Sommar på Käringön

Vill du besöka ett av Västkusten mest spännande samhällen där du kan bada från kala klippor, äta och sova gott? Då rekommenderar jag dig ett besök på Käringön.
Flera gånger varje sommar sedan sommaren 1973 har jag tagit båten över till Käringön från Härmanö där jag normalt håller till på somrarna. Käringön med sitt liv och rörelse, många butiker och många restauranger slutar aldrig att fascinera mig.

Käringön ligger i Bohusläns ytterskärgård, välkänd i seglarkretsar och väl värd ett besök alla årstider. Alla bohuslänska skärgårdssamhällen har sin speciella bakgrund, charm och historia. Det som gör Käringön unikt är dess läge längst ut i skärgården där ön ligger oskyddad mot västerhavets stormar och oväder, och blåsa kan det i Bohuslän. Käringön har en omkrets på fem kilometer och blir allt mer är karg, vindpinad, trädlös och ljungbevuxen ju längre ut mot västsidan man vandrar. Växtligheten är sparsam och finns bara i anlagda trädgårdar och i grunda sänkor.

Kär12
Vy över Käringön från toppen av Härmanö Huvud någon sjömil bort. Käringön ligger  i det yttersta havsbandet. Vid horisonten skymtar Marstrands fästning. 

Det märkliga namnet Käringön kan troligtvis härledas till det skotska ordet ”cairn” som betyder små stentorn eller rösen. Ordet försvenskades genom årens lopp och blev så småningom ”Käringar”. De första öborna slog sig ner här år 1596.

Inloppet till Käringöns gästhamn en solig dag i början på juni. 

Under 1700talet växte samhället fram alltmer, mycket på grund av sillfisket. Nästan alla Käringöns cirka 200 tätt liggande hus byggdes före år 1920 i trä och bara de är värda ett besök. Idag är de allra flesta fritidsbostäder med tillhörande sjöbodar.

Här följer mina tips och tankar på vad du kan se och göra på Käringön.

1. Promenera runt bland bebyggelsen.

Kär1

Fiskarkvinnan blickar in över Käringöns hamninlopp. Det är  Käringöns mest kända symbol och är en hyllning till fiskarhustrurna på ön. Varje gång kvinnorna besökte fastlandet skulle de bära med sig en famn med jord tillbaka,  det krävde öns hetlevrade predikant Simson. På detta sätt kom kyrkogården till.

En valkäke från en grönlandsval som Käringön år 1900 fick som gåva av en sommargäst. Den har blivit en symbol för Käringön. En mina från något av världskrigen tjänar idag som insamlingsbössa.
De många små vikarna utgör naturliga småbåtshamnar. 
Vy mot gästhamnen
Kär6
Fiskestugan är ett museum som visar en bostad för en fiskefamilj. De håller öppet då och då och för guidade turer. 
Husen ligger tätt väl skyddade mot vinden. 
Husen och bodarna ligger tätt i ett gytter längs vägen genom samhället. 
En gångväg slingar sig genom samhället runt ön. 

Idag finns runt 65 åretruntboende och ett par hundra deltidsboende. Det finns även 26 registrerade företag på ön. Åren strax före första världskriget var invånarantalet som störst med nästan 700 bofasta.

Kär13
Käringöns kyrka är en typisk skärgårdskyrka som byggdes 1796. Här predikade pastor August Simson under mer än 50 år. Han satte stor prägel på ön. Mitt emot kyrkan ligger Simsons prästgård med sin lummiga trädgård. Mycket av jorden runt kyrkan har burits hit från fastlandet. 
kär14
Simsons prästgård ligger i lummig trädgård och serverar lunch och middag under sommarhalvåret
Nyflådda plattfiskar på tork. 
En av flera naturliga små småbåtshamnar i samhället. 
Sjöbodarna ligger i ett gytter vid hamnen. 
Gästhamnen en solig dag i början på juni. Under högsommaren kan det vara svårt att få plats med båten. 
Sjöräddningen utgår från Käringöns hamn. 

