Se och upplev Kiev- En oslipad pärla i öst.

Annonser

Kiev är en stad med stora kontraster som har mycket att erbjuda. I juli var jag där under tre dagar och jag har många anledningar att få fortsätta upptäcka staden.
När det lilla flygplanet med endast tre säten i bredd från Ukrainian Airlines lyfter från Bukarests flygplats mot Kiev och Ukraina känner jag en viss oro men samtidigt en spänd förväntan på den kommande långhelgen i detta gåtfulla land i öster. Det känns som att jag ska flyga ut i tomma intet och landa på en annan planet 95 minuter senare. Jag påminner mig själv om att visumkravet verkligen är slopat för oss från EU.

Väl på plats i Kiev kommer alla mina farhågor snabbt på skam, gränskontrollen passeras smidigt, en taxi bokas och strax därefter är jag på rull in mot hotellet i Kiev. Motorvägen visar sig modernare än vad jag först vågat tro och förortsområden består av grå men ändå moderna bostadshus på 25-30 våningar omgivna av köpcentra och västerlänska snabbmatskedjor.

Premier Hotel Rus är mitt hotell och visar sig vara modernt med flera barer och ett av de största i centrala Kiev. Vakterna vid entrén inger en viss trygghet men samtidigt undrar jag varför vakter ska vara nödvändigt. Det visar sig vara populärt bland både turister och affärsmän. Det är sent och efter incheckningen slår jag mig ner i hotellbaren med en stor öl som kostar 19 kronor och funderar igenom de kommande dagarna.

På hotell Premier Hotel Rus erbjuds på kvällarna denna underhållning. Utanför satt också några kvinnor som erbjöd sina tjänster för 200 Euro per timme.

Genom de ideella organisationerna Showaround.com och Greeters.com har jag bokat två olika privatguider. De visar sig vara två mycket intellektuella unga och trevlig kvinnor som visar sig kunna allt om Kiev och Ukraina som är värt att veta. Vi går från plats till plats under några timmar, jag frågar och de berättar. I sina presentationer uppger att de att de inte vill ha betalt men som tack ger jag dem dricks och bjuder på middag och fika. Att boka privatguide på detta sätt tycks vara ganska väletablerat ute i världen men i Sverige är detta fortfarande ett ganska okänt fenomen.

Vika Zolotarevych från Showaround.com guidade mig runt i Kiev några timmar. Jag fick lära mig mycket om Kiev och Ukraina.

På ytan är Kiev och Ukraina trevligt att besöka men samhället plågas samtidigt hårt av korruption, arbetslöshet, oligarker, kriget i öster och av hårda spänningar mellan olika grupperingar. Den politiska apatin är utbredd. Inte många orkar prata om politik eftersom misstron mot politiker är stor.

 

Ukraina är ett våldsamt land. De senaste åren har ett stort antal högt uppsatta militärer och chefer inom underrättelsetjänsten mördats.

Kievs karaktär traditionellt östeuropeisk med gator kors och tvärs med små torg här och var. Kiev ligger på en stor höjd över vid floden Dnjepr i ett annars helt platt landskap. Att staden grundades just på denna plats för många hundra år sedan är inte svårt att förstå. Byggnaderna i innerstaden är väl underhållna med bebyggelse i skiftande byggnadsstilar med breda gator från tiden före, under och efter Sovjetunionen. Det är rent och snyggt. Kiev har också några hypermoderna skyskrapor i glas och stål samt moderna luftkonditionerade köpcentra med exklusiva märkesbutiker och butiker med delikatesser från stora delar av världen. Jag trodde att hela Kiev skulle vara mycket mer slitet och efterblivet.

Typisk sovjetisk arkitektur dominerar vissa centrala delar av Kiev. Arkitekturen påminner om den antika arkitekturen och syftade till att få invånarna att känna sig små.
Kiev har också några moderna höghus och hypermoderna köpcentra.

