Att göra i HongKong under fyra dagar

Annonser

Har du varit i flera världsmetropoler och vill testa på något nytt? Då är HongKong värt ett besök. Här blandas det kinesiska med det brittiska/västerländska i en spännande mix i den sista brittiska kolonin. I HongKong finns massor att se och göra.

Då jag har landat på HongKongs jättelika flygplats känner jag mig lätt förbryllad men blir samtidigt imponerad. Smidigt hittar jag fram till lokalbussarna som genom ett förvånansvärt grönskande landskap och över många kuperade öar i en lugn trafikrytm för mig in mot hotellet inne i HongKong. Jättelika bostadskomplex ligger insprängda bland bergen och på öarna. Det känns ändå inte riktigt som att jag befinner mig i en jättestad. Här bor 7,3 miljoner människor på en yta som är en sjättedel av Stockholms läns yta.

Kollektivtrafiken fungerar mycket smidigt och är det bästa sättet att ta sig runt sig i HongKong, den är billig och det underlättas också av att många stationer och gator har engelska namn.  Engelska börjar alla i HongKong lära sig från årskurs tre och all den högre utbildningen ges uteslutande på engelska vilket gör att många talar bra engelska. Till vardags pratar dock de allra flesta cantonkisesiska.

HongKong består av flera olika delar som är helt olika till sin karaktär, under mina dagar besökte jag dessa områden: 

Kowloon & The New Territories

Kowloon med dess pulsåder Nathan Road är den mest kinesiska delen av HongKong. Jättelika bostadskomplex ligger ovanpå ett oändligt antal småbutiker, kontor, köpcentra och restauranger. Trafiken är intensiv och likt en tsunami väller människomassor fram i alla riktningar. Avgaserna sticker i ögonen och i näsan och många bär munskydd. Snabbt blir jag matt. Det är skönt att slinka in på något café eller köpcentra och pusta ut.

HK11
Det är alltid mycket folk överallt i Kowloon
The Ladies Market är ett av de mest populära besöksmålen som sträcker sig över flera kvarter, det säljs kläder, väskor, smycket porslin och allt annat möjligt, det gäller att pruta, mycket lär vara plagiat och dåliga kopior av äkta märken från fastlandskina. Det är trångt.

 The Ladies Market lär ha fått sitt namn eftersom det är främst varor för kvinnor som säljs. Längs marknaden ligger traditionella kinesiska, turkiska, japanska och koreanska restauranger vägg i vägg.

Hongkongön i bakgrunden. Att fotografera sig själv och andra är populärt  i Salisbury Park.

Närmast vattnet mittemot HongKongön ligger Tsim Sha Tsui och Salisbury Park. Området karaktäriseras av skyskrapor och exklusiva märkesbutiker, fashionabla hotell och restauranger. Det är spännande att bara omkring här och betrakta folklivet. Här finns också flera besöksvärda museer och härifrån avgår också färjor till öarna utanför och till Macao.

The New Territories ligger närmast det egentliga Kina. Att komma ut hit är som att komma till en annan planet. Här finns flera universitet och högteknologiska företag inhysta modernistiska och futuristiska byggnader. Luften är friskare. Det är grönt och lummigt och det är nära till hav och vatten.

Min guide och jag hyr varsin cykel och cyklar runt på cykellederna. Cyklarna bokas, betalas och låses smidigt upp med en kod som man får via sms. Att motionera och flanera i området tycks vara ett populärt och trevligt nöje här, jag möter också flera motionärer på strandpromenaden.  Det är verkligen skönt att få slippa ifrån hetsen innerstaden.

I The New Territories finns också flera typiska lokala restauranger i små köpcentra som erbjuder spännande rätter. Vårrullarna smakar betydligt bättre än de som serveras på svenska kinarestauranger.

Besök i ett tempel tillhörande den forntide krigarare Che Kung. Genom att utföra ritualer och skänka mat till honom får hans dyrkare lycka och frid. 

Vi besöker ett tempel. Då jag frågar om det är taoism eller någon annan religion som det handlar tycks ingen riktigt förstå vad jag menar och jag får inget bra svar. Det är hursomhelst fascinerande att bevittna ceremonierna.

The HongKong Island

HongKong Island är som namnet antyder en egen ö som skiljs från fastlandet av Victoria Harbour. Ön är mycket kuperad och branterna täcks av frodig grönska. Närmast hamnen reser sig flera av världens högsta skyskrapor. Bebyggelsen är modernare jämfört med fastlandet och några koloniala byggnader finns kvar här och var bland skyskraporna. Tempot är annorlunda och levnadsstandarden högre och mycket känns mer västerländskt.

