Rundresa i Vietnam med Hanoi

Annonser

Hanoi Old Quarter och French Quarter 
I slutet i december var jag på en några dagar lång rundresa i norra Vietnam. Resan börjar i Hanois Gamla Stad och de franska kvarteren som ligger pittoreskt invid sjöarna Hoan Kiem och West Lake. Ett enda stort myller av vespor, marknader,  gatuserveringar och människor som rör sig i alla riktningar möter mig då jag kommer in de historiska kvarterens slingrande vägar och gränder. Avgaserna sticker i näsan och ljud hörs från alla håll. Pojkar sparkar boll på öppna platser. Trots intensiteten inser jag efter hand att här ändå på något sätt och vis råder ordning och reda. Vill jag gå över en gata är det bara att kliva rakt ut i trafiken och då väjer all trafik för mig. Att korsa en väg på detta sätt i Sverige skulle vara omöjligt.

Äldre bebyggelse från den franska kolonialtiden ligger sida vid sida med modernare och tristare byggnader. I Gamla stan flockas turisterna och det är också trångt mellan butiker, massage- och tatureringssalonger och små restauranger. 

Konditorierna med alla sina läckra bakelser, de lummiga alléerna  är också ett arv från den franska kolonialtiden som givit Hanoi beteckningen sydostasiens Paris. I dessa kvarter har mycket dramatiska fransk och amerikansk 1900-tals historia utspelat sig.

I Hanoi French Quarter finns flera lummiga alléer.
Centrum i Hanoi old quarter är den franska katedralen.

Hanoi är lika många andra sydostasiatiska jättestäder en intensiv och bullrig stad men här finns också vackra blommande parker och som är som stilla oaser.

Flera av de gamla villorna i de franska kvarteren är myndighetsbyggnader och utländska ambassader. Många är välrenoverade medan andra är mer eller mindre förfallna.
Takbaren på Hotel Pan Pacific är Hanois höst belägna och populärt hos turisterna.
Natt över Hanoi från ovan från mitt hotellfönster på Hotel Pullman
P
En stor del av invånarnas vardagsliv utspelas på trottoarer och på Hanois bakgator. 
Stolt morfar på en av Hanois bakgator.
Mycket kött av alla sorter finns att köpa på Hanois bakgator.
Färsk hundfilé finns också att köpa i var och varannat kvarter i Hanoi.
Denna fruktförsäljerska på gatan i Hanoi var väldigt uttråkad och ville inte vara med på bild.

När man känner sig matt av hetsen i Hanois Gamla stad är mitt tips att besöka följande:

Vietnamese Women’s Museum i Hanoi

Det är skönt att få komma in i museumet och vila öronen från det intensiva gatulivet utanför.  Kvinnornas museum visar kvinnan roll i det vietnamesiska samhället i modern och historisk tid. Besökarna får en god insyn i de traditionella könsrollerna i jordbruket och familjelivet samt om äktenskap och familjebildning.

Traditionella vietnamesiska bröllopskläder på kvinnornas museum.

Kvinnornas roll under de franska och amerikanska vietnamkrigen belyses också utförligt. Här visas både tillfälliga och permanent utställningar. Utförliga beskrivningar finns både på engelska och franska.

Vietnamesiskta krigsänkor på kvinnornas museum.

Vietnam Military History Museum i Hanoi

Ett annat givit besöksmål för den historiskt intresserade är ett besök på Hanois krigsmuseum i de lugnare franska kvarteren vid Leninparken en bit bort från de historiska kvarteren. Utanför museumet finns en stor mängd gamla vapen från krigen mot USA och Frankrike samt en del gamla sovjetiska vapen. Besökaren får en intressant och spännande inblick i de krig som Vietnam varit indraget i. Flera av besökarna är amerikanska turister i 70årsåldern som också säkert själva har erfarenheter av vietnamkriget.

På gården utanför Vietnam Military History Museum finns flera vapen från det amerikanska och franska vietnamkrigen uppställda.
Vraket efter ett av de 16 amerikanska B52 bombplan som sköts ner under Operation Linebaker II över Hanoi  julen 1972 finns nu vid militärmuseumet.
En Nordvietnamesisk Mig 21 som under Vietnamkriget lär ha skjutit ner 17 amerikanska plan.

Restauranger och konditorier i Hanoi

Hanoi har ett stort utbud av restauranger. Här kan du äta alltifrån på MacDonalds och amerikanska cafékedjor till klassiska franska konditorier och vietnamesisk husmanskost för en mycket billig peng på Hanois bakgator. Utbudet är oändligt.

