mellan fullsatta caféerna, restaurangerna och nattklubbarna.

Bukarest10
Bukarests Gamla stad är en stilla oas och restaurangerna ligger tätt.
Bukarest11
Många äldre byggnader är renoverade och har nu restauranger i markplan.

Många unga och snygga servitriser gör sitt bästa för att locka in gäster till just sin restaurang och nattklubb. Här finns flera högklassiga restauranger där du kan få alltifrån amerikainspirerade hamburgare till rumänsk husmanskost. Pinsamt billigt är det också. Det är nästan svårt att tro att du befinner dig i en huvudstad i ett EU-land.

Bukaret1
Ingången till en av Bukarests finare restauranger. Innanför väntar en parkliknande innergård.

Hanul Lui Manuc är en särskilt trevlig restaurang i en innergård till en byggnad från 1804 där flera viktiga händelser i Rumäniens historia har utspelats.

Bukarest6
På universitetsplatsen i Bukarest utspelades ett blodbad julhelgen 1989.

Bukarest är en stor studentstad och dess universitet har c:a 80 000 studenter. På universitetsplatsen vid Gamla stan dödades hundratals människor under revolten 1989.

 

Bukarest13
Parlamentspalatset är numera ett av Bukarests mest besöka turistmål.

Parlamentspalatset är Bukarests absolut mest kända byggnad och dess största turistattraktion. Det var också orsaken till att stora delar av Bukarests gamla stad revs och att Rumänien fick stora ekonomiska problem under 1980talet och som i sin tur bidrog till revolutionen 1989. Tillsammans med Pentagon den världens största administrativa byggnader. I den kan du gå guidade turer.

Bukarest12
Bukarest har ett stort utbud av restauranger med där det serveras alltifrån hamburgare till indiskt och rumänsk husmanskost.
Bukarest15
Bukarest har många bra konditorier. Denna fika kostade 12-13 kronor.

Bukarest har även några stora parker med små matställen som är trevliga att strosa runt i väntan på färd från Bukarest. Bukarest är väl värd ett dygn om du har vägarna förbi men absolut inte värd en omväg. Det är ingen stad som jag kommer ha en anledning att åka tillbaka till. Det är säkert en av Europas värsta huvudstäder.

Bukarest4
Ett tips är att gå en guidad tur i stan för att därefter upptäcka staden på egen hand.

Ett bra tips om du ändå är i Bukarest är att gå en guidad tur och därefter gå en promenad i Gamla Stan. Därefter kan du slå dig ner vid en av de många konditorierna eller restaurangerna och njuta av en mycket prisvärd måltid.

Se vidare: Till Transsylvanien från Sofia

Se vidare om Bulgariens huvudstad Sofia- En förfallen och misshandlad skönhet

Se vidare: Kiev- En oslipad pärla i öst.

Om Oscar Andrèn 35 artiklar
Jag är gymnasielärare i historia, geografi och samhällskunskap på Täljegymnasiet i Södertälje som tycker om resor och äventyr i när och fjärran. Bloggen är medlem i www.svenskaresebloggar.se Vid synpunkter skriva gärna till oscarandren@gmail.com

3 kommentarer

1 trackback / pingback

  1. Sofia- En förfallen och misshandlad skönhet - Oscars resor och betraktelser

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.