Se och göra i Sibiu med omgivningar

Annonser

Staden Sibiu eller Hermannstadt, vars tyska namn fortfarande används ligger mitt i Rumänien och är en stor turistort med många sevärdheter i Transsylvanien. Staden grundades på 1200talet och lockar med sina smala medeltida och slingrande gränder och torg till sig mängder av turister från när och fjärran.  Delar av den gamla stadsmuren omger fortfarande den gamla staden. Fram till andra världskriget var staden till stor del tyskspråkig men fram till 1990talet utvandrade de allra flesta tyskspråkiga till Tyskland och Österrike. Idag är Sibiu till 95% rumänskspråkig.

Sibiu är promenadvänlig och runt de båda torgen, det övre och det nedre torget och längs de kullerstensbelagda och bilfria gatorna ligger restauranger och caféer tätt och sommartid kan det svårt att sittplats. Efter att ha vandrat i bergen under en vecka sommaren 2019 avslutade jag min vistelse i Rumänien  med två dagar i Sibiu. Här är är mina tips och tanka på vad du kan se och och gör i Sibiu med med omgivningar.

Promenera runt i Sibius gamla stad
Smidigast upptäcker du Sibius sevärdheter till fots och genom att slå sig ner vid ett av de otaliga caféer och restauranger i den gamla stan. De flesta gator i innerstaden är bilfria och gatorna är belagda med gatsten.

sib6
Piata Mare( Stora Torget) med ett av tornen som är den största sevärdheten i Sibiu och utgör en del av den gamla ringmuren runt staden. 
Piata Mare från en annan del från ena ändan av torget.  Vid detta torg bodde under århundradena köpmännen och de mest förmögna borgarna. Idag är det en livlig plats och under somrarna äger en hel del evenemang rum på torget. 
Piata Mica(Lilla torget) från Lögnernas bro som förbinder förbinder den övre och den nedre delen av Sibiu. Det finns fler myter om varför bron kallas för lögnernas bro. 
En av fler gågator i Sibiu som kantas av byggnader från 1600 och 1700 talen. Nu ligger konditorier, små restauranger och små butiker vägg i vägg med längs gatan. 
 Turnul Sfatului. Ett av de ursprungliga 37 försvarstornen runt Sibiu och som nu ligger mitt i den gamla staden. Genom århundradenas lopp har tornet tjänat som förråd, verkstad fängelse och mycket annat. Idag finns konst från några lokala konstnärer uppsatta inne i tornet. 
Närmast utanför innerstaden blir bebyggelsen och arkitekturen snabbt enklare och turisterna betydligt färre. Många byggnader är också slitna och nedgångna.
Sibius hus har karaktäristiska ventilationsöppningar i taket som ser ut som om vakande ögon. Dessa har givit upphov till en hel del myter och legender. 
Ännu en hus med de karaktäristiska ventilationshålen.
Under kommunisttiden gav dess öppningar en känsla av övervakning. 
På stans konditorier serveras en hel del goda bakelser som apfelstrudel. Portionerna var som för minst två personer. 
Spännande drinkar till fullt överkomliga priser vid ett konditori vid Stora torget i Sibiu.  
Runt om i Sibiu finns små informationstavlor och kartor uppsatta för att turisterna ska kunna läsa om platsen. Här vid ett av tornen. 
På den lokala marknaden strax utanför centrum kan du köpa frukt, kött och grönsaker från omgivningarna. Det finns mycket spännande att titta på för den nyfikne.
Inlagda grönsaker och grönsaksröror säljer denna bondkvinna som isig är en sevärdhet i Sibiu. 
En av flera besökare på marknaden. 

Mer om Sibiu kan du läsa HÄR

Besök byarna utanför Sibiu

På landsbygden utanför Sibiu finns många ålderdomliga gamla byar där tiden tycks ha stått till i århundraden och är idag intressanta sevärdheter.  Några av dem var bebodda med tysktalande s.k saxare långt in på 1990talet, andra bebos med rumäner och ungrare. En del av dessa byar är helt eller delvis avfolkade och en del av dem försöker överleva på turism. Min guide och jag åkte ut till två av dessa gamla byar och här följer hur jag upplevde dem.

En del av byarna har kvar sina tyska namn. De tyska byarna kännetecknas av att deras kyrkor är omgivna av en försvarsmur. I denna del av Rumänien ska det som mest ha funnits flera hundra befästa kyrkor. En del är öppna för turister medan andra är mer eller mindre förfallna. Här vid infarten till byn Grossau. 
Den vackra och välbevarade befästa kyrkan i Grossau.
Inne i den befästa kyrkan. Min guide ville bara får sin rygg fotograferad. 
Storkar finns det gott om ute på den rumänska landsbygden. 
Nykläckta storkungar som väntar på mat från sina föräldrar. 
I en del av den befästa kyrkan finns dessa lokalt producerade livsmedlen att köpa.
Namn på de tysktalande rumäner från byn Grossau som stupade under första och andra världskriget. 
Utsikt över byn Grossau och den omgivande landsbygden från kyrktornet. 
Utsikten åt alla håll är fantastisk. Nedan syns ett av de försvarstorn som hör till den befästa kyrkan. 
De saxiska byarna kännetecknas av att husets fasader vetter mot gatan utanför. Förr var det mycket mer liv och rörelse i byarna på Rumäniens landsbyggd. 
Många av husen i byn Grossau som beboddes av tyskar står nu övergiva eller så har romer flyttat in i dessa. 

 

Sibiel några mil utanför Sibiu är en typisk rumänsk by som nu satsar på turisem för att överleva. I byn finns flera små pensionat och det går att köpa lokalt producerat hantverk och livsmedel. Det är möjligt att få följa med fårahedarna och övernatta uppe på kullarna runt byn.
Bygatan i Sibiel en solig dag i juli. 

Efter att ha varit i Bukarest, besökt ålderdomliga städer och byar samt vandrat i de Transsylvanska Alperna och i Karpaterna under tio dagar sommaren 2019 vet jag att Rumänien är ett mycket spännande turistland och jag rekommenderar alla att någon gång turista i Rumänien.  Det finns mycket att upptäcka och prisnivån är också betydligt lägre än i Sverige.

Läs vidare om vad du kan se och uppleva i Rumäniens huvudstad Bukarest under två dagar

 

45.798327324.1255826