Taal Lake- Ett av naturens underverk på Filipinerna.

Annonser

Är du trött på intensiteten i Manila och intresserad av naturgeografi? Då rekommenderar jag dig verkligen att besöka Taal Lake med dess vulkanö.  Detta är ett av naturens många underverk. Sjön ligger ett par mil söder om Manila och i sjön sticker Filippinernas näst mest aktiva vulkan upp över ytan. Det är verkligen en spännande plats väl värd att besöka. En dag i januari begav jag mig dit från Manila med en lokal guide.

Taal Lake ligger några mil söder om Manilla. Trots det korta avståndet tar det flera timmar att åka dit med buss och cykeltrafik på grund av trafiken. 

Taal Lake är en 23 kvadratkilometer stor sjö med en vulkantopp mitt i som sticker upp 311 meter över havet. Vulkantoppen har en kratersjö som är c:a två kilometer i omkrets med ett djup på 80 meter. Kratersjön är den största sjön i världen som ligger på en ö. Den är i sin tur en del av jordklotets “The Ring of Fire”.

Vulkantoppen och Taal Lakes omgivningar är täckt med tät djungel. Vattnet i Taal Lake är också mycket varmt. Från toppen är utsikten hänförande åt alla håll. I Taal Lake finns flera endemiska fiskarter, bland annat simmar i sjön en mycket sällsynt sjöorm. Från vulkantoppen kan jag också se att det finns flera fiskodlingar i sjön. Runt om Taal Lake finns också resorts med fina stränder med klarblått vatten.

Taal Lake kan man besöka över dagen med någon researrangör i Manilla. Jag valde dock att åka dit med kollektivtrafik tillsammans med en lokal guide. Att ha en guide är ett måste eftersom flera byten måste göras och det är omöjligt att veta var detta ska ske eftersom kollektivtrafiken inte är särskilt väl utvecklad och skyltning obefintlig. Trafiken till och från Tagaytay vid Taal Lakes strand är oerhört intensiv och bussen sniglar sig fram genom Manilas förorter. Från bussfönstret får jag dock en bra uppfattning om hur livet på gatan ter sig. Det är människor och tjockt med trafik precis överallt . Flera försäljare av godis och frukt kommer under resans gång i omgångar ombord på bussen.

Från Taal Lakes strand skjutas man över till vulkanön i traditionella båtar.
Omkring 500 turister skjutsas dagligen över till vulkanön i dessa båtar. Överfarten tar c:a 30 minuter och det kan skumpa och skvätta ordentligt. 

Väl framme i Tagaytay, som är huvudorten vid sjön, byter vi till motorcykeltaxi som på en slingrande och brant väg genom djungeln för oss ner längs vulkansidan sig till Cel Resort i den lilla byn Talisay vid Taal Lakes strand. Väl där byter vi sedan till en båt som för oss över till vulkanön. Väl framme på själva vulkanön beger vi oss upp till det lilla turistcentrat som berättar om områdets historia och geologi.

På vulkantoppen är utsikten milsvid. Det stupar 100tals meter ner precis bredvid mig.
Toppen nås bäst med häst och en lokal guide. 
Den 80 meter djupa kratersjön som ligger på en ö i sjön Taal Lake. Vid starndkanten ryker det av vulkanisk aktivitet.
Hästarna tvingas med tunga turister på ryggen verkligen att slita.

Upp till vulkantoppen tar man sig sedan på häst. Hästen ledsagas av lokala guider som pustar och flåsar i hettan och i den steniga och branta terrängen. Själv blir jag orolig att hästen ska kollapsa av min tyngd i hettan men allt fungerar bra. Ridningen upp tar c.a en 30 minuter, andra väljer att gå hela vägen upp. Längs vägen upp till vulkantoppen ryker och pyser det från marken och vi måste bära munskydd för att slippa stanken från de svavelhaltiga underjordiska gaserna.

Vulkanön besöks årligen av ett växande antal turister och är en av de mest spännande naturgeografiska besöksmålen på Filippinerna.

Skjutsningen av turister ger lokalbefolkningen en viktig sidoinkomst.
Dags att återvända till trafikkaoset i Manila efter en spännande dag vid Taal Lake.

På vulkanön bor också en fattig fiskarbefolkning som har inkomsterna från turismen som en viktig sidoinkomst. Myndigheterna har vid flera tillfällen beordrat dem att flytta därifrån av säkerhetsskäl men de återkommer ständigt.

Det finns många resmål på Filipinerna som är totalt okända för oss i Sverige, de flesta turister tycks komma från andra asiatiska länder. De svenskar som kommer till Filipinerna tycks bege sig raka vägen ut till någon av Filipinernas 700 öar för sol, dykning och bad.

Läs vidare: Fyra dagar i Manilla

13.9750341121.0220422
Annonser