Se och göra i Lviv- Ukrainas vackraste stad

Annonser

Staden Lviv i Ukraina

Medeltida torg, slingrande kullerstensbelagda gränder och frodiga parker. Lviv är säkert Ukrainas vackraste och en av Europas bäst bevarade medeltida städer men är fortfarande ändå ganska okänd för de allra flesta resenärer. Stora delar av Lvivs centrum är upptaget på UNESCO:S lista över världsarv. Lviv förtjänas verkligen att upptäckas av fler.

Exakt på sekunden enligt tidtabellen rullar nattåget från Odessa i södra Ukraina in på perrongen. Genom ett mycket slitet och nedgånget förortsområde kör taxin mig in mot Lvivs centrala delar och mitt hotell. Bebyggelsen och väggarna blir i allt bättre skick ju närmare centrum jag kommer. Lviv är betydligt mer ukrainskt tillskillnad från Kiev och Odessa som jag tidigare har besökt.

Under de kommande två dagarna kommer jag upptäcka Lviv tillsammans med två olika privata guider som också visar sig vara mycket kunniga och trevliga. De tog mig till flera platser som normalt turister inte hittar till.

Att göra och se i Lviv

Promenera runt i den gamla staden och upptäck alla vackra hus, små torg och innergårdar.

Rynok och det centrala torget och kantas av bebyggelser i olika klassiska byggstilar.
Rådhuset på det centrala torget Rynok som kantas av restauranger och caféer.
Många fasader har vackra och spännande utsmyckningar. Här blickar uppfinnaren av fotogenlampan ner mot turisterna.
Många fasader har fantasifulla utsmyckningar.
En vanlig gata i det forna judiska kvarteren.
En av många gågator i närheten av det centrala torget.
Platsen för ”Golden Rose” Synagoga som förstöres av nazisterna under andra världskriget.
Minnesmonumentet för judarna som mördades under andra världskriget. På platsen stod synagogan ”Golden Rose”.

Lviv ligger i västra Ukraina vid foten av Karpaterna, 80 kilometer från gränsen mot Polen. Staden grundades på 1200-talet och har sedan dess upplevt många härskare och otaliga krig.  Än idag har Lviv ett medeltida gatunät med många små torg, kullerstensgator och en delvis bevarad medeltida stadsmur. Staden har också en mer centraleuropeisk prägel jämfört med andra städer i Ukraina. Rynok torget är Lvivs hjärta.

På grund av Lvivs strategiska läge vid gränsen till flera av Europas stormakter har Lviv drabbats hårt av olika krig och umbäranden. Även Sverige har en liten del i Lvivs historia. Åren 1656 och 1704 erövrades Lviv av svenska arméer. På fälten utanför Lviv  utkämpade Österrike och Ryssland  under första världskriget flera stora fältslag. Nazisterna förintade under andra världskriget nästan hela Lvivs stora judiska befolkning. Efter andra världskriget hamnade Lviv under sovjetiskt styre och stora delar av den kvarvarande polska befolkningen fördrevs av Stalin för att ersättas med ryssar och ukrainare.

Varje familj i Lviv bär på sin dramatiska och tragiska familjehistoria.

Lviv har många vackra innergårdar som är väl värda att upptäcka och besöka.
Venice Palace vid Rynok byggdes av en italienare och är idag en trevlig restaurang.  
The House of Scientists i nybarock byggdes i slutet på 1800talet och var från början ett casino för överklassen. Den har också fungerat som en bordell och som ett häkte.
Oscar Andren själv i The House of Scientists.
Salarna i The House of Scietists är inredda i vackert smidat material av ek. Allt i original finns kvar.  Idag står byggnaden tom. Brudpar kommer hit för att fotograferas och många filmer har spelats in i byggnaden.

.

Besök Lviv Citadel

Lvivs gamla citadel ligger vackert inbäddad i frodig grönska på en höjd strax utanför centrum. Det doftar friskt. Citadelet byggdes på 1850talet av Österrike för försvar mot ryska anfall. Under citadellet löper flera långa tunnlar och det finns flera underjordiska rum. Citadellet blev efter första världskriget en garnison för den polska armén. Idag är det ett vackert lyxhotell, Citadel Inn.

Citadellets historia är dock allt annat än fridfull. Under andra världskriget blev citadellet ett koncentrations- och fångläger för främst ryska krigsfångar. Över 10 000 av dem lär efter omänsklig behandling ha dött här och i omgivningen. I trakterna genomförde även den sovjetiska hemliga polisen massavrättningar av verkliga och inbillade motståndare.

