Fyra årstider vid Hellasgården

Annonser

Hellasgården

På bekvämt avstånd från Stockholm innerstad i Nackareservatet vid Källtorpssjön ligger den anrika frisksportsanläggningen Hellasgården. Här har jag ofta varit alla årstider. Här finns mycket att göra och på helger trängs högljudda barnfamiljer med träningsfantaster och friluftsmänniskor. Många helger pågår många tävlingar på området. Det är liv och rörelse. På somrarna är det trångt på bryggorna och på stränderna vid de båda badplatserna.

Söker man mer stillhet bör man söka sig bort till klipporna runt sjön eller in i skogen. Soliga dagar ligger folk utsträckta på sina badlakan runt sjön. Parkeringsplatsen blir snabbt full så enklast tar man sig hit med buss från Slussen eller promenerar från Söderort.

Tunnelbanans gröna linje 17 löper längs Nackareservatet och det finns många leder och vägar att vandra på från tunnelbanans stationer.
Det är även på helgerna tyst och stilla i reservatet. En och annan motionär kan man möta på lederna.
På höstarna finns det gott om blåbär i skogen.
Den blomsterintresserade har mycket att studera i reservatet.
På höstarna blir lönnens blad färgglada.

Hellasgården ligger i Nacka kommun på mark som ägs av Stockholms stad. Anläggningen drivs av idrottsföreningen Hellas med kommunala bidrag. Den nuvarande gården byggdes 1940. Hellasgårdens historia sträcker sig till omkring år 1900 då idrottsföreningen ”Hellas” som startades av prästen Ernst Klefbeck. Trakten kring Källtorpssjön var redan då ett populärt utflyktsmål för stockholmare och har sedan lång tid tillbaka har det varit ett populärt utflyktsmål för stadsborna. Varje år besöker c:a 1,5miljoner människor Nackareservatet.

Flugsvampen är förföriskt vacker men livsfarlig.
Soppor finns det många av skogen och är populära bland svampplockarna.
Svampar finns det i alla former men alla är inte lika aptitliga.

På sjön och i de omgivande skogarna finns möjligheter till aktiviteter för de flesta. Här kan du ägna sig åt längdskidåkning, skridskoåkning, vinter- och sommarbada, åka pulka, spela minigolf, styrketräna, paddla, plocka svamp och fiska och mycket annat. Här finns också flera motionsspår med olika längd.

På klipporna runt Källtorpssjön breder många ut sina badlakan.
Källtorpssjön inger även en skärgårdskänsla.
En populär utsikts- och rastplats mittemot Hellasgården.
Fågelskådaren har även en del att beskåda.

Bävern gör sitt i skogarna till stor förtret för vissa. Det gäller att se upp.

Arkeologiska utgrävningar har visat att Hellasgården ligger på gammal kulturmark. Rester av gamla stensättningar och järnåldersgravar vittnar om att det här har funnits en forntida by. Informationsskyltar berättar en del av dessa boplatsers historia.

Restaurang Storstugan i Hellasgården

Restaurang Storstugan togs för något år sedan över av krögaren Kalle Schröder som då renoverade restaurangen och utvecklade menyn. Jämfört med tidigare känns restaurangen betydligt lyxigare. Vill man äta och njuta i lugn och ro ska man hänga på låset för vid lunch slingrar kön oftast lång och det är stimmigt inne i restaurangen. På menyn finns soppor och sallader och rätter baserade på forell och egenstoppad korv. Eftersom barnfamiljerna är många finns våfflor och andra barnrätter på menyn. Vid sidan av maträtterna kan du köpa kaffe med flera olika kaffebröd och smörgåsar. Allt smakar utsökt.

Inne i Storstugan erbjuds härlig fika. Enkelt och mycket gott.
Framåt lunch blir kön snabbt lång och det blir fullsatt. Bäst är att hänga på låset vid öppningsdags.
Sköna dagar blir även uteplatsen på Hellasgården snabbt fullsatt.
Minigolf för stora och små.
På senhösten ligger badbryggan i Källtorpssjön tyst och öde som när på några bastubadare

Då isen lagt sig på Hellassjön fylls isbanan snabbt med mer eller mindre duktiga men entusiastiska skridskoåkare i alla åldrar.
Det är lätt att få upp farten på Källtorpssjöns välpolerade is.
Det blir snabbt trångt på isbanan på Källtorpssjön soliga vinterdagar. 
Längs skidspåren är det stilla.
Skidspåren är i mer eller mindre bra skick.
Efter några timmar ute i kylan är det skönt att varva ner i storstugan med en fika eller enklare måltid. Fina dagar blir det snabbt fullsatt och det kan bli stojigt med alla barnfamiljer.

Vid Hellasgården finns också ett vandrarhem som drivs av STF.
Läs vidare Hellas Storstugan här eller om Hellasgården här.

 

 

59.289763118.1608199