Se och göra på Käringön

Annonser

Vill du besöka ett av Västkusten mest spännande samhällen där du kan bada från kala klippor, äta och sova gott? Då rekommenderar jag dig ett besök på Käringön.
Flera gånger varje sommar sedan sommaren 1973 har jag tagit båten över till Käringön från Härmanö där jag normalt håller till på somrarna. Käringön med sitt liv och rörelse, många butiker och många restauranger slutar aldrig att fascinera mig.

Till Käringön tar du dig smidigast med färjan Strömkrona från Tuvesvik. Den lägger vid vissa turer även till vid Gullholmen.

Käringön ligger i Bohusläns ytterskärgård, välkänd i seglarkretsar och väl värd ett besök alla årstider. Alla bohuslänska skärgårdssamhällen har sin speciella bakgrund, charm och historia. Det som gör Käringön unikt är dess läge längst ut i skärgården där ön ligger oskyddad mot västerhavets stormar och oväder, och blåsa kan det i Bohuslän. Käringön har en omkrets på fem kilometer och blir allt mer är karg, vindpinad, trädlös och ljungbevuxen ju längre ut mot västsidan man vandrar. Växtligheten är sparsam och finns bara i anlagda trädgårdar och i grunda sänkor.

Det märkliga namnet Käringön kan troligtvis härledas till det skotska ordet ”cairn” som betyder små stentorn eller rösen. Ordet försvenskades genom årens lopp och blev så småningom ”Käringar”. De första öborna slog sig ner här år 1596.

Inloppet till Käringöns gästhamn en solig dag i början på juni. 
Vy över Käringön från toppen av Härmanöhuvud. I horisonten skymtar Marstrands fästning.

Under 1700talet växte samhället fram alltmer, mycket på grund av sillfisket. Nästan alla Käringöns cirka 200 tätt liggande hus byggdes före år 1920 i trä och bara de är värda ett besök. Idag är de allra flesta fritidsbostäder med tillhörande sjöbodar.

Här följer mina tips och tankar om vad det finns att se och göra på Käringön:

1. Promenera runt bland bebyggelsen.

Fiskarkvinnan blickar in över Käringöns hamninlopp. Det är  Käringöns mest kända symbol och är en hyllning till fiskarhustrurna på ön. Varje gång kvinnorna besökte fastlandet skulle de bära med sig en famn med jord tillbaka,  det krävde öns hetlevrade predikant Simson. På detta sätt kom kyrkogården till.
En valkäke från en grönlandsval som Käringön år 1900 fick som gåva av en sommargäst. Den har blivit en symbol för Käringön. En mina från något av världskrigen tjänar idag som insamlingsbössa.
De många små vikarna utgör naturliga småbåtshamnar. 
Vy mot gästhamnen
Fiskarstugan på Käringön är vissa dagar öppet för besökare och visar tidsenlig miljö från 1800-talet. Inträdet är fritt. I en tillbyggnad finns samlingar av husgeråd och fiske- och vävredskap
Husen ligger tätt väl skyddade mot vinden. 
Husen och bodarna ligger tätt i ett gytter längs vägen genom samhället. 
En gångväg slingar sig genom samhället runt ön. 

Idag finns runt 65 åretruntboende och ett par hundra deltidsboende. Det finns även 26 registrerade företag på ön. Åren strax före första världskriget var invånarantalet som störst med nästan 700 bofasta.

Käringöns kyrka ligger mitt på ön och är en typisk kustkyrka från slutet av 1700talet. 
Prästgården med ligger mitt i mot kyrkan i en frodig trädgård och är nu restaurang Simson. 
En av flera naturliga små småbåtshamnar i samhället. 
Sjöbodarna ligger i ett gytter vid hamnen. 
Gästhamnen en solig dag i början på juni. Under högsommaren kan det vara svårt att få plats med båten. 
Sjöräddningen utgår från Käringöns hamn. 

2. Shoppa kläder och heminredning

På Käringön finns flera klädbutiker och inredningsbutiker med unika varumärken som förknippas med skärgård och sjöfart, en matbutik och en välsorterad skeppshandel. Här följer några av dessa som alla är värda att titta in i.

En bit upp i bebyggelsen finns denna lilla butik som under sommarmånaderna säljer barnkläder. 
Invid småbåtshamnen ligger flera bodar som säljer hantverk, kläder och heminredning, alla med sin personliga stil och nisch.

3. Äta och dricka gott

På ön finns ett flera restauranger och caféer av hög kvalitet och i olika prisklasser.  Vissa av dem håller öppet större delen av året och andra kräver att du bokar bord.  Här följer några av dem.

Skafferiet. 

Ett stenkast från hamnen ligger populära café Skafferiet. 
Det bakas för gästerna varje morgon. I den lilla butiken kan du också handla hantverk, sylt, marmelad och en del annat. 

 

Petersons krog 

Peterson’s Krog är en av Bohusläns mest omtalade restauranger som lockar människor från när och fjärran.  Den öppnar vid påsk och håller öppet fram till hummerfesterna för att sedan avsluta med julbord en bra bit in i december.
Oftast är det fullbokat på Petersons Krog så gästerna måste boka bord för att få plats.
Havets Wallenbergare är en klassiker på Petersons krog. 

 

Hotell Käringön med Restaurang

Vid hamninloppet och med möjlighet till härlig utsikt över havet kan du äta både fisk och kötträtter. 

Creperiet och Lotshotellet

Lotshotellet är ett boutiqhotell vid hamnen och har öppet stora delar av året och har fulla rättigheter. Oftast är det fullbokat så boka i tid är ett måste. 
I Lotshotellet ligger även Creperiet. Här kan du beställa Crepes och galetter med flera olika sorters fyllningar. 

4. Sol & Bad

Runt om på Käringön finns många möjligheter till bad. 
Vissa badplatser är mer iordninggjorda än andra.

 

Vy över Käringöns västra del med Måseskär i bakgrunden.

5. Gå en guidad tur

G Arwidson Marketing ordnar med guidade turer och mycket annat med anknytning till Käringön.

Hur kommer jag till Käringön? 

Smidigast tar du dig till Käringön med bil eller buss till Tuvesviks färjeterminal varifrån Västtrafiks färja avgår till Käringön.  Parkering kostar 100 kr per dygn.

Ett annat alternativ är förstås med egen båt till Käringön och dess gästhamn. Gästhamnen är en av Bohusläns mest populära och under sommarveckorna blir den snabbt full, även för mindre båtar kan det vara svårt att lägga till. I gästhamnen finns plats för 125 båtar och med ett djup på 4 meter. Toalett, dusch, tvättstuga, internet, sugtömning och tillgång till båtkran och gasol finns att tillgå.

Käringöns Sjötaxi & Transport utför person- och godstransporter året runt.

Här följer mina andra inlägg om Bohuslän.

Läs vidare om Sommar på Gullholmen

Läs vidare Sommar i Grundsund