Se och göra i Seuol under tre dagar.

Annonser

Seuol med sina nästan 11 miljoner invånare är en pulserande stad med många sevärdheter och har mycket annat av det man kan önska sig.  Kejserliga tempel, trendiga välbevarade äldre kvarter ligger sida vid sida med moderna och trista skyskrapor.  I slutet på december landade jag på Seouls jättelika och supereffektiva flygplats Incheon för att under tre dagar upptäcka en del av vad Seoul har att erbjuda. Här följer mina tips på vad du kan uppleva och göra i Seoul:

Gyeongbokgung Palace i Seuol
Palatset är Koreas motsvarighet till den förbjudna staden i Peking och är det största och mest välbesökta palatset i Seuol. Det byggdes år 1395 och består av flera innergårdar, tempel och små dammar. Palatset har flera gånger under århundradena förstörts och byggs upp på nytt.  Inne på palatsområdet råder fotoförbud. 

2019-12-27 09.05.02
Gyeongbokgung Palace och den främsta sevärdheten i Seoul. Palatset ligger vid foten av berget Baegaksan och byggdes under Joseondynastin som regerade i Korea fram till år 1910. Läs mer om detta spännande palats HÄR

 

I Gyeongbokgung Palace går flera besökare runt klädda i de traditionella folkdräkterna hambok. Flera butiker utanför palatset hyr ut dessa folkdräkter. Bland yngre tycks detta vara särskilt populärt. 
På Gwanghwamun Plaza framför palatset poserar kejsare Sejong den store på sin sex meter höga och mäktiga tron. Kön är lång till att få bli fotograferade vid statyn så det gäller att ha tålamod. 
Centrala Seoul består av moderna skyskrapor och breda hårt trafikerade avenyer. Många bär munskydd mot den dåliga luften. 
Hongikkvarteren ligger 10-15 minuter med tunnelbana från centrum och är ett populärt område med många små trevlig butiker, caféer och restauranger. Det är trevligt att strosa runt och titta på vad som erbjuds.  Jämfört med centrala Seoul är tempot betydligt lugnare och i kvarteren finns också flera trevliga och lite billigare hotel och vandrarhem. 

Dagstur till DMZ- Den demilitariserade zonen.

Sydkoreas kanske mest populära turistattraktion är att åka på en dagstur till den demilitariserade zonen några mil norr om Seoul. Zonen är gränsområdet mot Nordkorea och är idag en hårt bevakad gräns med taggtrådshinder och bunkrar. Många sydkoreansk soldater syns i området. Enda möjligheten att besöka zonen är att åka på en guidad tur. Då jag besöker DMZ är delar av området inte tillgängligt för besökare på grund av ett utbrott av svinpest. Vi åkte dock till några alternativa platser längs den hårdbevakade gränsen. Platserna bokas upp långt i förväg så ett tips är att boka dagsturen innan man lämnar Sverige.

Ganghwa Peace Observatory ligger precis på gränsen till Nordkorea och är det första stoppet på dagsturen. Den innehåller en utställning om konflikten där tyvärr all information är på koreanska. Den har också en del militära installationer och soldater syns i byggnaden. 
Inne i Ganghwa Peace Observatory får vi se en kortare dokumentär om bakgrunden till att den koreanska halvön är delad i två stater. 
Med utsikt över Nordkorea en kylig dag i slutet på december.
I kikaren kan man se några mindre byar och åkrar inne i Nordkorea. Om du har tur kan du få se jordbruksarbetare ute på fälten. 
En liten del av gränsstaketet är öppet för besökare är är iordninggjort för turister. På staketet hänger flera bilder och skyltar som informerar om Koreakriget och gränskonflikten. 
En av skyltarna på gränsstaketet visar namnteckningarna på vapenstilleståndet 1953. 
Några av skyltarna på gränsstaketet som informerar om konflikten och Koreakriget.
I zonen finns också minnesstenar över de stater som bidrog med stridande trupp under Koreakriget. Guiden tolkar gärna om vad som står om respektive stat. Besökare låter sig fotograferas vid sitt lands minnessten.  

 

Imjingak är en minnes- och utställningsplats över Koreakriget vid floden Imjin 7 kilometer söder om gränsen. I området rasade hårda strider under Koreakriget och kulhål finns fortfarande kvar på broarna. Bron till vänster kallas för frihetsbron och över den bron återvände krigsfångarna efter kriget. 
Minnesplats i Imjingak över de koreanska kvinnor som våldtogs av japanska soldater under andra världskriget. 
Ett sönderskjutet lokomotiv i Imjingak som ett monument efter Koreakriget. 

