Fem glassbarer i Stockholm som alla borde besöka

Annonser

Glassäsongen närmar sig snabbt. Runt om i Stockholm finns flera trevliga glassbarer som erbjuder hemgjord glass, gjord på äkta och udda råvaror i olika kombinationer utan smaktillsatser och färgämnen. De alla smakar riktigt bra. Under åren har jag besökt flera av glassbarerna och här följer mina tips och tankar om fem av dessa.

A.H Glassbar vid Nytorget

På A. H glassbar på Skånegatan är en riktig klassiker i det trendiga SoHo på Södermalm. Sedan i början 1980-talet har hemgjord glass serverats och stället har blivit något av en klassiker. Vill du smaka glass med riktigt bär- och fruktsmak är det hit du ska gå. Stället är ett ”hål i väggen”  så det är ståplats som gäller om man inte kan gå och sätta sig på en parkbänk.

Utifrån ser lokalen anspråkslös ut men har du väl hittat hit kommer du inte att ångra dig. 
Utbudet av glass gjord på frukt,bär, kaffe och choklad är stort och det finns minst en smak för alla.
Solglasögonen på gäller för soliga dagar på Skånegatan. 
Nytorget på Södermalm är riktig klassisk mark och hjärtat på Södermalm. Under årens lopp har här många händelser utspelats. Äldre bebyggelse och frodig grönska omger torget. Soliga dagar är det trångt under solen. 

Greta Garbos torg en bit bort är stilla oas och ett bra ställe att slå sig ner på för att njuta av sin glass. 

Blood Cone på Hornsgatan

Hornstull har blivit allt mer trendigt efter att länge haft ett dåligt rykte. Restauranger och kaféer öppnas och andra försvinner. Ett av de senaste tillskotten är glassbaren Blood Cone på Hornsgatan.

Blood Cone ligger längst ner på Hornsgatan där vattnet tar vid.
Blood Cone har planer på att utöka utbudet och även erbjuda enklare maträtter som passar årets alla årstider.
I glassdisken finns finns flera olika sorters glass från flera olika små glassproducenter runt om i Sverige.

 

Glassbaren Snö på Odengatan
Snö finns på två adresser i Stockholm och drivs av en flerfaldig SM-mästare i glass. Ingen behöver gå besviken från Snö på Odengatan.

Italienskinspirerade glassbaren snö ligger på Odengatan mitt i mot Vasaparken. En regnig försommardag var jag där för första gången. 
Snö tillverkar sin egen glass och laborerar med smaker som olivolja, brynt smör, dragon, chili och många andra smaker som man knappt tror är möjliga. Glass finns även att köpa i lösvikt. Glassen skopas upp av entusiastisk personal som gärna berättar om glassen. 

 

Snö är populärt och oftast är kön lång.  Här kan du även beställa en espresso och köpa egengjord pasta. 

Läs vidare om Glassbaren Snö Här

StikkiNikki på Mariatorget.

Det finns åtta StikkiNikki caféer runt om i Stockholm. De satsar alla på ekologisk glass utan tillsatser eller färgämnen. Varje morgon tillverkas glassen i fabriken som sedan körs ut till caféerna. 

En av Stikkinikkis caféer ligger på bästa plats vid Mariatorget. Soliga dagar är det kö ut på trottoaren. 

 

 

På Stikkinikki bjuds det på en del spännande smakkombinationer som också växlar under säsongen.  Matchaglassen är den mest udda smaken dagen för mitt besök och lär ha fått sin smak av en tesort. Glasskulorna är gigantiska så oftast räcker det med en smak. Personalen är trevlig och tar sig tid att berätta om glassmakerna. 
Cafélokalen är liten med bara några få sittplatser och det mesta går i rosa. Ägaren lär vara amerikanska så mycket av det skriva är på engelska. 

 

StikkiNikkis lokal är inte stor men soliga dagar är det alltid trevligt att sätta sig i Mariatorgets park och njuta av sin glass.

 

Läs vidare om StikkiNikki Här

Stockholms Glasshus på Birkagatan
Stockholms glasshus har funnits i samma lokal på Birkagatan i över 30 år. Oftast finns det ett 40-tal smaker av glass, sorbet och gelato att välja emellan.

I och utanför Stockholms Glasshus på Birkagatan finns det gott om sittplatser. 
Glassen tillverkas på plats och vid sidan av klassiska glassmaker bjuds det på mer udda glassmaker. Nya smaker presenteras lite då och då och personalen berättar gärna om glassen. 
Lokalen är rymlig och periodvis är köerna långa. Det stora utbudet av smaker kan göra det svårt att välja men alla smaker är goda.

Chokladfabriken på Södermalm.

I korsningen mellan Tjärhovsgatan och Renstierna gata på Södermalm ligger Chokladfabriken som tillverkar och säljer choklad i alla dess former samt erbjuder kurser och företagsevent. Smkaker det bra så koster det dock. Läs mer om Chokladfabriken

Chokladfabriken ligger strategiskt bra på Södermalm.

 

Glassen och all annan choklad tillverkas på plats på Södermalm. I butiken kan också köpa dig en kaffe.

 

 

Läs vidare om andra ställen att besöka då du är sugen på något gott

Nio trevliga caféer och konditorier i Stockholm Söderort

 

59.312047218.0840245