2. Shoppa kläder och heminredning

På Käringön finns flera klädbutiker och inredningsbutiker med unika varumärken som förknippas med skärgård och sjöfart, en matbutik och en välsorterad skeppshandel. Här följer några av dessa som alla är värda att titta in i.

kär7
Sedan 2004 säljer klädbutiken EM kläder till stora och små. 

kär8

Invid småbåtshamnen ligger flera bodar som säljer hantverk, kläder och heminredning, alla med sin personliga stil och nisch. 

3. Äta och dricka gott

På ön finns ett flera restauranger och caféer av hög kvalitet och i olika prisklasser.  Vissa av dem håller öppet större delen av året och andra kräver att du bokar bord.  Här följer några av dem.

Skafferiet. 

kär11
Skafferiet vid minigolfbanan serverar kaffe med hembakat och smörgåsar. Bredvid ligger också en tennisbana. 

kär10

Det bakas för gästerna varje morgon. I den lilla butiken kan du också handla hantverk, sylt, marmelad och en del annat. 

Peterson krog 

Peterson’s Krog är en av Bohusläns mest omtalade restauranger som lockar människor från när och fjärran.  Den öppnar vid påsk och håller öppet fram till hummerfesterna för att sedan avsluta med julbord en bra bit in i december.

kär50
Havets Wallenbergare är en klassiker på Petersons krog. 
Oftast är det fullbokat så gästerna måste boka bord för att få plats.

Havets Wallenbergare är en klassiker på Petersons krog. 

Hotell Käringön med Restaurang

DSCN1904
Vid hamninloppet och med möjlighet till härlig utsikt över havet kan du äta både fisk och kötträtter. 

Creperiet och Lotshotellet

Kär15
Lotshotellet är ett boutiqhotell vid hamnen och har öppet stora delar av året och har fulla rättigheter.
Kär17
I Lotshotellet ligger även Creperiet. Här kan du beställa Crepes och galetter med flera olika sorters fyllningar. 

4. Sol & Bad

kär4
Runt om Käringön finns flera badplatser och badvikar. Vissa är  iordninggjorda, från andra måste du måste kliva i havet direkt från klipporna. 
Kär3
På Käringön finns ett avskilt bad för herrar och damer. 

5. Gå en guidad tur

G Arwidson Marketing ordnar med guidade turer och mycket annat med anknytning till Käringön.

Hur kommer jag till Käringön? 

Smidigast tar du dig till Käringön med bil eller buss till Tuvesviks färjeterminal varifrån Västtrafiks färja avgår till Käringön.  Parkering kostar 100 kr per dygn.

Ett annat alternativ är förstås med egen båt till Käringön och dess gästhamn. Gästhamnen är en av Bohusläns mest populära och under sommarveckorna blir den snabbt full, även för mindre båtar kan det vara svårt att lägga till. I gästhamnen finns plats för 125 båtar och med ett djup på 4 meter. Toalett, dusch, tvättstuga, internet, sugtömning och tillgång till båtkran och gasol finns att tillgå.

Käringöns Sjötaxi & Transport utför person- och godstransporter året runt.

Här följer mina andra inlägg om Bohuslän.

Läs vidare om Sommar på Gullholmen

Läs vidare Sommar i Grundsund

Om Oscar Andrèn 34 artiklar
Jag är gymnasielärare i historia, geografi och samhällskunskap på Täljegymnasiet i Södertälje som tycker om resor och äventyr i när och fjärran. Bloggen är medlem i www.svenskaresebloggar.se Vid synpunkter skriva gärna till oscarandren@gmail.com

5 kommentarer

  1. Gullholmen var min barndomsö. Jag känner sån lyx över att få ha växt upp delvis på den ön. Gullholmen i mitt hjärta alltid. Kärringön var också en välbesökt ö.

1 trackback / pingback

  1. Sommar i Grundsund - Oscars resor och betraktelser

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.