En av flera amerikanska kafékedjor framför mitt hotell.
På många av Hanois bakgator hittar man traditionella vietnamesiska restauranger som oftast är ett uppdukat garage. Kan man inte äta med pinnar måste man fråga efter kniv och gaffel.

 

Gatumat finns överallt att köpa i Hanoi.
Skribenten själv på väg in till Café Dinh Hanoi.

 

Äggkaffe är något som är unikt för Hanoi. Här på Café Dinh.
Café Dinh ligger väl undanskymt och hitta hit utan lokal kännedom vore omöjligt. Det är populärt för sitt äggkaffe.
På många bättre hotell kan man köpa klassiska bakverk till kaffet. Här på Hotell Pan Pacific.
På konditori Madame Huong mitt emot kvinnornas Museum kan man köpa klassiska franskinspirerade bakverk.
Äkta vietnamesiska vårrullar är också ett måste i Hanoi.
Kockens dotter med sin hund i restaurangen.

Ho Chi minh mausulet i Hanoi

Ett annat självklart besöksmål är mausuleet där landsfadern Ho Ch Minh ligger väl balsamerad. Stor besöksgrupper rör sig området som också är en paradplats. Mausuleet håller bara öppet några få timmar och därinne råder fotoförbud.

Mausuleet där landsfadern Ho Chi minh ligger väl balsamerad.

På rundresa i norra Vietnam

Efter ett par dagar i Hanoi fortsätter äventyret bergen i norr på gränsen mot Kina. Tidigt på morgonen blir jag upphämtad på hotellet och efter en sju timmar lång färd med buss är jag framme i bergen uppe i norra Vietnam. Jag har bokat in mig på en tre dagar lång rundresa med en internationell grupp som dock bara visar sig bestå av sju andra vietnamesiska turister. Guiden kan ingen engelska så en av de andra i gruppen får tolka.

En av flera marknader i norr.
På marknaderna kan man hitta mycket spännande svampar. Smaklig måltid.

På besök hos minoritetsfolken i Norra Vietnam

Uppe i bergen och inne i de djupa dalarna bor flera minoritetsfolk och temperaturen påminner om sydsvensk vinter. Det lär finns ett tjugotal av dem i norra Vietnam. Många av dessa har sin egen kultur, religion och språk. Hotellen saknar uppvärmning så vi får sova nedbäddade med ytterkläderna på. Denna del av Vietnam är också betydligt fattigare men det är skönt att få slippa bullret och den dåliga luften i Hanoi.

Vy över bergen i norr från en av många utsiktsplatser.
En traditionell by som bebos av Hmongfolket i norr.

Under de kommande dagarna åker vi runt uppe i bergen och tittar på vattenfall, besöker lokala marknader och stannar till vid utsiktsplatser och hälsar på hos två olika stamfolk. Det är grönt och frodigt.

En av flera ur Hmongfolket som visar upp sig för turisterna.
En flicka ut Hmongfolket som säljer tyger till turisterna.
En av flera flickor från Hmongfolket som säljer blommor till turisterna.
Flera grupper med barn ur Hmongfolket säljer blommor till turisterna.
Värmande soppa uppe i Vietnams berg.

 

En förmiddag vandrade vi runt och åt middag i en by som bebos av ett thaifolk i nordligaste Vietnam. Dagen för vårt besök var fuktig.

En by i norr som bebos av ett thaifolk. Det är oftast fuktigt och det finns många dammar fulla med fisk och ankor runt om i byn.
Överallt finns tillgång till färsk fisk i byns många dammar.
Vatten i byn finns i överflöd och runt om finns flera vattenfall.
Livet går sin gilla gång i byn. Här en kvinna som skalar majskolvar.
Inför vår middag fångade kocken denna and i dammen som vi sedan åt upp.

Vietnam har mycket att erbjuda och pengarna räcker mycket långt. Människorna är vänliga och gör oftast sitt yttersta för att turisterna ska känna sig välkomnade. Kunskaperna i engelska är dålig men det går att ta sig fram med enstaka ord och fraser. De som behärskar engelska kommer gärna fram för att få träna.

Läs vidare: Tips på bra boende i Hanoi

Läs vidare om min fortsatta resa till Chiang Mai
Läs vidare:Om Manila

 

 

 

21.0277644105.8341598