Fyra mil söder om Gdansk ligger den enorma ordensborgen Malbork från 1300 talet strategiskt vid floden Nogat. Den är fortfarande Europas största tegelbyggnad. En dag i juli besöker jag borgen för andra gången i mitt liv. Vid mitt första besök i slutet på 1990talet var borgens existens totalt okänd för de allra flesta och bara några få mycket historieintresserade hittade till Malbork.
Borgen har en lång och dramatisk historia. Den grundades av den tyska ordern för att de skulle kunna kontrollera området. Genom århundradenas lopp har många arméer erövrat och belägrat borgen och den har haft flera olika funktioner. Även Sverige har varit inblandad i borgens historia. År 1626, under det 30-åriga kriget, intogs borgen av svenskarna under kung Gustaf II Adolf befäl för att sedan att vara i Sveriges besiktning under några år.
Under nazitiden låg Malbork i Ostpreussen och var då en viktig kultplats för nazisterna. I andra världskrigets slutskede försvarades borgen och omgivningarna hårt av tyskarna mot den anstormande sovjetiska krigsmakten. Syften var fördröja den sovjetiska anstormningen mot Gdansk. Inne i slottet lär uppemot 4000 tyska soldater har förskansat sig. Broarna över floden sprängdes Nogat och en stor del av slottet lades i ruiner. Efter andra världskriget började borgen byggas upp och fick sitt nuvarande namn efter att tidigare ha benämnts Marienburg. Malbork är också upptagen på UNESCOS lista över världsarv. Läs vidare HÄR
När jag kommer fram till borgen visar det sig att köerna till biljettluckorna är mycket långa och jag hade ingen större lust med att köa timvis och jag ångrar att jag inte var på plats kl 9.00 då luckorna öppnas. Jag bestämde mig istället för att gå runt utanför borgområdet. Här följer mina tankar och intryck om besöket i Malbork.
Besök i staden Malbork/Marienburg
De allra flesta besökare i Malbork väljer sig att hålla sig närmast borgen. Jag valde dock att ta en långpromenad genom själva staden Malbork för att även upptäcka denna. Fram till andra världskriget hette Malbork Marienburg och låg i Tyskland och är en stad med mycket gamla anor. Efter andra världskriget hamnade staden i Polen. Stora delar av staden utplånades och tömdes på sina invånare under andra världskrigets strider och inte mycket minner om det gamla tyska Marienburg.
Här följer dock mina intryck:
Att ta sig till Malbrok
De flesta besökare i Malbork kommer med egen bil eller med en organiserad busstur från Gdansk eller Warszawa. Det finns också många researrangörer att välja emellan. En annan möjlighet är likt mig att ta tåget till Malbork från Gdansk. Tågresan tar c:a 40 minuter. Väl framme vid stationen i Malbork får man promenera 2-3 kilometer till själva slottet.