Se och upplev Odessa vid Svarta Havet.

Annonser

Vill du uppleva spännande medelhavsmiljö vid Svarta Havet? Då är Odessa ett bra och spännande resmål. Staden är Ukrainas populäraste semesterort vid Svarta Havet och påminner mycket om en stad vid Medelhavet. Odessa har en händelserik historia med vacker arkitektur men är ändå nästan helt okänd för de allra flesta. Under två dagar i juni upplevde jag denna spännande stad.

Odessa grundades i slutet på 1700talet av den ryska kejsarinnan Katarina den stora och uppkallades efter den forntida grekisk kolonin Odessa som låg precis där den gamla delen av Odessa idag ligger. Nu finns några få ruiner kvar av det grekiska Odessa kvar. Ända sedan grundandet har människor från det forna ryska väldet lockats hit av det behagliga klimatet och de många stränderna.

Odessa ritades enligt 1700talets moderna ideal till en rutnätsstad med raka parallella gator som korsas av andra gator i rät vinkel. De flesta av de ursprungliga byggnaderna i barock- och gotisk arkitektur finns kvar och underhålls väl även om vissa delar utanför stadskärna är slitna och nedgångna. I staden finns också flera stora välskötta och lummiga parker och trädkantade avenyer som erbjuder svalka varma dagar. Då jag flanerar runt i Odessa känns det som att jag går runt i en miniatyr av Milano, Wien eller Paris.

Odessa16
Den ryska kejsarinnan Katarina den Stora grundade Odessa och står staty i centrum.

Odessa växte snabbt och blev en av Rysslands och Sovjetunionens viktigaste och största städer bland annat för sitt behagliga klimat och läge vid Svarta Havets kust.

Under de båda världskrigen härjades Odessa svårt. I början på den tyska och rumänska ockupationen 1941 sprängdes det rumänska militärhögkvarteret i luften av partisaner vilket gav nazisterna en förevändning att snabbt samla ihop den stora judiska befolkningen och skjuta dem på Odessas stränder och omgivningar. Idag minner två aktiva synagogor och några kosherrestauranger om det forna judiska livet.

Idag växer turismen i Odessa snabbt eftersom det längre inte är möjligt att semestra på Krimhalvön.  De flesta turister kommer från Ukraina,  grannländerna och Mellanöstern men alltfler västeuropéer letar sig hit.  Det byggs mycket byggs nytt i orientalisk arkitektur vid stränderna.

Att se och göra i Odessa.

Besök Odessas katakomber.

Under staden löper 250 mil av katakomber som har runt 1000 ingångar. Idag en stor del av Odessas identitet och en stor turistattraktion. Guidade turer erbjuds. Katakomberna började grävas under 1800talet och har använts som lager och mycket annat. Mest kända är katakomberna för att de utgjorde ett tillhåll för partisanerna under andra världskriget och möjliggjorde för partisanerna att oväntat dyka upp varsomhelst i staden och slå till mot fienden. Katakomberna ligger på många håll mycket tätt och nära marken och flera har  rasat ihop och lett till stora problem för de som bor och kör bil ovanför.

Odessas katakomber har också många utrymmen som genom årens lopp använts till alltifrån partisanaktioner, bostäder och lager.
En av många gångar i Odessas underjord.
Många av katakomberna är mer eller mindre ihoprasade och förfallna vilket beror på den porösa bergart som Odessa är byggt på. Detta leder också till stora sättningar i byggnader och på vägar ovanför.

Promenera på Derybasivska & Preobryenskaya bulevarder

Dessa båda avenyer är hjärtat i Odessa och utgör en stor del av stadens själ. De kantas av mäktiga och vackra byggnader från 1700 och 1800talen, parker och alléer. Varma dagar är det trångt mellan restauranger, torgmarknader, kaféer och flanörer. Det är skönt att få slå sig ner på och betrakta folklivet över en bit god mat eller öl. Prisnivån är med svenska mått mätt mycket angenäm och pengarna tycks aldrig riktigt vilja ta slut.

 Här ligger också Potemkintrapporna som är Odessas mest kända landmärke. De anlades på 1800talet för att ge Odessa direkt tillgång till havet nedanför branten. De 192 trappstegen ser ut att vara många fler än vad de verkligen är vilket beror på en optisk illusion. Idag ligger tyvärr en stor pir med en färjeterminal mellan havet och trapporna.

