Besök i Koncentrationslägret Dachau med omgivningar.

Annonser

Besök i koncentrationslägret Dachau

Under mitt besök i Bayerns vackra huvudstad München sommaren 2019 åkte jag en dag ut till koncentrationslägret Dachau, 20 km nordväst om München. Sedan mitt första besök i lägret för nästan 20 år sedan har besöksverksamheten utvecklats och många fler turister hittar nu ut hit.  Att vandra runt i lägret och läsa om dess historia på informationsskyltar och lyssna på audiofonerna väcker frågor om hur människor kan vara så elaka och grymma mot varandra.

dac2.JPG
Detta är det första som möter dig då du stiger av lokalbussen från järnvägsstationen i Dachau och är själva entrén till minnesplatsen.  Till koncentrationslägret Dachau tar du dig enklast med pendeltågslinje S2 från München till Dachau. Sedan byter du till buss nr 726 och stiger av vid hållplatsen ”KZ-Gedänkstätte”  

   

Lägret inrättades den 20 mars 1933, bara några veckor efter att nazisterna gripit makten i Tyskland och hit fördes främst politiska fångar, asociala och vanliga kriminella. Under lägrets 12 år långa existens satt 200 000 fångar inspärrade här varav runt 41 500 av dem dog av svält, hunger, tortyr, medicinska experiment och avrättningar.
Sedan 1965 är delar av lägret en minnesplats med hundratusentals besökare varje år. Stora delar av lägret är idag rivet eller används till helt annan verksamhet.                                                                                           

I slutet på april 1945 befriades fångarna av den amerikanska armén.

På området är det flera stora besöksgrupper. Guidade rundvandringar ges på flera olika språk. Jag föredrog dock att gå runt på egen hand. 
Vägen in till själva lägerområdet. Bakom mig låg kaserner och lägrets administration och är idag inte är en del av minnesplatsen. 
Vägen ut från själva lägerområdet. Den vita byggnaden i till höger i bild var lägerkommendantens bostad. Bakom staketet som skymtar låg verkstäder, skolor och annat som tillhörde den tyska krigsmakten. 
Järnvägsstationen i Dachau ligger 3 km från lägret. Under lägrets först år kom fångarna hit med tåg eskorterade av sina fångvaktare. Under hugg och slag fick fångarna sedan vandra genom Dachau hela vägen ut till lägret. 
Entrén till lägret från insidan av lägret.
En minnestavla över  den 20:e pansardivisionen i den 7:e amerikanska armén som befriade Dachau i andra världskrigets slutskede. I ren vredesmod avrättades ett 80tal av fångvaktarna och lägerpersonalen direkt av amerikanarna under den så kallade ”Dachau massakern”.
Entrén till lägret från den bortre ändan. 
Inne i en av fångbarackerna. Alla ursprungliga baracker där fångarna hölls inlåsta är rivna. En av dessa är dock återställda i visningssyfte.
Vy över lägret från ett av hörnen. 
Fångbarackerna grunder är återställda och visar var fångbarackerna låg.
Ett av vakttornen. Under mitt besök var det många besökare på plats. 
Inne i museet finns flera skyltar likt dessa som redogör för lägrets organisation, historia och utveckling och mycket annat. En hel del enskilda människoöden presenteras också. 
Samtliga dödsfall i lägret dokumenterades noggrant. I denna bokfinns samtliga namn på de som dog i lägret nedtecknade. 
Minnesrummet i lägret. 

