Se och göra göra i Chiang Mai

Annonser

Vill du uppleva en annan sida av Thailand än den gängse bilden med sol, stränder och pulserande städer? Då är Chiang Mai i norra Thailand ett bra resmål för dig. Här uppe är det betydligt svalare och lugnare jämfört med Bangkok och södra Thailand. I de omgivande bergen erbjuds turisterna mängder av naturupplevelser och aktiviteter.

Chiang Mai sträcker sig längs Ping River och de äldre bebyggelsen utgörs främst av ett oändligt stort antal tempel och delar av den gamla stadsmuren, i övrigt är Chiang Mai en ganska grå stad. Ett stort antal västerlänningar har slagit ner sina bopålar i staden och försörjer sig på att driva restauranger, guideföretag,  restauranger med sina thailändska fruar samt som digitala nomader. I Chiang Mai finns också stora muslimska och kristna minoriteter som visar sig i stadsmiljön och i utbudet av restauranger.  

Under några dagar i början på januari besökte jag Chiang Mai. I detta inlägg finns mina tips och på vad som finns att göra och uppleva i Chiang Mai med omgivningar.

Chiang Mai med en av portarna genom stadsmuren i bakgrunden.

MonkChat & tempel i Chiang Mai

Om du är intresserad av att få lära dig mer om buddismen, thailändsk kultur och klosterlivet är ett bra tips att gå på en ”Monkchat” vid templet Wat Chedi Luang. Detta är en fantastisk möjlighet. Munkarna erbjuder dessa samtal för att de ska få öva sin engelska. Alla är välkomna förutsatt att man respekterar de lokala sedvänjorna med klädsel och att kvinnor inte får vidröra munkarna.

Välkomna till Monk Chatt
I och runt Chiang Mai finns ett stort antal tempel, en del är nybyggda medan andra är mer eller mindre förfallna. Här Wat Chedi Luang i centrala Chiang Mai. 

 

Ett av flera tempel i Chiang Mai. Oftast är det trång bland turisterna och de troende som utför olika ritualer. Templet är också ett av de mest intressanta besöksmålen i Chiang Mai. Detta vid Wat Chedi Luang.
Thailändarna och del av de inflyttade västerlänningarna är djupt troende. Överallt ser man bedjande människor. Här inne i ett tempel som bara får besökas av män. Här ett av flera vid Wat Chedi Luang.

 

Även utanför Chiang Mai finns ett stort antal tempel och tempelområden. Detta ligger i Doi Inthanon National Park och omgivet av frodig och svalkande grönska.

Besök Marknader i Chiang Mai
I Chiang Mai finns det ett stort antal marknader, både inomhus i form av saluhallar men även ute på trottoarer. En del håller öppet dygnet runt. 

En av flera marknader där du kan finna allt mellan himmel och jord.

 

Fruktmarknad på en av stadens trottoarer. På dessa kan man få se många spännande frukter. Det är en ständig kommers överallt i Chiang Mai. [caption id="attachment_2904" align="alignnone" width="1060"]Fisk och skaldjursmarknaden har mycket spännande att titta på för den matintresserade.

 

Denna klädförsäljerska i Chiang Mai på marknaden var uttråkad och måttligt road av att få kunder. Mobiltelefoner tar uppmärksamhet från viktigare aktiviteter överallt i världen. 
En av flera klädmarknader på en av Chiang Mais trottoarer.

 

Restauranger och nattliv i Chiang Mai

I Chiang Mai finns ett antal barer, nattklubbar och restauranger men jämfört med Bangkok och längs kusterna är det väldigt lungt i Chiang Mai. De flesta barer och restauranger finns längs Kroh Road och de mer exklusiva finner man längs en del av Ping River. I staden kan du äta på allt ifrån McDonalds och Hard Rock Café till italienskt och traditionella thailändska maträtter.

Flera restauranger med traditionella rätter från Mellanöstern finns det att välja emellan.
Även irländska inspirerade restauranger finns för den som är trött på den thailändska maten.

 

Flera internationellt kända restaurangkedjor finns i Chiang Mai.
Flera traditionella thailändska rätter finns naturligtvis också.

 

I varje kvarter finns flera massagesalonger. Massörerna ser oftast ganska uttråkade ut i väntan på kunderna som verkar vara sällsynta.


Besök Doi Inthanon National Park

Runt Chiang Mai finns flera nationalparker som erbjuder aktiviter för turisterna. Den populäraste aktiviteten är att deltaga i är en dagsutflykt till Thailand högsta berg, Doi Inthanon, som täcks av frodig grönska. Flera vattenfall finns också att besöka längs vägen dit.

Tyvärr är det uppe på toppen och på besöksplatserna vid de många vattenfallen trångt mellan stora besöksgrupper, trafiken är intensiv vilket förtar mycket av upplevelsen och känslan. Smidigast tar man sig hit med någon av de många lokala arrangörerna i Chiang Mai.

Doi Inthanon, platsen för Thailands högsta bergstopp. Denna helg var det trång på toppen.

 

Vägen upp till Doi Inthanon topp är väl tillrättalagd för turisterna.

 

Leden går genom frodig grönska som också att ett rikt växt och djurliv.

 

Längs vägen upp till Doi Inthanon finns flera vattenfall där det också är trångt bland alla turister.

 

En av flera utsiktsplatser.

 

Ett av flera vattenfall längs vägen upp till Doi Inthanon.

Gå på matlagningskurs i Chiang Mai
I Chiang Mai finns mängder av företag som erbjuder en mängd olika aktiviteter. Matlagningskurser anordnas av flera och är allmänt mycket uppskattade. Under en dag var jag själv på en av dessa. 

Matlagningskursen börjar med en inköpsrunda på den lokala marknaden.

 

Matlagningskurs med turister från olika delar i världen.

 

Fem smårätter hann vi med att laga under en dag.

 

Äkta vårrullar blev en av de lagade rätterna.

 

Klassiska thairätter som friterade bananer var också några av de rätter vi tillagade.

Du kan i Chiang Mai också lära dig utföra thaimassage, cykla i terrängen och ute på landsvägarna, forsränning och besöka hägn för elefanter. Möjlighet finns också att besöka byar som tillhör olika minoritetsfolk.

Chiang Mai är ett spännande resmål för alla som vill uppleva en annan sida av Thailand.

Läs vidare  Om Vietnam och Hanoi   och om nationalparken
   Doi Inthanon