Här står skribenten själv på den förstörda järnvägsbron Imjingak som leder fram till en utsiktsplats. 


The War Memorial of Korea- Krigsmuseet i Seuol

Ett annat givet besöksmål i Seoul är Krigsmuseet och minnesplatsen över Koreakriget. Det upptar ett stort område. Utanför byggnaden står krigsmaterial från USA, Syd- och  Nordkorea utställt, till och med en en gammal sydkoreansk fregatt med massa kulhål finns uppställd. Flaggorna framför byggnaden representerar de stater som på ett eller annat sätt ställde upp under FNflagg under Koreakriget. Även den svenska flaggan vajar i vinden.

Krigsmuseets huvudbyggnad innehåller sex utställningslokaler, museum och ett kafé. Entrén är fri. Mer info HÄR
Information om Koreakriget. 
Minnesplats över de som på ett eller annat sätt deltog och drabbades av Koreakriget. 
Andra halvan av minnesmärket som är utformat som en en öppen cirkel. I området finns flera olika minnesmärken efter Koreakriget. 
Runt museibyggnaden finns mycket gammalt krigsmaterial utställt, inte bara från Koreakriget.  Närmast i bild är framdelen av ett amerikanskt B52 bombplan.
Byggnaden innehåller ett krigsmuseum som jag tycker är mycket välgjort. Bilden visar amerikanska soldater ute på patrull, de fyra främsta soldaterna visas i form av dockor, de övriga är målade. Det är så välgjort att det är svårt att se skillnad på dockorna och de målade soldaterna på bilden. Tyvärr räckte inte kameralinsen till för att få med hela montern. 
En eldstrid spelas upp, den bakre bilden visas i form av en film med knallar och smällar. Mycket välgjord. 
Runt den öppna platsen framför  Krigsmuseet vajar flaggorna från de stater som ställde upp under FNflagg under Koreakriget. Sverige var med på ett hörn och vår flagga vajar i den vänstra delen av bilden. 
Minnesplattan över det svenska deltagandet i Koreakriget. 
Det är inte ofta man får läsa på svenska i utlandet. 
Information om Sveriges bidrag under Koreakriget. 

I krigsmuseets flyglar hänger tavlor med namn på de sydkoreanska och FNsoldater som stupade under under Koreakriget. 

 

Vid sidan av Sydkorea drog USA det största lasset under Korea kriget som kostade USA 40 000 döda och saknade soldater. Namnen på de stupade och saknade soldaterna från USA och de övriga soldaterna under FNflagg finns nedtecknade på tavlorna.  

Att ta sig runt i Seoul

Seuols tunnelbanenät är jättelikt och effektivt. Man behöver inte vänta många minuter förrän tunnelbanan kommer. Billig är den också, en enkel biljett kostar 12-13 kronor. Det kan dock vara svårt att orientera sig på tunnelbanestationer eftersom nästan all information bara är på koreanska och för att den minsta stationen är större än den största tunnelbanestationen i Stockholm samt för att det är så oerhört mycket resenärer i rörelse.

När det inte är rusningsplats är det ganska gott om plats i tunnelbanan. Under rusningstrafik är det packat med folk i tunnelbanevagnarna. 
Som i många andra tunnelbanevagnar världen över fördriver resenärerna tiden med att titta i mobiltelefonen. 

Restauranger i Seoul
I Seuol finns kök från världens alla hörn representerade. Det är dock spännande att få prova på riktiga koreanska rätter. Oftast serveras de koreanska rätterna i glödheta grytor där rätterna fortsätter att tillagas efter att de har satts fram på bordet. Vanliga köpcentra har restauranger av hög kvalitet och priserna är inte högre än de i Sverige.

Ett rätt som smakade mycket gott. Kan du inte äta med pinnar är det helt ok att fråga efter en gaffel. 

Här serveras den klassiska koreanska rätten bibimbap som innehåller ris, grönsaker, kött och ett rått ägg som stelnar i den glödheta grytan på bordet framför mig. 

I Seoul finns många köpcentra som också har flera restauranger med bra kvalitet. 
37.566535126.9779692