Citadel Inn är idag ett lyxhotell. Under andra världskriget inhystes här flera 1000 ryska krigsfångar.

 

Jag själv i en av de gamla cellerna som idag är en exklusiv bar.

 

I teglet finns flera djupa urgröpningar som skulle kunna vara kulhål.

 

Min  guide under en dag i Lviv och Citadelet, Violetta Melnychuk.

 

Jag själv i en av trapporna i det forna koncentrationslägret.

 

Idag förs en lokal debatt om detta och det olämpliga i att använda ett gammalt koncentrationsläger till ett lyxhotell.

Gå upp till Lviv High Castel

Från höjden Lviv High Castle strax utanför Lviv är utsikten milsvid åt alla håll. Vägen hit upp slingrar sig brant upp genom frodig grönska. På denna höjd fanns en fästning som förstördes av vår egen konung Karl XII år 1704 då den svenska karolinerarméen stormade och erövrade Lemberg( som Lviv hette på den tiden).  Otaliga soldater från olika arméer har säkert därefter stått på denna höjd och blickat ut över landskapet.

Utsikten över de omgivande slätterna och Lviv är magnifik från toppen av Lviv High Castle.
Vägen upp till toppen av High Castle. Här stormade svenska soldater upp år 1704. Den befästning som låg här förstördes sen också av svenskarna.

 

Besök kyrkgården Lyczakowski

En kyrkogård låter vid första tanken inte som ett spännande besöksmål. Min guide tycker dock att denna kyrkogård är värd ett besök och jag är glad att hon fick mig på andra tankar. Lyczakowskikyrkogården ligger på en grönskande höjd några kilometer utanför centrum. Den anlades i slutet på 1700talet då Lviv var en del av Österrike. Gravarna speglar Lvivs dramatiska historia under oliks härskare. Gravarna bär polska, tyska, ryska och ukrainska namn. Här finns alltifrån pampiga sarkofager över mäktiga män i forna tider till enklare och nya soldatgravar med stupade från kriget i östra Ukraina. Tycker man att det är för långt att gå hit går det bra att åka spårvagn.

Lyczakowskikyrkogården ligger inbäddad i frodig grönska bland stora träd.
Gravarnas utformning speglas av i vilken epok de tillkom.
Mäktiga män i forna tider vilar i pampiga gravar på kyrkogården
I en del av kyrkogården vilar stupade soldater från det pågående kriget i öst.
De senast stupade soldaterna i kriget i öst hedras vid rådhuset.

Besöka restauranger och konditorier i Lviv

Lvivs café och restaurangutbud är enormt och jag skulle behöva flera veckor för att kunna besöka alla trevliga och inbjudande ställen. Lvivs olika härskare har satt sina spår i café och restaurangutbudet. Många konditorier påminner om klassiska konditorier i Wien. Min känsla är att det finns en längtan tillbaka till den gamla goda österrikiska tiden.

Det serveras mycket gott och spännande på Lvivs konditorier. 
Bokcaféet ”The Cabinet” är ett av många besöksvärda caféer. Ingången ligger väl dold så utan guide är det omöjligt att hitta hit.
Ännu ett härligt café med högklassiga bakverk. Detta är inrett i en gammal apotek och heter ”Under the Golden Star”
Härlig miljö. Det är lätt att bli sittande i miljö som denna.
Dörren öppnas till ett spännande ställe.
Ännu ett spännande konditori att besöka. Enligt legenden lärdes européerna att dricka kaffe av en turk i detta konditori.
Detta mysiga konditori ”Restoracia Baczewski” har hämtat inspiration från Wien.
Det politiska läget i Ukraina och förhållandet till Ryssland är mycket spänt. Närsomhelst helst kan situationen urarta igen. Denne man hungerstrejkar i Ryssland och de ryska myndigheterna lär göra sitt yttersta för att han inte ska dö under fotbolls-VM.

Övrigt värt att veta
Lvivs nås enklast med flyg via Warszawa från Sverige. Ett annat alternativ är att ta tåget hit från Polen. Gränsövergången mellan Ukraina och Polen är dock mycket besvärlig.

Lviv är med svenska mått mycket billigt och pengarna räcker till mycket bra hotell och bra restauranger. Man kan äta mycket gott och bo mycket billigt till en billig peng. I Lvivs omgivningar finns också oerhört mycket att upptäcka. Lviv är definitivt ett resmål som jag kommer att återvända till.

Läs vidare om Ukrainas huvudstad Kiev
Läs vidare om Ukrainas badort vid Svarta Havet Odessa

49.83968324.029717