Se och göra i Grundsund

Annonser

Är du intresserad av salta bad och vill bada från kala klippor som brant stupar ner i havet? Är du intresserad av att besöka några av de platser där delar av filmen ”Saltön” spelades in? För dig har då Grundsund en hel del att erbjuda.

Under alla mina somrar på Härmanö en bit söderut har jag vid ett flertal tillfällen tagit båten till Grundsund. Det är alltid lika trevligt  att få komma hit. Inget bohuslänskt fiskeläge är det andra likt och varje har sin charm och historia även om de alla också har en hel del gemensamt. Grundsund ligger längst väster ut på Skaftölandet och på Ösö i mellersta Bohuslän och har fått sitt namn  av det grunda och smala sund som löper genom samhället. Fritidshus, sjöbodar, fiske- och fritidsbåtar ligger tätt sida vid sida i ett gytter längs stranden och däromkring.  Sundet utgör också en naturlig och väl skyddad hamn mot nordliga och västliga stormar.

Grundsund har en lång historia och grundades på 1600talet och växte till under de goda sillfiskeperioderna på 1800-talet.

I sundet kan det bli trångt mellan båtarna så det är viktigt att vara på vaken då man kör.

Likheterna med andra kustsamhällen till trots så har Grundsund sin unika karaktär och särart. Många av husen i den gamla kärnan har övergått från helårs- till fritidshus men jämfört med många andra kustsamhällen har utvecklingen i Grundsund inte gått lika långt. De gamla husen är i regel små och har en sparsam utsmyckning. Fiskefamiljernas jämlika villkor spåras i den enhetliga bebyggelsen. Av den anledningen finns i Grundsund inte de stora och vackert snidade skepparhusen eller den sirliga badgäst arkitekturen som finns i många andra bohuslänska kustsamhällen.

Grundsunds sydliga utlopp mot farleden. På tankstället är det ofta långa köer och ont om plats för båtarna. Här finns också ett trevligt litet café. 
Grundsunds södra inlopp invid Islandsberg. Vackert och fascinerande på en och samma gång men omöjligt att kör in här stormiga dagar.

Grundsund förvandlades heller aldrig till en badort och ett skepparsamhälle på samma sätt som skedde ibland annat intilliggande Fiskebäckskil, istället fick Grundsund några industrier. Trots inslag av både fraktfart och viss badgästuthyrning behöll fisket också  länge sin ledande ställning.

Här är mina tips på vad du kan göra under ett besök i Grundsund.

1. Vandra runt bland de äldre bebyggelsen.

Mellan de gamla husen och bodarna slingar sig en gångväg.

Grundsund med sina tätt liggande hus är karaktäristikskt för många gamla bohuslänska fiskelägen. Här på Ösön.

Vid Grundsunds norra inlopp är det betydligt lättare att ta sig in. Gästhamnen och flera restauranger här.  
Grundsund från ovan och det norra inloppet och med Lysekil i norr.
På klipporna ovan på Ösön är det soliga dagar lätt att bli sittande och titta på alla fartyg och fritidsbåtar som passerar förbi i farleden.
Grundsunds kyrka är en typiska skärgårdskyrka som byggdes 1799 och är vacker inuti.

 

2. Bada

Badplatsen ut mot västerhavet med farleden strax utanför är populärt och härligt. Härmanö skymtar i fjärran.

3. Restauranger i Grundsund

I Grundsund finns några kaféer och restauranger som sommartid är populära och serverar rätter med anknytning till havet. Här följer några av de som jag har besökt.

Pelles Rökeri

Restaurang Pelles Rökeri vid norra utloppet har kanske Bohusläns bästa läge. Menyn består av klassiska ingredienser med koppling till havet och del annat. Under högsäsong blir det snabbt fullt så det kan vara bra att boka i förväg. 
Utsikten från övre terrassen på Pelles Rökeri är svårslagbar.
Förutom de klassiska rätterna ner i restaurangen serveras det pizza med västkusttema på terrassen.

 

Smultron och Tång

Smultron och Tång ligger på Västra Kajen är och har en skärgårdsinspirarad meny. 

 

4. Vandra till Islandsberg

Islandsberg har ett välkänt sjömärke för båtfolket och ligger på en hög udde strax söder om Grundsund. Området är kargt och nästan trädlöst, ljungbevuxet och ju längre ut man kommer mot udden friskar vinden i. Du kan vandra hit från Grundsund ända fram till udden.

Högst uppe på Islandsberg har du en storslagen utsikt över skärgården med med Gåsö och Lysekil  i norr och Gullholmen i söder.  Rakt västerut ligger västerhavet. Farleden förbi Islandsberg har i alla tider varit fruktat och då vinden friskar vräker sig vågorna mot den 35 meter höga klippan som även sträcker sig 30 meter lodrätt ner under havsytan.

 

5. Paddla Kajak

I Grundsund kan du ner i hamnen hyra kajak och gå kurser i kajakpaddling samt följa med på en ledarledda paddlingar både ute till havs och mer inomskärs. Har du tur kan du få se sälar, sjöfåglar och tumlare under paddlingarna.

Det hade kunna vara en Ubåt som håller på att bryta ytan. Det är istället det förädiska grundet Norman en bit utanför Islandsberg . Under århundranden  har många fartyg gått sina öden till möte just här. Vid stormar är Norman synligt från långt håll.
I havet utanför Grundsund finns många mycket vackra men förrädiska små kobbar och skär.

Grundsund är lätt att besöka årets alla månader eftersom du lätt kan komma hit både med egen båt och bil eller med kollektivtrafik.

Här följer mina andra inlägg om Bohuslän.

Läs vidare Sommar på Gullholmen

Läs vidare Sommar på Käringön