Potemkintrapporna är en av Odessa största landmärken
Potemkintrapporna sträcker sig 142 meter och är 27 meter hög men ger en optisk illusion av att vara längre när man tittar upp.  Trappan blev känd i filmen ”Pansarkryssaren Potemkin” där en massaker utspelas på trapporna. I verkligheten har inte någon massaker utspelats på trapporna.
Idag är Preobryenskaya Bulevard bilfri och löper på en höjd vid kustlinjen.
Hänglås med bortkastade nycklar har av kärlekspar formats till ett hjärta vid en bro vid bortre ändan av Preobryenskaya Bulevard.
Ett konserthus i Odessas forna judiska kvarter som en gång i tiden var en synagoga.
En av många välrestaurerade byggnader i barock i Odessa. Idag är det ”Hotel Bristol”
Odessa har många vackra och intressanta byggnader att beskåda.
Många gator kantas av fasader likt denna.

Många av Odessas bakgator kantas av stora träd som förutom att det ger ett trevligt intryck även ger skugga och svalka.
Odessa har även en muslimsk befolkning. Denna vackra moské har finansierats av en förmögen ukrainsk muslim.  
Odessas opera från år 1887 är stadens mest berömda byggnad och lär vara den näst största operabyggnaden i Europa efter den i Milano.

På helgerna är det mycket liv och rörelse på helgerna längs Deybasivska Boulevard.
Entréen till Odessas berömda passage från Derybasivska Bulevard.

Denna arkad  ”Passage” är en av Odessas många sevärdheter. Exklusiva klädbutiker ligger här inne tätt.

Åk ut till Arcadia

Arcadia med dess strand, även känd som Ukrainas motsvarighet till Ibiza, är en exklusiv  förort några kilometer utanför centrum.  Här ligger de  nybyggda och exklusiva höghuskomplexen, lyxhotellen och de pampiga villorna i toskansk stil tätt. På dagen ligger de solbadande tätt och på åkattraktionerna trängs unga som gamla. Rysk techno dunkar och det blinkar i olika färjer från var och varannan restaurang.

På kvällen förvandlas Arcadia till ett hett och populärt nöjeskvarter. Här och längs hela den lummiga strandpromenaden in till Odessa ligger otaliga barer och nattklubbar med olika stil och inriktningar.

Entréen till Odessa nöjesområde Arkadia vid stranden. Här innanför finns mängder av restauranger, barer och åkattraktioner.

Fantasifullt ordnat regnskydd i Arkadia

En av många åkattraktioner i Arkadia. Det finns aktiviteter för stora som små.
Ett av många nybyggda höghus i Arkadia som också är Odessas mest exklusiva förort. Min känsla är att byggnadsstilen är orientalisk. Flera investerare lär också hålla till i gulfstaterna. I området ligger också många exklusiva hotell.
När mörkret faller fylls Arkadias barer.
Soliga dagar är det mycket trångt på Arkadias stränder. Som svensk lockas man inte till att finna en plats bland de solande. Vattenkvaliteten går också att tvivla på. Vackrare och lugnare stränder finns längre bort från Arkadia och Odessa.
Strandpromenaden från Arkadia in mot Odessa är c:a 15 kilometer lång och kantas av lyxvillor och privata stränder. Om man inte vill promenera hela sträckan finns cyklar att hyra eller så kan man ta en eldriven buss.

Allmänt om Odessa

Odessa är Ukrainas tredje största stad vid Svarta Havet i södra Ukraina. Historiskt har staden också ett dåligt ryckte. Från Sverige tar man sig snabbast hit med flyg via Kiev. Det går också nattåg hit från Lviv och Kiev.
Bra hotell till låga priser finns det flera av välja emellan, både inne i Odessa och i Arcadia. Utbudet av restauranger, nattklubbar och barer finns det mängder av med bra kvalitet och för svenska mycket låga priser.
Säkerheten är ingen allmänt problem i de centrala delarna men som överallt gäller det att vara förnuftig.
Taxi är billigt. Då jag bokar taxi genom hotellet är priset mycket lägre jämför med då jag stoppar en taxi på gatan. Priserna är ändå låga.

Turistindustrin är inte särskilt väl utvecklad för utlänningar så det gäller att läsa på ordentligt innan man åker dit och tar hjälp av en lokal guide som oftast är mycket kunniga och hjälpsamma för att få ut maximalt av vistelsen.

___________________________________________________________

Läs vidare om Ukrainas huvudstad Kiev 

Läs vidare om Ukrainas vackraste stad Lviv

46.48252630.7233095