Flygvapenmuseet i Linköping/Malmslätt- Sveriges bästa museum med fritt inträde.

Annonser

Sveriges bästa museum med fri entré ligger i Malmslätt 8 km utanför Linköping. Den hedrande titeln fick Flygvapenmuseet av Tripadvisors besökare häromåret. Jag har länge velat besöka museet och en kall vinterhelg i januari begav jag mig dit och jag ångrar inte mitt beslut.

Flygvapenmuseet visar det svenska flygvapnets historia från dess grundande på 1910talet fram idag. I utställningshangarerna står 57 flygplan utställda. De äldsta är några av flygvapnets första flygmaskiner från 1910talet och de modernaste är två nyligen uttjänta JAS-plan. Vid varje flygplanstyp finns en utförlig beskrivning. På flygvapenmuseet kan jag också läsa om det svenska flygvapnets utveckling de senast 100 åren i skuggan av det kalla kriget och de båda världskrigen.

Hangarerna är ljusa och rymliga och trots det stora antalet flygplan och mängden besökare känns det luftigt och inte det minsta trångt.

DSCN1352 (4)
Entréen till Flygvapenmuseet i Malmslätt
I hangaren är det stort, ljust och rymligt.
Två av det svenska flygvapnets trotjänare, ett Viggenplan och ett JASplan hänger från taket.
Ett av de första JASplanen har nu blivit ett museiföremål.
Den flygande Tunnan” var under efterkrigstiden ett av Sveriges internationellt omtalade flygplan.
Mustangen köptes in från USA under 1940talet. Under andra världskriget var just detta jaktplan USA:s bästa under luftstriderna över Europa.
Det svenska flygvapnet köpte in ett stort antal av denna JU86 från Tyskland under 1940talet. Det var ett av Tysklands viktigaste bombflyg under andra världskriget. Detta ex är det enda som finns kvar i världen.
Denna typ av Boforskanon licenstillverkades av flera stater under 1940talet och var uppskattad för dess prestanda.
Detta Thulinplan var det svenska flygvapnets första.
Några av de plan som tillverkades i Sverige på 1920talet var redan omoderna innan de var färdigtillverkade.

Malmslätt har en lång militär historia. På fälten runt om har det ända sedan 1500talet bedrivits militär verksamhet. På 1910talet utvecklades på Malmslätt den flygmilitära verksamheten och är än idag hjärtat i det svenska flygvapnet med dess utveckling och testning av flygvapnets JAS-plan.

Den nedskjutna DC3:an från 1952

Kronjuvelen och den mest gripande delen i Flygvapenmuseet är det bärgade vraket av den svenska DC3:an som sköts ned av en sovjetisk MIG 15 1952.

En modell av den svenska DC3:a som sköts ner 1952.

Efter långa och fruktlösa sökningar i Östersjöns vatten hittades vraket slutligen på 126 meters djup i vattnet mellan Gotland och den baltiska kusten av några entusiaster. 2004 bärgades DC3:an. I vraket hittades kvarlevorna efter fyra av de åtta besättningsmännen. Experter från Statens haverikommission undersökte också vraket och de lyckades skapa en tydlig bild om hur själva nedskjutningen gick till. Nu ligger vraket utställt i särskild utställningshall bakom glas under markplan i Malmslätt.

Vraket av den bärgade DC3:an
Insyn i den förstörda flygplanskroppen
Flygplansvraket ligger inne i en stor glasmonter i mörker.
De åtta besättningsmän som omkom då DC3:an sköts ner.
I samband med bärgningen av DC3:an hittades en del personliga ägodelar.

Besökaren kan också få inblick i de diplomatiska förvecklingar som nedskjutningen skapade mellan Sverige och Sovjetunionen. Slutlig klarhet i nedskjutningen fick Sverige först i samband med att de sovjetiska arkiven öppnades 1991.

Här är ett annat inlägg om svenska militärhistoria: Landsort och Öja med ERSTAbatterierna

För de små

För barn är Flygvapenmuseet också spännande, det är inte endast till för militärhistoriska intresserade. På museet finns en avdelning som riktar in sig på barn. Barnen kan gå in i en gammal helikopter, pyssla, provsitta en cockpit tillhörandes ett Drakenplan och provflyga en JAS-simulator samt spela spel.

Flygmuseet har också en uppskattad restaurang men den var tyvärr inte öppen vid mitt besök. Alla som är det minsta intresse för svensk samtidshistoria bör absolut bege sig hit.

Många är de museer som har fått besök av mig och detta är definitivt ett av de allra bästa.

Se vidare HÄR om vad som finns att se och att göra i Linköping