Sex saker att se & göra i Kiev

Boulevard Chresjtjatyk är Kievs trädprydda centrala paradgata och sträcker sig över en kilometer genom en mindre dalgång. Byggnaderna längs boulevarden förstördes helt under andra världskriget och kantas idag istället av pampiga byggnader i sovjetisk arkitektur med exklusiva affärer och restauranger i markplan, som mest är den 70meter bred. Längs boulevarden äger en stor del av Kievs folkliv rum och längs den finns också ett flertal shoppingcentrum, även under markplan, samt två metrostationer. På helgerna förvandlas en stor av boulevarden till en gågata och ger då plats till teaterföretställningar, konserter och dansuppvisningar.

På helgerna är Bulevard Chresjtjatyk fri från trafik och förvandlas till en öppen plats med olika aktiviteter.

 

Den som vill kan få delta i ett gratis aerobicspass med dessa tjejer på Boulevard Chresjtjatyk på helgerna.

Majdan eller Självständighetstorget är Kievs största torg och stadens mest centrala plats. Torget har under århundradena varit skådeplats för många dramatiska händelser. Torget var platsen för pro-självständighet protester under 1990-talet och den orangea revolutionen 2004, liksom Euromajdan år 2014 då över 100 demonstranter och poliser sköts ihjäl på torget. Spruckna och svartbrända stenplattor och en utbänd byggnad i ena hörnet av torget som nu helt täcks av en stor banderoll samt bilder på de som dödades är de mest synliga spåren av händelserna 2014. Torget ligger i ena ändan av boulevard Chresjtjatyk och kantas av pampiga byggnader. Inget, förutom den restaurerade gamla stadsporten, finns kvar av tiden före andra världskriget. På torget rör sig också en del obeväpnade soldater. Nu är torget fullt av festprissar, gatumusikanter, souvenirförsäljare, tiggare och skateboardåkande tonåringar.

Majdantorget från ena ändan med frihetsmonumentet och ett hotell i typisk sovjetiska arkitektur i bakgrunden.
Den övertäckta byggnaden i bakgrunden står fortfarande utbränd efter revolten 2014. De spruckna och brännskadade plattorna i förgrunden visar att det brann där under oroligheterna.

Majdan är ett vackert torg med fontäner, planteringar, monument och ett stort underjordiskt varuhus. Längs torget finns också en del restauranger. Här arrangeras också konserter, föreställningar och festivaler. Parkerna i Kiev är många och Kiev är en förvånansvärt grön stad.

En av flera minnesplatser runt Majdan över de som dödades 2014 och som har stupat i kriget öster.
De flesta som dödades på Majdan 2014 var födda på 1980- och 1990talen.

 

På Majdan rör sig obeväpnade soldater. Vapnen finns i fordonen. De ville inte vara med på bild så jag fick zooma in dem från långt håll. Jag diskuterade länge med en ung och trevlig underbefäl om läget i landet. Jag försökte också diskutera med några officerare men de kunde ingen engelska och var allmänt ganska schabbigt klädda och otrevliga.
Vid Majdan ligger detta trevliga konditori ” Theatre of Coffée” med kaffesorter från hela världen.
De bakar också allt själva.
Sista kvällen åt jag på en krimtatarisk restaurang. Maten serverades i en brännande het gryta.

Parkerna. Längs floden Dnjepr löper stadsparken och från dess högsta punkt är utsikten milsvid över floden Dnjepr och de omgivande förorterna. Det är grönt och frodigt och här finns flera statyer och monument som minner om händelser i Ukrainas historia. I floden ligger också ett antal öar som är skogbevuxna och har badplatser som endast nås av en gångbro. Längs parken ligger flera palatsliknande byggnader, Ukrainas parlament och ett stort antal regeringsbyggnader och exklusiva bostäder.

Kiev har flera stora parker. Denna ligger runt Kievs högsta punkt och härlig.
Från Kievs högsta punkt är utsikten milsvid.
Parkerna innehåller flera monument och statyer. Denna gjorde ett starkt intryck på mig. Den föreställer en italiensk krigsfånge och en ukrainsk tvångsarbeterska som möttes och blev kära i ett fångläger i Österrike 1943. Efter kriget tappade de kontakten men 2004 återförenades de igen.

