Se och göra på Gullholmen

Annonser

Gullholmen & Härmanö

Varje sommar sedan 1973 har jag tillbringat somrarna på Gullholmen i mellersta Bohuslän. I detta blogginlägg kommer jag skriva en del om vad du som besökare kan se och göra på Gullholmen förutom att bada och sola.

Längst ut vid västerhavet i mellersta Bohuslän ligger fiskeläget Gullholmen på Härmanö. I båtkretsar är orten sedan länge välkänd och under sommarmånaderna växer invånarantalet kraftigt. Ett gytter av hus täcker Gullholmen, trappor och gränder letar sig fram mellan de tätt liggande husen och sjöbodarna. Fisket utgjorde en gång grunden för tillkomsten av Gullholmen, idag dominerar sommarturismen.

Smidigast tar du dig till Gullholmen från Tuvesvik med färjan Strömkrona som också fortsätter till Käringön. Här Gullholmens  gästhamn en dimmig februarisöndag.
Gullholmens gästhamn en vanlig sommardag. 
Gullholmen från ovan.
Gullholmen då du kommer norrifrån.
Gullholmens norra hamn med Islandsberg i bakgrunden en vanlig sommardag.

Varma dagar är kön till Gullholmens enda glasskiosk lång.

På Gullholmsön är det trångt mellan husen i gränderna.

Gullholmens kyrka från år 1799 och minnesstenen med namnen på drunknade fiskare som står på kyrkogården. 

Att göra på Gullholmen

Om du vill göra annat än att bara sola och bada på Gullholmen och Härmanö och vara lite mer aktiv, följer här några av mina tips:

Vandra till Härmanö huvud

Härmanöhuvud är en höjd som når 31 meter över havet på Härmanös sydspets. I århundranden har höjden varit ett välkänt sjömärke och är sedan länge ett populärt utflyktsmål för båtfolket.

Härmanö Huvud med blicken mot norr.
Det är en hel del upp och ner innan man till slut når Härmanö Huvud. 
Stråk av diabas finns rund Härmanö huvud insprängt bland berget i granit.
Nedanför Härmanö huvud finns populära badplatser.
De skyddande vikarna och badmöjligheterna är många runt Härmanö Huvud.

Att vandra de 6 kilometrarna till Härmanö huvud är en väl värd ansträngning och går till största delen genom ett naturreservat. Där vägen från samhället slutar vid Grindebacken tar en väl markerad vandringsled vid som går över berg av gnejs, över nakna hällmarker, genom vidsträckta ljunghedar, ängar och genom hagmarker.

De första 3 km mot Härmanö Huvud är enkel att vandra.
Vandringsleden går den sista sträckan över ljung och hällmark.
En del av sträckan går över ängsmark.
Längs vandringsleden finns spår av bebyggelse. Många levde fattigt här förr.

Artrikedomen är stor och många sällsynta växter trivs i den kalkrika jorden, vissa växter lär bara växa här. Har man tur kan man också få se huggormar, snokar, sorkar, rävar och rådjur. Naturvårdsverket håller markerna öppna med hjälp av betande kor, slåtter och avbränning.

Nedanför Härmanö huvud finns flera väl skyddade laguner med sandstränder som är populära gästhamnar för seglare och dagbesökare. Vackra sommardagar ligger båtarna tätt.

Besöka Butik Sjöjungfrun

Sjöjungfrun är en liten butik till höger halvvägs uppför Österbergslid där konstnären Elisabeth Johansson säljer sin konst och inredningsdetaljer, muggar, kakel, skåp, tavlor, smycken och ostronlyktor och en del annat i egen design med anknytning till havet och Gullholmen. Elisabeth målar allt på plats och har öppet de flesta dagarna under sommaren.

Besöka Gullholmens konstmuseum& konsthall

Bakom Gullholmens gamla skola ligger Gullholmens konsthall i en större sjöbod. Syftet med konstmuseet att ge kommande generationer en inblick i det okända konstlivet på Gullholmen. På väggarna hänger alster av ett 70-tal konstnärer varav många är kända och har anknytning till Bohuslän. Tavlornas motiv är hämtade både från land och till sjöss och har ofta anknytning mellersta Bohuslän – då speciellt Gullholmen. Bland konstnärerna märkas bland annat Albin Amelin, Evert Taube, Edvin Ollers, Gordon Macfie, Ferdinand Boberg och Olle Olsson-Hagalund.

I den gamla skolbyggnaden vid kyrkan har sommartid flera konstnärer och hantverkare från Bohuslän vernissage där man kan köpa alltifrån tavlor till smycken och prydnadsföremål.

Gullholmen Hamncafé

Gullholmen Hamncafé ligger precis efter matbutiken vid det lilla torget. I den serveras enklare luncher och fika veckans alla dagar av en ung och trevlig personal. Gott smakar det! Soliga dagar är det oftast fullsatt på däcket utanför. De har fulla rättigheter och håller på helgerna öppet året om, under lågsäsongen har caféet som målsättning att bli en samlingsplats för ortsbefolkningen.

Gullholmen Hamncafé serverar lite enklare rätter och är populärt både dag och kväll.
En Gullholmentoast med en kall öl.

 

Hösten 2019 har Gullholmens Hamncafé älgstek på menyn. 


