Corrigodor Island- Ett besök på ett slagfält

Åka till Corrigodor Island

Är du trött på den intensiva trafiken och värmen i Manilla och är intresserad av  historia? Då rekommenderar jag att du bokar in dig på en guidad tur ut till Corrigodor Island mitt i Manilabukten.  En brännande het dag i januari var jag ute på ön och fascinerades omedelbart över den dramatik som en gång utspelades på ön. I detta inlägg kommer jag skriva om mina erfarenheter och tankar om denna plats samt varför du bör åka ut hit då du befinner dig på Filipinerna.

Ön är idag ett utomhusmuseum där ruinerna efter de amerikanska kasernerna och befästningsanläggningarna från andra världskrigets strider mellan Japan och USA står kvar orörda och är idag dess främsta attraktion.  Ön har dock en lång historia, redan på 1500talet anlade spanjorerna en fyrplats på ön men idag är ön mest känd för andra världskrigets händelser.  På ön finns flera minnesplatser över de blodiga strider som rasade här.

corr30
Corrigodor Island ligger strategiskt vid inloppet till Manillabukten.

Under 1920talet började USA anlägga befästningar runt om på Corrigodor Island som försvar mot den ökande japanska aggressiviteten i sydostsien. De byggde också ett omfattande nät av tunnlar och bunkrar nere i berget som innehöll förråd, fältsjukhus, staber och mycket mer. 1942 erövrades Corrigodor Island av Japan efter en lång belägring till havs och i luften. De amerikanska soldater som inte stupade fördes bort i fångenskap. I mars 1945 kom amerikanarna tillbaka med full kraft och återerövrade ön med hjälp av fallskärmstrupper, landstigningar och flygbombningar. Det var också då som den mesta av förstörelsen ägde rum.

corr23
En amerikanska artilleripjäs blickar hotfullt ut mot fienden.
corr24
Turister kan idag gå runt och titta på de gamla vapnen. De ger alla ett mycket kraftigt intryck. Här på några mösare.
corr20
Ruinerna efter flera av de forna amerikanska kasernerna står kvar som minne av kriget. Du får gå in i dessa på egen risk. Dessa förstördes främst då amerikanarna återerövrade Corrigodor Island från japanerna i februari 1945.
corr19
Underofficerarnas kasern står där den en gång förstördes.
c5
Många av kasernerna omges mer och mer av djungel.
corr17
Den amerikanske generalen Douglas McArthur ledde de amerikanska styrkorna på Corrigodor Island vid kapitulationen 1942 samt vid återerövringen 1945. Denna staty hamnar på alla besökares fotografier.
corr14
Naturen återerövrar långsamt förlorad mark.
corr13
Träd och buskar växer i och runt de gamla kasernerna.
corr11
Kratrar i en av de många bunkrarna som finns runt om på Corrigodor Island. Dessa orsakades främst av amerikanarna själva vid återerövringen. Det måste ha smällt rejält.
corr7
Idag är stora delar av Corrigodor Island täckt av frodig grönska. Skogen är planterad och har du tur kan du få se apor i träden.

Idag är delar av de underjordiska bunkrarna museum som på ett bra sätt skildrar den miljö som de amerikanska soldaterna levde i på 1930 och 1940 talen. Flera delar av tunnlarna är fortfarande igenrasade och kommer inte att grävas ut eftersom det finns lik och odetonerade granater i dessa.

corr6
Inne i berget anlades staber.
corr5
Inne i berget anlades också fältsjukhus.
corr4
Soldaterna fick också bo och fördriva sin fritid ner i bunkrarna.
corr18
 I den guidade turen ingår också lunch. Den typiska filipinska rätten med kokt ris och stekt kött bjuds det på.
c4
Fyrplatsen på Corrigodor Islands anlades på 1500talet av spanjorena. Nu är fyren en utsiktsplats.

På ena sidan av ön finns det japanska minnesmärket över de stupade japanska soldaterna. Omkring 4500 av dem stupade på ön. De begravdes i en massgrav på denna plats. På 1980talet grävdes gravarna upp och liken fraktades hem till Japan för den sista vilan.

corr8
Det japanska krigsmonumentet på Corrigodor Island. Guiden berättar att hos många av de amerikanska veteraner som återvänt har många känslor väkts till liv då de kommit till minnesplatsen för de japanska stupade.
corr10
Japanska kanoner blickar ut mot havet och den amerikanska fienden.
corr9
Splitter/kulhål i ett av de japanska kanonrören.

Att åka till Corrigodor Island

corr29
Dagligen går gudidade turer till Corrigodor Island från Sea Side Terminal nedanför Mall of Asia. Färjan avgår 06.45 på morgonen och kommer tillbaka runt kl 17.00. Färden tar 1,5 timmar och ön ligger 48 km bort. Ombord kan du köpa enklare fika och dryck.
corr28
Guidningen på Corrigodor Island fungerar mycket effektivt. Vid ankomsten står ett antal bussar framkörda på kajen med en tillhörande guide. De japanska turisterna hänvisas till en särskild buss. De övriga turisterna får fördela sig själva på de övriga bussarna. Guidningen ges på engelska.
corr26
På öns högsta höjde ligger ett litet museum i en park med flera monument över de stupade.

Det är inte möjligt att åka till Corrigodor Island på egen hand. Den enda möjligheten att få se och uppleva ön är med guide och smidigast bokar du biljett Här

Läs även Fyra dagar i Manila

Om Oscar Andrèn 42 artiklar
Jag är gymnasielärare i historia, geografi och samhällskunskap på Täljegymnasiet i Södertälje som tycker om resor och äventyr i när och fjärran. Bloggen är medlem i www.svenskaresebloggar.se Vid synpunkter skriva gärna till oscarandren@gmail.com

2 kommentarer

  1. I delight in, lead to I found just what I was looking for.

    You’ve ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day.
    Bye

1 trackback / pingback

  1. Fyra dagar i Manila - Oscars resor och betraktelser

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.