Besök den medeltida borgen Malbork

Annonser

Fyra mil söder om Gdansk ligger den enorma ordensborgen Malbork från 1300 talet strategiskt vid floden Nogat. Den är fortfarande Europas största tegelbyggnad. En dag i juli besöker jag borgen för andra gången i mitt liv. Vid mitt första besök i slutet på 1990talet var borgens existens totalt okänd för de allra flesta och bara några få mycket historieintresserade hittade till Malbork.

Borgen har en lång och dramatisk historia. Den grundades av den tyska ordern för att de skulle kunna kontrollera området. Genom århundradenas lopp har många arméer erövrat och belägrat borgen och den har haft flera olika funktioner. Även Sverige har varit inblandad i borgens historia. År 1626, under det 30-åriga kriget,  intogs borgen av svenskarna under kung Gustaf II Adolf befäl för att sedan att vara i Sveriges besiktning under några år.

Under nazitiden låg Malbork i Ostpreussen och var då en viktig kultplats för nazisterna. I andra världskrigets slutskede försvarades borgen och omgivningarna hårt av tyskarna mot den anstormande sovjetiska krigsmakten. Syften var fördröja den sovjetiska anstormningen mot Gdansk. Inne i slottet lär uppemot 4000 tyska soldater har förskansat sig. Broarna över floden sprängdes Nogat och en stor del av slottet lades i ruiner. Efter andra världskriget började borgen byggas upp och fick sitt nuvarande namn efter att tidigare ha benämnts Marienburg. Malbork är också upptagen på UNESCOS lista över världsarv. Läs vidare HÄR

När jag kommer fram till borgen visar det sig att köerna till biljettluckorna är mycket långa och jag hade ingen större lust med att köa timvis och jag ångrar att jag inte var på plats kl 9.00 då luckorna öppnas. Jag bestämde mig istället för att gå runt utanför borgområdet. Här följer mina tankar och intryck om besöket i Malbork.

Vy över borgen Malbork från den träbro som leder över floden Nogat. Bakom mig finns parkeringsplatsen för bussar och personbilar.
Borgen i Marbork omslöts av en vallgrav som en del av dess försvar. 
Runt borgen är det lätt att promenera och turisterna är många. 
I borgens fasad går det fortfarande att se kul- och granathål från andra världskrigets beskjutning. 
Borgen är bara en del av själva ordensborgen. I omgivningarna finns många befästningar och byggnader som har varit en del av själva ordensborgen. En del av dessa är i långt gånget förfall och har inte ordentligt restaurerats efter förstörelsen under andra världskriget. 
Vid vissa delar av borgen är det tjockt med turister. En bit bort kan det däremot vara nästan helt tomt på turister. 
I och runt Malbork kan du delta i guidade turer på flera olika språk. Det är tätt mellan de guidade grupperna. 
Under andra världskriget förstördes stora delar av borgen och den angränsande staden. 4000 tyska soldater lär han förskansat sig i borgen och den sovjetiska armén öste granater in över försvararna. 
Stora som små besökare kan få bli fotograferade tillsammans med dessa båda korsriddare. 
Runt borgområdet finns det många sovenirförsäljare och små restauranger. 
Under byggandet av ett hotell vid borgen år 2009 fann man en massgrav med 2116 lik från Marlborks/ Mariensburgs tidigare tyska invånare. De visade sig ha avrättats efter att den sovjetiska armén erövrade området 1945. I omgivningarna har man också träffat på flera mindre massgravar. Denna minnestavla sitter uppsatt på muren där massgraven upptäcktes. 
Mellan borgen och själva staden Malbork finns denna lilla trevliga restaurang. I övrigt finns inte särskilt många restauranger att välja emellan. 

Besök i staden Malbork/Marienburg
De allra flesta besökare i Malbork väljer sig att hålla sig närmast borgen. Jag valde dock att ta en långpromenad genom själva staden Malbork för att även upptäcka denna. Fram till andra världskriget hette Malbork Marienburg och låg i Tyskland och är en stad med mycket gamla anor. Efter andra världskriget hamnade staden i Polen. Stora delar av staden utplånades och tömdes på sina invånare under andra världskrigets strider och inte mycket minner om det gamla tyska Marienburg.
Här följer dock mina intryck:

 

Närmast borgen ligger dessa mer moderna bostadshus. Den ursprungliga bebyggelsen som stod här är utplånad. 
En del byggnader som hör till själva ordensborgen ligger mitt i mer moderna bostadsområden. 
Huvudgatan i staden Malbork. Endast några av husen minner om Malborks forna tider. Längs gatan ligger några enstaka restauranger och caféer. 
Torget i Malbork. En medeltida polsk kung pryder det lilla torget. 
I Malborks lilla stadspark står denna sovjetiska T34 stridsvagn som ska hedra de stora förluster som sovjetarmén led då området erövrades från tyskarna.

Att ta sig till Malbrok

De flesta besökare i Malbork kommer med egen bil eller med en organiserad busstur från Gdansk eller Warszawa. Det finns också många researrangörer att välja emellan. En annan möjlighet är likt mig att ta tåget till Malbork från Gdansk. Tågresan tar c:a 40 minuter. Väl framme vid stationen i Malbork får man promenera 2-3 kilometer till själva slottet.

 

 

54.036131919.0379763