Restaurang Skottarn

Restaurang Skottarn ligger i en gammal sillkonservfabrik och har drivits av många mer eller mindre framgångsrika krögare sedan 1980talet. Under min gymnasietid arbetade jag själv på restaurang Skottarn. 
Restaurang Skottarn är rymlig och det är mysigt att sitta här i alla väder. Restaurang Skottarns ambition är att menyn ska vara flexibel och tillagas utefter säsong. På menyn finns alltifrån pizza till Fish&Chips.
Toast Skagen är en klassiker på många Västkustrestauranger.

Gå på Blomstervandring
Under senvåren och sommaren anordnas kortare och längre blomstervandringar på Härmanö.
Mer information om blomstervandringarna hittar du Här

Besöka Stenstugan

Stenstugan är en bostad från 1832 mitt på ön Gullholmen och är idag ett museum. Varje tisdag och torsdag eftermiddag håller den öppet för allmänheten men det går också att boka visningar året om.

Stenstugan har öppet för visning på tisdagar och torsdagar och ha stått orörd sedan den siste boende flyttade ut 1925.

Stenstugan visar hur fattiga människor bodde och levde i Bohuslän fram till 1925 då den siste personen flyttade ut. Sedan dess har rummet och köket i Stenstugan stått orörda. Det är intressant att få se hur enkelt och primitivt vissa bodde fram till 1920talet. Stenstugor byggdes av människor som på grund av fattigdom inte kunde bygga ett vanligt trähus.

Besöka Muséet Skepparhuset

På ön Gullholmen ligger Skepparhuset som idag är ett museum som visar hur en kutterskeppare med familj levde vid sekelskiftet 1900. Husets historia sträcker sig till omkring är 1800 då skeppare och salteriidkare Anders Arvidsson slog sig ner i huset.

Skepparhuset förblev i familjens ägo fram till i slutet av 1970 talet då den sista boenden flyttade ut. Huset har i princip stått oförändrat sedan år 1900 och visar idag hur en kutterskeppare levde vid sekelskiftet 1900.

Promenera till Grindebacken Strandhak

2,5 kilometer söder ut från samhället ligger Grindebacken Strandhak i en sjöbod vid strandkanten.

På väg ut till Grindebacken Strandhak passerar man denna vy.
Grindebacken Strandhak säljer klass, fika och lite enklare maträtter. Soliga dagar är det alltid fullsatt.
Grindebacken har en långgrund strand för barnfamiljer och för andra badare.

På Grindebacken Strandhaks meny står kaffe med hembakat och enklare lunchrätter, allt serveras av ung personal. Utbudet är inte det största och men det är ändå skönt att få slå sig ner här under någon timma eller två efter en långpromenad från samhället eller efter några timmar på Grindebackens strand och titta ut över farleden. Miljön är det inget fel på. Här finns också kajaker att hyra. Café Vintervallen håller öppet varje dag sommartid och på helgerna från påsk.

Fiska?

Det känns meningslöst att fiska i vattnen runt Gullholmen. Fisken tycks helt ha försvunnit från havet kring Gullholmen. Åtskilliga gånger har jag begett mig ut bland klipporna och med båt för att fånga fisk till maten. I bästa fall har jag kommit hem med någon enstaka makrill efter flera timmars fiske. Mina grannar har oftast likande erfarenheter. Fram till 1990talet fick jag alltid torskar på flera kilo då jag var ute och fiskade men någon gång i mitten på 1990talet försvann plötsligt all fisk från vattnen. Idag får man mest krabba om man lägger ut nät. Vill man ha fisk på middagsbordet måste man bege sig till någon fiskhandlare om man inte vill köpa djupfryst fisk i butiken på Gullholmen.

 Åka ut till Vasholmarna

Väster om Grundsund och något norr om Gullholmen ligger Vasholmarna, som ända sedan turismen tog fart i Bohuslän varit ett mycket populärt utflyktsmål för båtfolket.

Vasholmarnas klippor är formade av istiden, hav och vind.
Jättegryta skulpterad av istiden. Denna är över en meter djup och c:a 70 cm i diameter.
Strandsnäckor på vandring.

Vasholmarna är en grupp större och mindre öar som vackert polerats och slipats av hav, vindar och inlandsisen. Vasholmarna har också en mycket populär gästhamn, varma sommardagar ligger båtarna från flera olika länder tätt. Kryssarklubben har satt upp fler dubbar på Vasholmarna.

Vasholmarnas gästhamn är populär och varma sommardagar är det trångt.

Grundet Norman vid Vasholmarna har i århundranden varit en fara för sjöfarten.
Det gäller att kunna läsa sjökortet. Runt Vasholmarna finns många förädiska grund och holmar.

Till Vasholmarna kommer man endast med egen båt och flera lömska grund och bränningar gör det knepigt att köra hit. ”Vasar” är på bohuslänsk dialekt namn på platser där ström och vind möts och åstadkommer svall. Vasholmarna var på1800-talet evakueringshamn under en koleraepidemi. Nuförtiden råder dock mindre dramatisk och Länsstyrensen har utsett Vasholmarna till ett område där särskild hänsyn ska tas till miljö och djurliv.

Det jag har skrivit här bara en del av det som finns att göra på Gullholmen. På anslagstavlan i hamnen annonseras regelbundet om olika aktiviteter som är på gång.

Ett annat tips är att gå in på Föreningen Gullholmens hemsida och botanisera.

Här kan du läsa om mina andra inlägg om Bohuslän.

Läs vidare Sommar på Käringön
Läs vidare Sommar i Grundsund