Se och upplev Cebu på fem dagar

Annonser

Att göra i Cebu City

Cebu City, även kallad ”Queen City of the South”  är  porten till öarna i mellersta Filippinerna. Staden har en lång historia och är mest känd för att den portugisiska sjöfaren Magaellan reste ett stort kristet kors och dog i staden i början på 1500talet.
Jämfört med Manilla är Cebu en betydligt lugnare,  trevligare och renare plats även om Cebu City också har sin beskärda del  av fattigdom, smuts och trafikkaos.  Moderna och nybyggnade bostadshus och hypermoderna köpcentra ligger sida vid sida med kåkbostäder. Om du skulle få en dag över i Cebu finns en del att se och göra i Cebu City med omgivningar. Under sammanlagt fem dagar upptäckte jag i Cebu City och Cebu Iland. Här följer mina tips på vad som finns att se och uppleva i denna del av Filippinerna.

img_3589
Moutain View är den högsta höjden ovanför Cebu City och här uppe är utsikten över staden magnik. Färden hit upp går på slingrande vägar som kantas av exklusiva villor och resturanger som för tankarna till Franska Revieran. Det är grönt och lummigt fluften är frisk. Smidigast tar du dig hit upp med taxi. 

Cebu Taoist Temple byggdes på 1970 talet och är ett kulturcenter och en religiös helgedom för Cebus stora kinesiska minoritet. Templet ligger på 110 meters höjd inbäddad i frodig grönska omgivet av exklusiva villor med vy över Cebu City. Området kallas också passade nog för Beverly Hills. Templet är öppet för allmänheten veckans alla dagar. Smidigast tar du hit med taxi. 

Ett av flera bönerum i Cebu Taoist Temple området.
”Temple of Leah” är en moderna kopia av ett grekiskt tempel på en av höjderna ovanför Cebu City. Bygget påbörjades år 2012 och pågår fortfarande och uppförs av en förmögen affärman till minne av sin framlidne fru, Leah, som han var gift med under 53 år. Inne i de många rumen i templet står stora mängder personligt bohag som paret lär ha samlat på sig under otaliga resor världen över. 
En vanlig dag är de fotograferande besökarna på ”The Temple of Leah” många. Vyn över Cebu City nedanför är också den magnifik. Smidigast tar du dig upp hit med taxi. 
Måltid på lyxhotellet Marco Polo. Min gamle studiekompis från USA som bor i Cebu City visade mig runt i bland sevärdheterna i omgivningarna. Lunch åt vi på en kinesisk restaurang i lyxhotellet Marco Polo vars restauranger har fått flera utmärkelser vilket inte är svårt att förstå. Ett besök på någon av Marco Polos restauranger rekommenderas varmt. 
Ayala Mall är ett flera jättelika köpcentra i Cebu City. Om du behöver slå ihjäl några timmar eller behöver svalka dig är ett bra alternativ att strosa runt här inne och titta på butikerna eller så kan du slå dig ner vid någon av alla restauranger och caféer. Det är nästan omöjligt att hitta tillbaka varifrån man kom in eller hitta tillbaka till någon butik eftersom skyltningen inte är den bästa. Här inne finns också minst en biograf och en lekpark för de små. 
Att titta runt i matvarubutiker och på marknader i utalandet är ett nöje. I kyldisken i detta varus finns många spännande fiskar i frysdisken.

 

Det hade varit trevligt att få äta och själv få tillaga någon av dessa fiskar med hemskt utseende. 

 

I affärernas fruktavdelningar kan man också få se många spännande och udda frukter. 

 

Basilica Del Sant Nino byggdes 1565 av spanjorerna och ligger i den gamla delen av Cebu och är väl värd ett besök. En söndag kom jag dit och då pågick gudstjäntfirandet för fullt. Flera gudstjänster ges efter varandra för att alla ska få plats. De ges på engelska och det lokala språket Cebuano omvartannat.

 

På platsen där den portugisiske sjörfaranen Magellan år 1521 lät resa ett kors står nu ett kapell med en kopia av korset. Kapellet är en av Cebus främsta attraktioner och det är mycket folk i rörelse.
Inne i kapellet råder det trängsel och många vill låta sig fotograferas vid korset. Av välgörenhet kan man köpa små ljus av någon av de otaliga försäljarna och sedan lägga dessa vid korsets fot.

 

Många filippinare är djupt troende och tänder ljus vid Basilica Del Santo Nino samtidigt som de ber och gör korstecknet.

 

Besökarna vid de heliga platserna i Cebu City är ialla åldrar.

