Vill du besöka ett av Västkusten mest spännande samhällen där du kan bada från kala klippor, äta och sova gott? Då rekommenderar jag dig ett besök på Käringön.
Flera gånger varje sommar sedan sommaren 1973 har jag tagit båten över till Käringön från Härmanö där jag normalt håller till på somrarna. Käringön med sitt liv och rörelse, många butiker och många restauranger slutar aldrig att fascinera mig.

Käringön ligger i Bohusläns ytterskärgård, välkänd i seglarkretsar och väl värd ett besök alla årstider. Alla bohuslänska skärgårdssamhällen har sin speciella bakgrund, charm och historia. Det som gör Käringön unikt är dess läge längst ut i skärgården där ön ligger oskyddad mot västerhavets stormar och oväder, och blåsa kan det i Bohuslän. Käringön har en omkrets på fem kilometer och blir allt mer är karg, vindpinad, trädlös och ljungbevuxen ju längre ut mot västsidan man vandrar. Växtligheten är sparsam och finns bara i anlagda trädgårdar och i grunda sänkor.
Det märkliga namnet Käringön kan troligtvis härledas till det skotska ordet ”cairn” som betyder små stentorn eller rösen. Ordet försvenskades genom årens lopp och blev så småningom ”Käringar”. De första öborna slog sig ner här år 1596.
Under 1700talet växte samhället fram alltmer, mycket på grund av sillfisket. Nästan alla Käringöns cirka 200 tätt liggande hus byggdes före år 1920 i trä och bara de är värda ett besök. Idag är de allra flesta fritidsbostäder med tillhörande sjöbodar.
Här följer mina tips och tankar om vad det finns att se och göra på Käringön:
1. Promenera runt bland bebyggelsen.
Idag finns runt 65 åretruntboende och ett par hundra deltidsboende. Det finns även 26 registrerade företag på ön. Åren strax före första världskriget var invånarantalet som störst med nästan 700 bofasta.
2. Shoppa kläder och heminredning
På Käringön finns flera klädbutiker och inredningsbutiker med unika varumärken som förknippas med skärgård och sjöfart, en matbutik och en välsorterad skeppshandel. Här följer några av dessa som alla är värda att titta in i.
3. Äta och dricka gott
På ön finns ett flera restauranger och caféer av hög kvalitet och i olika prisklasser. Vissa av dem håller öppet större delen av året och andra kräver att du bokar bord. Här följer några av dem.
Skafferiet.
Petersons krog
Hotell Käringön med Restaurang
Creperiet och Lotshotellet
4. Sol & Bad
5. Gå en guidad tur
G Arwidson Marketing ordnar med guidade turer och mycket annat med anknytning till Käringön.
Hur kommer jag till Käringön?
Smidigast tar du dig till Käringön med bil eller buss till Tuvesviks färjeterminal varifrån Västtrafiks färja avgår till Käringön. Parkering kostar 100 kr per dygn.
Ett annat alternativ är förstås med egen båt till Käringön och dess gästhamn. Gästhamnen är en av Bohusläns mest populära och under sommarveckorna blir den snabbt full, även för mindre båtar kan det vara svårt att lägga till. I gästhamnen finns plats för 125 båtar och med ett djup på 4 meter. Toalett, dusch, tvättstuga, internet, sugtömning och tillgång till båtkran och gasol finns att tillgå.
Käringöns Sjötaxi & Transport utför person- och godstransporter året runt.
Här följer mina andra inlägg om Bohuslän.
Läs vidare om Sommar på Gullholmen
Läs vidare Sommar i Grundsund
Gullholmen var min barndomsö. Jag känner sån lyx över att få ha växt upp delvis på den ön. Gullholmen i mitt hjärta alltid. Kärringön var också en välbesökt ö.
[…] Läs vidare Sommar på Käringön […]
Härliga miljöer! Låter som en plats väl värd att besöka!
Men åh såå mysigt hit måste jag verkligen åka nästa sommar.
Gillar verkligen Käringön! Senast jag var där var en höst, det funkar det med.
Det är fint året om!