 

Byggnaden med lägrets gaskammare och förbränningsugn. 
I detta rum förvarades lik i väntan på att dessa skulle föras in i förbränningsungnarna. 
Dörren in till gaskammaren. I detta rum fick fångarna klä av sig i tron att de skulle få sig en vanlig dusch med rent vatten. 
De som gasats ihjäl, avrättas eller dött av någon annan anledning brändes i dessa ungnar. 
Ungnen
Efter att kropparna bränts lades askan i stora gropar runt gaskammaren. De flesta av dessa gropar har identifierats och är idag små minnesplatser omgiva av frodig grönska. 
En av flera minnesplatser där askan hälldes ut. 
Minnessten för de som brändes. 
Avrättningsplatsen i koncentrationslägret. Här fick de dödsdömda sitt nackskott. 
En stor del av lägerområdet är idag avspärrat och igenvuxet. 
Lägerkommendantens villa. Den ligger nu utanför minnesplatsen och används till någon helt annan verksamhet. 
På många ställen i lägret finns efter många byggnader bara delar av husgrunden kvar. Informationstavlan berättar om byggnadens roll under lägertiden.  
Delar av det gamla lägerområdet är inte tillgängliga för besök och många av byggnaderna använd idag till helt andra verksamheter. Byggnaden bakom staketet var på lägertiden en fabrik där fångar arbetade. Idag är det en verkstad i byggnaden. 
En av officersbostäderna sett genom ett bussfönster. Idag är dessa vanliga och vackra bostäder. 

Mer om Koncentrationslägret i Dachau kan du läsa om Här

Besök i staden Dachau

Till skillnad från koncentrationslägret Dachau är själva staden Dachau mycket pittoresk och väl värd ett besök. Staden ligger på en höjd runt ett slott med vid utsikt ut över det omgivande slättlandskapet. Att slå sig ner vid någon restaurang eller konditori vid torget i Dachau är efter några timmar i koncentrationslägret är rogivande. Stadens lilla torg omges av äldre välbevarade byggnader. Här finns också flera pensionat och hotell. Priserna är också betydligt lägre jämfört med inne i München.

Staden Dachau omnämns för första gången redan år 805 och har en dramatisk historia med en koppling till Sverige. Under det 30-åriga kriget plundrades Dachau av svenskarna under kung Gustaf II Adolf.

I modern tid är staden Dachau främst känd för de konstnärer som verkat i staden.

En av vägarna genom staden Dachau upp mot torget och slottet.

Ett av flera trevliga värdshus i Dachau vid torget. Ett trevligt ställe att koppla av på. 
För min del blev det en klassisk wienerschnitzel och en weissbier till lunch på värdshuset värdshuset Zieglerbräu vid torget.
Det gamla slottet i Dachau ligger på en höjd över staden. 
Uppe vid slottet är utsikten milsvid över staden och slättlandet. I horisonten skymtar München. 
En å rinner genom Dachau omgiven av frodig grönska. 

Staden Starnberg

Är du trött på alla turister och värmen inne i centrala München rekommenderar jag dig att åka ut till Starnberg vid Starnberger See 30 km sydväst om München. Starnberg är Tysklands rikaste stad och ligger vid vackra Starnberger See. Här kan du gå längs strandpromenaden tills du kommer till någon av sjöns alla badplatser, promenera runt och titta på de vackra gamla husen och kyrkorna och slå dig ner i en Biergarten och njuta av en lokalbryggd weissbier. Du kan också åka ut med färjan på sjön. Starnberg är ändstationen på S-bahnlinjen S6.

Färjan gör flera stopp vid Starnberger Sees stränder. 
Vy in mot Starnberg från strandpromenaden. 
I horisonten skymtar Alperna. 
 I Starnberg finns många vackra byggnader som har konditorier och restauranger. 
En av flera Biergarten i Starnberg. 
Kopplade av med en milkshake nere vid vid vattnet på Café Prinzregent

München är en mycket härlig stad i södra Tyskland och har mycket att erbjuda turisterna. Om man är trött på folkvimlet vid de stora turistattraktionerna i centrum rekommenderar jag att att undersöka vad som finns att att göra och se ute i förorterna. Enklast sättet att transportera sig i München är med dess omfattande kollektivtrafiknät som är många gånger större än det största i Sverige.

Läs vidare om

Fem historiska platser i Berlin här.

48.262998411.4339022