Corrigodor Island- Ett besök på ett slagfält

Mitt i Manillabukten ligger den djungelbeväxta ön Corrigodor Island. Platsen är ett populärt utflyktsmål för historieintresserade turister.

Redan i mitten på på 1500-talet anlade spanjorerna en fyrplats på ön men det är främst för minnesplatserna och ruinerna från andra världskriget som turister beger sig ut till ön. Våldsamma strider ägde här rum i maj 1942 då japan erövrade ön från USA samt i februari 1945 då Corrigodor Island återerövrades av USA. I den amerikanska historien benämns ön som “Fort Mills”.

corr19
Underofficerarnas kasern minner av striderna under andra världskriget.

I början på 1920-talet anlade USA kustartilleri, kaserner, ett omfattande tunnelsystem med sjukhus, förråd och staber med samt andra militära installationer på Corrigodor Island och på de intilliggande mindre öarna i syfte att kunna försvara Manila mot det alltmer aggressiva Japan.

En dag i slutet på januari anmälde jag mig till en guidad tur och tog färjan ut till Corrigodor Island. Det var fascinerande att i den gassande solen få gå runt på detta gamla slagfält och fantisera över vilka scener som ägde rum här under andra världskriget. Med lite tur kan man också få se apor och sällsynta fåglar i träden. Det finns idag inga bofasta eller militär verksamhet på ön.

 

corr30
Corrigodor Island ligger strategiskt vid inloppet till Manillbukten.

1942 landsteg japanerna på Corrigodor Island efter en lång belägring och bombardemang,  efter några dagars strider lyckades japanerna slutligen erövrade ön. De amerikanska soldater som inte stupade togs till fånga.

De amerikanska kustartelleriet och befästningsanläggningar står kvar runt om på Corrigodor island. Kratrarna i bunkrarna är från 1945 då USA återerövrade Corrigodor Island från Japan.

I februari 1945 lyckades USA efter hårda strider med insatser av både bombflyg och fallskärmsjägare återerövra Corrigodor Island. Det var också under 1945 som den mesta av förstörelsen skedde.

corr7
Idag täcks Corrigodor av djungel. Apor rör sig i träden. 

USA byggde ett omfattande tunnelsystem på Corrigodor Island. I dessa var staber, fältsjukhus och förråd förlagda. Under krigets slutsked gömde sig japanerna här och USA rökte ut japanerna med napalm. Flera tunnlar är fortfarande inrasade och går inte att gräva ut. 

Idag är hela Corrigodor Island en stilla plats och ett stort utomhusmuseum över striderna på ön under andra världskriget. De sönderbombade amerikanska kasernerna, delar av tunnelsystemet och befästningsanläggningarna har likt jättelika skelett fått stå kvar som påminnelse av kriget och man låter naturen sakta få återta sin förlorade mark.

De amerikanska kasernerna står kvar runt om på Corrigodor Island och naturen får långsamt ta tillbaka förlorad mark. 

corr29
Färjan som förde mig ut till Corrigodor Island.

Till Corrigodor Island kan man bara ta sig med SunCruices färjor som avgår från Seaside Terminal i Manilla. Färden ut tar 1,5 timma och i priset ingår en guidad rundtur på sex timmar till de viktigaste platserna.  Då man kommer fram till färjeläget på Corrigodor Island hänvisas man direkt till någon av de bussar med en guide i som står framkörda på kajen. Vi körs runt från den ena platsen till den andra samtidigt som guiden berättar, vid vissa ställen får man gå av bussen under ex 7, 15 eller 22 minuter för att sedan bussas vidare till nästa plats. Vid varje stopp finns också informationsskyltar uppsatta som berättar om just denna plats historia.

corr28
Bussar står redo på kajen att skjutsa runt turisterna.
corr18
I rundturen ingår en typisk filipinsk lunch.

Guiden berättar också att då och då kommer veteraner från striderna på besök och hos dem väcks mycket känslor till liv då de olika platserna besöks. En del nationaliteter har  också synpunkter på vad guiden berättar. De japanska turisterna får för säkerhets skull en egen buss.

Vid den japanska minnesplatsen på ön låg fram till 1980-talet 4500 stupade japanska soldater begravda. Då grävdes de upp, kremerades och fraktades tillbaka till Japan. 

Coorigodor är helt klart värd ett besök och det är också förvånadsvärt billigt att åka på en guidad tur ut hit och då ingår även lunch.

Boka resa till Corrigodor Island kan man göra här.

Läs vidare: Fyra dagar i Manilla

Om Oscars resor& betraktelser 29 artiklar
Jag är gymnasielärare i historia, geografi och samhällskunskap på Täljegymnasiet i Södertälje som tycker om resor och äventyr i när och fjärran. Bloggen är medlem i www.svenskaresebloggar.se Vid synpunkter skriva gärna till oscarandren@gmail.com

2 kommentarer

  1. I delight in, lead to I found just what I was looking for.

    You’ve ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day.
    Bye

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.