SOHO är HongKongöns restaurang- och nöjeskvarter. Det hade lika väl kunnat vara någonstans i Europa. Franska bistron, Hard Rock Café, engelska pubar, thairestauranger och italienska caféer ligger sida vid sida. En stor del av gästerna är välklädda och har västerländskt utseende.

Längs Pottinger Street ligger flera trevliga små gallerier, barer och restauranger. 
I det lilla varuhuset på ”Good of Desire” på Aberdeen street finns flera små designägda butiker.

På de angränsande gatorna Pottinger Street, Aberdeen Street och Hollywood Street finns flera spännande och trevliga konstnärsateljéer, butiquer och designbutiker. I det lilla köpcentret ”Goods of Desire” har flera designers och hantverkare sina ateljéer. Det är trevligt att få gå omkring och känna och klämma och prata med innehavarna. Det hade kunnat ligga varsin helst i Europa. Flera trevliga caféer med internationell och europeisk touch ligger också längs gatorna.

Victoria Peak bakom en av världens högsta skyskrapor.

Victoria Peak är ett det mest självklara och klassiska  besöksmålet för en besökare.  Det är HongKongöns högsta punkt och härifrån har man 360 graders utsikt över HongKong. Jag blir förvånad över att det till och med här uppe finns ett köpcentrum och flera restauranger och cafèer. Det finns en terrass att gå ut på men för det måste man betala 50 dollar vilket jag inte tycker är värt priset för det finns flera andra utsiktsplatser runt omkring. Smidigast tar man sig upp hit med spårvagn. Jag väljer dock att vandra den slingrande och bitvis mycket branta och krävande vägen upp och ner. Längs vägen passerar jag flera exklusiva villor och lägenhetskomplex inbäddade i grönskan.

Vägen upp till Victoria Peak anlades redan omkring 1880 av britterna och har varit ett populärt utflyktsmål sedan dess. Vägen upp är delvis brant och krävande. 

Utsikten en gråmulen kväll från Victoria Peak.

Barer  & Restauranger i HongKong

HongKong har ett oändligt stort utbud av caféer, barer restauranger med rätter från världens alla hörn. Här kan du med pinnar äta på traditionella kinesiska restauranger och i gatukök köpa nyligen tillagade inälvor för 20-30 dollar. Många mer västerländska restauranger och caféer ligger inne i köpcentra men där är priserna betydligt högre. Kaffet är förvånansvärt dyrt vilket lär bero på att kaffe är en dryck främst för västerlänningar och många behöver en mugg för att komma igång ordentligt på mornarna.

Traditionell kinesiskt gatumat. Doften från de tillagande inälvorna var inte god.
En traditionell kinesisk restaurang med bord uppställda likt i ett klassrum. Billigt är det också.

Takbarerna är ett kapitel för sig och det finns mängder av dem som är värda att besöka och som har utsikt över HongKongs skyskrapor och över Victoria Harbour. Under min vistelse han jag med att besöka två av dem.

Det finns många trevliga takbarer med härlig utsikt runt om i HongKong

Takbaren Aqua ligger vid Salisbury Park på våning våning 29 & 30. Utsikten är i 360 grader vidunderlig över Hongkong, ingenting dryck kostar under 100 dollar men det är också utsikten man betalar för. Maträtterna håller hög klass och kostar från 350 dollar och uppåt.Det känns som att baren och restaurangen hade kunnat ligga i vilket västland som helst och trubaduren tycks vara från England och de flesta gästerna ser västerländska ut.

Takbaren på Hotell Harbour Grand HongKong ligger på 41:a våningen ligger vid stationen Fortress Hill på Hongkongön. Utsikten över de upplysta och blinkande skyskraporna är hänförande och ölen kostar från 95 dollar och uppåt, en trubadur underhåller varje kväll, servicen är snabb och personalen trevlig. Det är lätt att bli sittande här hela kvällen och bara njuta av utsikten och filosofera.

HongKong är en jättestad och skriva en kort heltäckande guide är inte möjlig. Det är hursomhelst en stad med mycket historia som ger intryck.

Läs vidare: Två dagar i Singapore

Läs vidare: Macao- En mycket speciell plats

22.396428114.109497