Louisiana och Helsingör- Ett trevligt utflyktsmål över dagen.

Helsingör
För vi som är uppväxta i Syd- och Västsverige var Helsingör oftast det första besöket i utlandet och ett populärt resmål över dagen. Många gånger passeras dock Helsingör med bil efter att man har kört av Scandlines färja från Helsingborg för fortsatt väg söderut ner mot Centraleuropa.

Helsingör en liten men mycket vacker och välbevarad liten stad med många tinnar och torn som ligger där Öresund är som smalast och minner om fornstora dagar. Helsingör blev en gång rikt på grund av Öresundstullen som i forna tider var en av orsakerna till de många krigen mellan Sverige och Danmark.

hel9
Husen i gamla stan i Helsingör är byggda i olika stilar och de äldsta husen är från 1600-talet.
hel14
Gamla stan i Helsingör är en småstadsidyll. 
hel8.jpg
Rawkaka på Café André på Kampergade 7 i Helsingör
hel1
En tidig vardagsmorgon är det ganska lungt i Helsingör.

I innerstan står husen i olika byggstilar från tidigare sekel tätt längs de bilfria kullerstensbelgada gatorna. Små butiker och kaféer finns det i varje kvarter gott om. De stora butiks- och cafékedjorna som dominerar i svenska städer finns inte alls i Helsingör, istället dominerar de små och fristående butikerna och konditorierna.  Det går att gissa sig till att många svenska städer såg ut lika dant fram till rivningshysterin på 1960 och 1970talen i Sverige. Vi är många som har minnen från Helsingör.

Här följer några tips på vad man kan se och uppleva under en dag i och runt Helsingör:

M/S Museet för sjöfart

M/S Museet for Sjöfart berättar historien om Danmark som en av världens ledande sjöfartsnationer på ett stämningsfullt och dramatiskt sätt. Museet ligger vid Kronborgsslott i en gammal torrdocka under marken. Museet lär ha fått flera priser för sin arkitektoniska utformning. Flera montrar visar både civila och militära skepp och fartyg från olika epoker och hur livet var ombord.

hel24
Nedgången till entrén i den gamla torrdockan.
Hel 1
Flera montrar,  dockor och föremål visar livet till havs. Det är stämningsfullt och påkostat.

Kronborgs Slott
Slottet är från 1400 talet och kring detta har många dramatiska händelser i Danmarks historia utspelat sig. Det ligger vackert vid strandkanten omgivet av djupa vallgravar. Slottet är ett av Danmarks mest kända, mycket tack vare Shakespeares Hamlet, det finns med på med Unescos världsarvslista. Besökaren  kan gå flera olika guidade turer dagligen med olika teman.

hel17
Landgången till entréen.

hel18

Kronborg ligger strategiskt och vackert vid stranden.

Öresundsakvariet
Detta är ett perfekt besöksmål för barn. I flera akvarium simmar torskar, fjärsingar, sill, rockor och många andra djur. På skyltar i lokalen presenteras Öresunds marina miljö och de miljöproblem som Öresund drabbats av.

hel7
I flera akvarium visas fisklivet under Öresunds yta. 

hel6

Fjärsingar är fiskarens fasa eftersom de har en gifttagg i nacken. De lär vara goda att äta stekta. 

Lokalerna är anpassade till skolklasser och under mitt korta besök trängdes flera danska skolklasser.

hel 30
Sill i stora stim.
hel31
I Öresund finns också rockor och små hajar.

Louisiana
Vid sidan av Köpenhamn är konstmuseet Luisiana i Humlebaekk några kilometer söder om Helsingör ett av Danmarks mest besökta resmål.  Det ligger vackert vid stranden omgivet av lummig grönska och vackra villor. Museet är absolut värt ett besök. En vanlig vardag är det trångt. Här inne visas både permanenta och tillfälliga utställningar från världens mest kända konstnärer. Smidigast tar man sig hit med bil eller med tåg till Humlebaekk. Från tågstationen behöver man promenera några hundra meter.

hel11
Det är trångt i Louisianas butik. Varorna är av hög kvalitet.
hel21
I Louisianas restaurang serveras mycket gott. Här en morotstarrin.
hel23
Louisina har permanenta och tillfälliga utställningar.


Svenska historia

Stränderna runt Louisiana och havet utanför har en hel del svensk-dansk krigshistoria. På havet utanför har sjöslag utkämpats och arméer stridit.

hel13
På stränderna runt Louisiana landsteg kung Karl XII år 1700 med en svenska armé på c:a 5000 soldater och besegrade en dansk armé på fälten omkring som ett led i Det Stora Nordiska Kriget. De avseglade från Råå strax söder om Helsingborg.  I horisonten skymtar Skånes kust och Helsingborg. 
Om Oscars resor& betraktelser 29 artiklar
Jag är gymnasielärare i historia, geografi och samhällskunskap på Täljegymnasiet i Södertälje som tycker om resor och äventyr i när och fjärran. Bloggen är medlem i www.svenskaresebloggar.se Vid synpunkter skriva gärna till oscarandren@gmail.com

Bli först med att kommentera

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.