En dag i Berlin- Kreutzberg

Annonser

Att se och gör i Kreutzberg i Berlin.

Av flera resemagasin och bloggare världen över har stadsdelen Kreutzberg blivit utsett till Berlins och kanske hela Europas trendigaste och hippaste ställe att besöka. Kulturen, nattklubbarna och invånarnas alternativa livsstil och etniska mångfald lockar besökare från hela världen att besöka och bosätta sig i Kreutzberg.

Under mitt besök i Berlin begav jag mig till Kreutzberg för att få uppleva stadsdelen med egna ögon. Gata upp och gata ner gick jag och lade då märke till att Kreutzberg verkligen skiljer sig från andra stadsdelar i Berlin. Slitna och igenvuxna ödetomter finns i var och vartannat kvarter, nybyggda hus varvas med äldre bebyggelse och gamla fabriksbyggnader. Restauranger för alla smaker finns det också många att välja emellan.

Andra världskrigets bombningar förstörde det ursprungliga Kreutzberg. Efter kriget kom Berlinmuren att omsluta Kreutzberg i tre väderstreck  vilket bidrog till att hålla hyrorna nere och lockade därigenom många invandrare, artister och andra med alternativa livsstilar att slå sig ner i Kreutzberg. Efter murens fall ligger Kretzberg åter mitt i Berlin vilket gör att hyrorna börjat stiga och gentrifieringen att ta fart. Kreutzberg har  dock fortfarande sin unika identitet och själ. Här följer mina tips och tankar om vad som finns att se och göra i Kreutzberg.

Promenera längs Landwehr Kanal och till Viktoriaparken 

Landwehr Kanal löper genom Kreutzberg. Långa sträckor  är parkmark som också har flera lekplatser och små restauranger. 

 

Schillingsbrücke över floden Spree förbinder Kreutzberg med stadsdelen Friedrichain

 

Viktoriaparken i Kreutzberg ligger runt en höjd och är Berlins högsta naturliga punkt och härifrån är utsikten över Berlin fin. Parken öppnades 1893 och ända sedan dess har detta konstgjorda vattenfall funnits i parken. Parken är ett populärt utflyktsmål för unga och gamla. 
Högst upp på toppen i parken finns ett segermonument till minne av  Preussens kejsare Fredrik Wilhelms III seger i Napoleonkrigen mot fransmännen. Tyvärr är delar av det förstört med klotter. 

 

Utsikten från parkens högsta topp är vid över hela Berlin. Tyvärr så finns det en hel del klotter runt monumentet. 

Kottbusser Tor

Runt Kottbusser Tor ligger de turkiska kvarteren. En stor del av invånarna i kvarteren har sitt ursprung i Turkiet. De slog sig ser här på 1950talet och framåt eftersom hyrorna var låga. Kebabrestaurangerna och andra restauranger mer rätter från Mellanöstern ligger  tätt och det är mycket liv och rörelse i området dygnet runt.

In mot de turkiska kvarteren vid Kottbusser Tor. 
Parabolantennerna pekar alla i samma väderstreck vid Kottbusser Tor. 

 

Titta på klotter & grafitti

I Kreutzberg finns många grå fasader och öde och mer eller mindre igenvuxna tomter. Många att dessa fasader är nu målats mer eller mindre professionellt med olika motiv. I Kreutzberg kan man se många av dessa målningar och graffiti.

Reklam för Bayersk öl på en fasad. 
Ännu en fasad som målats med ett imponerande motiv. 

 

Alla målningar är inte lika snyggt utförda. Berlinmuren gick bara några meter från byggnaden. 
Ännu en ödetomt som målats med grafitti. 

 

Ännu ett av många intressanta motiv i Kreutzberg vid en ödetomt.  

Besök restauranger och caféer i Kreutzberg

Kreutzberg har länge lockat hungriga turister. Här kan äta en kebab och dricka färskpressad juice från ett hål i väggen till att äta mexikanskt, och klassiska tyska rätter på restauranger med stjärnor i guide Michelin eller slå dig ner på caféer som serverar judiska rätter. Här beskriver jag kort tre av de restauranger som jag hann besöka under mitt besök i Kreutzberg.

 

På Adlalbertstrasse i Kreutzberg Ligger den italienska restaurangen La Paglia som är vida uppskattad för sina pizzor, läs mer HÄR.
Pizzorna på La Paglia rekommenderas. 
Tidig kväll på La Paglia i Kreutzberg. Förutom pizza serveras andra typiska italienska rätter. Senare på kvällen blir det snabbt fullsatt. 
Vid Landwehr Kanal på Carl- Herz Ufer ligger kvarterskrogen Kaffee Ahorn som är en bra anledning till en paus då man är ute och går längs kanalen. Läs vidare om vad kvarterskrogen har att erbjuda HÄR.
För min del blev det en sallad med chevré till lunch på Kafee Ahorn. 
I Kreutzberg vid Kottbusser Tor på Adalbertstrasse ligger en av tre Hashir Burger i Berlin. De har ett stort utbud av hamburgare av all de sorter. På kvällarna fylls deras restauranger fort. Läs vidare om vad som erbjuds HÄR

 

För min del blev det en vegetarisk hamburgare på Hashir Burger 

Då man promenerar i Kreutzberg likt i övriga Berlin passerar många trevliga restauranger, barer och kaféer som lockar. 
Ännu en av flera Biergarten vid Landwehr Kanal i Kreutzberg som lockar med öl och svalka. 

 

Kreutzberg är väl värt att besöka. Det är en stor stadsdel i Berlin som det behövs många dagar till för att verkligen upptäcka allt som finns se och att göra, såväl dag- som kvällstid. Stadsdelen lockar med sina stora kontraster med alltifrån nybyggda och nyrenoverade byggnader till slitna och övergivna fabriksbyggnader, bostadshus och igenvuxna ödetomter samt sitt stora utbud av restauranger.

 

52.498344213.4065791