Fjäderholmarna- Stockholms närmaste skärgård

Stockholms närmaste skärgård.

Fjäderholmarna benämns med rätta som ”Stockholms närmaste skärgård”. Holmarna nås på 30 minuters med färja från Slussen, Nacka strand och Nybrokajen och känslan av skärgård möter genast besökarna vid ankomst.  Soliga dagar går färjorna fulla och bland passagerarna hörs många främmande språk talas.

FJ5
Fjäderholmsfärjan angör 
FJ14
Utsikt från högst punkten med Nacka Strand och Stockholm i bakgrunden. 
FJ13
Farleden ut mot skärgården med Lidingö i bakgrunden. 

Fjäderholmarna har en lång och skiftande historia sedan de först omnämndes i mitten på 1300-talet. På holmarna har båtbyggeri bedrivits och ammunition för flottan och latrin förvarats. I mitten på 1970talet lämnade marinen Fjäderholmarna som då blev tillgänglig för allmänheten. På Fjäderholmarna finns en hel del att roa sig ned.

Konsthantverk och aktiviteter på Fjäderholmarna.

I hantverkslängan på Fjäderholmarna finns flera små butiker med som säljer keramik, kläder och och konstverk i glas och en del annat. På en annan del säljer Fjäderholmarnas Choklad handgjorda chokladpraliner. På ön finns även boulebanor och natursköna promenadstråk. Du som är intresserad av sjöfart och båtbygge bör titta in hos Föreningen Allmogebåtar och titta på deras museum med allmogebåtar och bruksföremål från förr samt gå på en guidad vandring. Det finns också möjligheter till bad, avkoppling och boulespel.

Sedan 1995 ingår Fjäderholmarna i Kungliga nationalstadsparken och är dess östligaste utpost. Runt ön går en vandringsled längs stranden, genom lummig glömska och över klippor.

FJ11
I hantverkslängan säljer flera hantverkare sina produkter. 
FJ8
Allmogebåtar finns att beskåda och det går att köpa konst med skärgårdsmotiv. 
FJ12
Fjäderholmstillverkad kermik finns att handla. 
FJ4
Där färjan från Stockholm lägger till finns en butik som säljer lokalt tillverkad choklad. 
FJ10
Sol och bad en solig majlördag. 
FJ6
Boulebanan väntar på spelarna 

År 1982 tog Kungliga Djurgårdens över förvaltningen av Fjäderholmarna. Efter ett omfattande renoverings och upprustningsarbete öppnade Fjäderholmarna upp med restauranger, kaféer, hantverkare, museer, gästhamn och mycket annat.

Mat och dryck på Fjäderholmarna.

På Fjäderholmarna finns idag flera restauranger och caféer i olika prisklasser, ett ölbryggeri och möjligheter till konferenser. Du kan också delta i whiskyprovning och pralinprovning, gå på pralinvandring och en hel del annat.

FJ9
Runt om på Fjäderholmarna ligger flera restauranger och och caféer inbäddade i grönska eller närmast vattnet. 
FJ7
Fjäderholmarnas Krogs läge hade inte kunnat vara bättre. 

FJ2

Fjäderholmarnas Bryggeri ligger vid ankomstkajen och erbjuder flera lokalproducerade öl och serverar mat. 

FJ1
En öl i väntan på färjan tillbaka till stan.

 

Vid ett besök ute på Fjäderholmarna märks det snabbt att detta är ett populärt resmål. Vid lunch går färjorna fullastade ut och många passagerare tar snabbast möjliga väg till närmaste restaurang. För att få en chans att njuta av holmarna bör man ta först färjan ut eller komma dit med egen båt.

Läs vidare om ett annat besöksmål i Stockholm:  Stockholms avrättningsplatser

Kommentera