 

Detta monument gjorde också ett starkt intryck på mig. Flickan och monumenten bakom henne ”Holodomor Victims Memorial” ska påminna om Stalins terror mot Ukraina under 1920, 30-, 40- och 50 talen då många miljoner dog. Jag har sett många olika monument över dramatiska händelser runt om i världen och detta är det absolut mest välgjorda.
Nedgången till besökscentrat till ”Holodomor Victims Memorial”. Där nere råder fotoförbud. Alla namn på de som dog finns nedtecknade i böcker där nere.

De ortodoxa kyrkorna och klostren i Kiev är många och de tycks ha överlevt både kommunismen och andra världskriget. I dag är de både invändigt och utvändigt mycket välhållna och oftast målade i grönt, den ortodoxa kyrkan i Ukraina tycks ha mycket pengar. De är rikligt utsmyckade och det är trångt mellan bedjande människor i allra åldrar och som utför olika ritualer.

Runt om i Kiev finns flera välhållna och stora ortodoxa kyrkor och kloster. Där inne är det trångt mellan bedjande i alla åldrar.

 

Gatan Andriivskyi decent slingrar sig ner mot stadsdelen Podil som är Kievs äldsta del och ligger nere vid floden. Traditionellt var Podil ett område för hanverkare och köpmän. Till skillnad från övriga Kiev inger Podil en småstadskänsla, husen är äldre och är inte mer än två-tre våningar höga och det är tätt mellan konditorier, barer och restauranger. Det är tystare och lugnare. Längs Andriivskyi decent finns en marknad där det säljs alltifrån traditionellt hantverk till militära medaljer och uniformer från andra världskriget. Det är frestande att gå och botanisera.

Gatan Andriivskyi decent går ner till stadsdelen Podil och kantas av restauranger, torghandlare små butiker.

 

I torgstånden längs Andriivskyi decent kan man bland annat köpa gamla nazityska medaljer, uniformsdelar och del personliga ägodelar till tyska soldater m.m. Ibland önskar jag att föremålen hade kunnat berätta.

 

Längs Andriivskyi decent kan man också köpa mer fredliga suvenirer.
Längs Andriivskyi decent hittade jag också detta trevliga konditori med choklad som specialitet.
På restaurang Katyusha nere i stadsdelen Podil serveras klassiska ukrainska rätter. Restaurangen är också dekorerad med tidstypiska vardagsföremål från sovjettiden. Maten smakade väldigt bra.

Kievs tunnelbana är en sevärdhet i sig. Den byggdes under början av 1960talet och är ett så pass imponerande byggnadsverk att Stockholms tunnelbana står sig slätt. En enkelbiljett kostar motsvarande 1 kr och 35 öre och en av dess tunnelbanestationer är världens djupast belägna på över 120 meters djup. Rulltrappan ner dit är lång. Att gå i en tunnelbanestation är nästan som att gå i ett vardagsrum, stationerna är stora, ljusa och rymliga och vackert utformade i marmor med statyetter på kända personer i Ukrainas historia och konst som visar olika skeenden i Ukrainas historia. På en del av konstverken är de sovjetiska symbolerna borttagna. Om man inte vet att dessa symboler är borttagna ser man inte heller att något är borttaget. Endast en person som verkligen vet detta kan visa dig spåren av det borttagna.

Tunnelbanestationerna är i Kiev pampiga.
Stationerna med konst på väggarna inger nästan en vardagsrumskänsla.
Rulltrappan ner till världens djupast liggande tunnelbanestation är lång.
En del av konsten på tunnelbanestationens väggar visar motiv ur Ukrainas historia.

Mitt tre dagars besök i Kiev var en mycket positiv överraskning. Ju längre tiden gick desto mer insåg jag att jag inte skulle hinna se allt och uppleva allt och utbudet av restauranger är stort. Billigt är det också, pengarna tycktes aldrig riktigt vilja ta slut. Att flyga tur och retur hit kostar runt 3000 kr och bra hotell kan man få för 600-700 kronor. Med lite bättre marknadsföring kan Kiev bli ett populärt resmål för staden har mycket att erbjuda.

Läs vidare om Ukrainas heta badort vid Svarta Havet Odessa

Läs vidare om Ukrainas vackraste stad Lviv

 

 

 

 

50.450130.5234