 

Fort San Pedro ligger också i centrala Cebu och byggdes i början på 1700talet för att skydda den spanska bosättningen mot de omgivande stammarna. Inte mycket av fortet historia är känt. Det tjänade under några år vid 1900talets början som en förläggning åt den amerikanska armén. Nu finns det en restaurang därinne och en scen för musikuppträdande.
Mormor, dotter och barnbarn som sover på gatan. Mitt hotell vid Fuente Osmena Circle var modernt och trevligt inne men visade sig ligga i ett ganska fattigt och nedgånget område av Cebu. Utanför mitt hotell fanns flera gatubarn och hemlösa så jag beslöt mig för att köpa 10 hamburgare på Burger King och McDonalds som jag sedan delade ut till några av dem. De blev faktiskt riktigt glada och de berättade en del om sig själva på god engelska.

 

 

Denna unge man fick också en hamburgare. 
Dessa tre hemlösa gatuflickor fick också varsin hamburgare. De talade också ganska bra engelska och lätt sig glatt fotograferas samtidigt som de la sig till med grimaser.

 

I Cebu ligger moderna och trevliga hus sida vid sida med ruckel längs med vägarna. Detta fortograferade jag från en taxibil. 

Utflyktsmål på Cebu Island

Cebu Cities attraktioner klaras av på en dag och det finns egentligen inte så mycket att uppleva i staden som egentligen är ganska trist. De mest intressanta platserna finns på själva ön Cebu och de intilliggande öarna. Längs hela Cebu Island och Macatan Island finns otaliga lyxhotell och diveresorts och det är dit de flesta turister snabbt beger sig från flygplatsen.
I Cebu City finns otaliga arrangörer och privata guider som ordnar med dagsturer till olika spännande platser. Jag provade på båda alternativen. Här följer vad jag upplevde på Cebu Island.

En uppskattad aktivitet är att åka på en snorkelutflykt. Det finns otaliga arrangörer som oftast utgår från Mactan Island. Här har en av guiderna en genomgång inför utflykten. Under dagen stannar vi för att dyka vi tre olika platser ute till havs. FunSunDiveTravel ordnade med denna tur som jag verkligen kan rekommendera. 
Vår båt under färden till de olika dykplatserna. 
Det var ebb vid avfärd så vi fick vada ut till båten. De flersta på båten var japanska och koreanska turister. 
Då båten kommer fram till ett av reven delas flytvästar ut till de som känner sig tryggare med dessa på. 
Väl framme vid reven visar det sig  att det finns många arrangörer som ordnar med likande aktiviteter. Jag räknar till mer än 30 båtar och flera hundra turister som snorklar omkring i vattnet och tittar på färgglada fiskar.  Området där båtarna får ligga är också avgränsat med ett nät.
En flotte med en bostad på vid Pandanon Island. Ön är ganska liten och är till synes bebyggd med slumkvarter. 
En del av Pandanon Island är avgränsad och är till för turister som stannar en kort stund här för att äta lunch under 1-2 timmar. Denna lilla pojke blev nyfiken på mig då jag gick runt och fotograferade. 
Tyvärr är det på Pandanon Island fullt med ilandflutna sopor och avfall.

Besök på Mount Osmena Peak och Cambais Falls.

De flesta turister som kommer Cebu beger sig snabbt iväg till stränderna. Det finns en hel del annat att se och uppleva på Cebu Island. Denna dag åker jag med en privat guide, som också visade sig ha samma yrke som jag, till Cebu Island högsta topp, Osmena Peak 1013 meter över havet. Därefter åker vi vidare till Cambais Falls. Utan en privat guide hade det varit näst intill omöjligt att komma till dessa båda ställen. Det är helt klart värt kostnaden att anlita en privat guide.

Till Osmena Peak tar det 30 minuter att vandra från hållplatsen varifrån vandringsleden utgår. 

Vandringsleden slingar sig fram mellan höga gröna kullar men vandringen är ändå inte särskilt krävande. Populärt är det vandra upp hit tidigt på morgonen för att titta på soluppgången. 

Uppe på Osmena Peak är det ganska trångt så alla får turas om att låta sig fotograferas på de bästa platserna. 

Längs leden upp mot Osmena Peak finns flera små kiosker där det går att köpa förfriskningar. 

Osmena Peak ligger c:a 80 km söder om Cebu City. För att komma dit åker man buss under c:a 3 timmar till Dalaguete. Väl där byter man till motorcykeltaxi som under 30 minuter och i hög fart på slingrande vägar kör upp dig dit där vandringsleden utgår. Längst bak på denna motorcykel satt även jag. 

 

Besök vid Cambais Falls. På Cebu Island finns mängder av vattenfall som är populära besöksmål ör både turister och filippinerna själva. Vid vissa av dessa kan det bli riktigt trångt vilket förtar en del av upplevelsen. Efter att vi bestiget Mount Osmena fortsatte vi vi på motorcykel till Cambais Falls som är ett av de mindre kända vattenfallen på Cebu Island. 
Det är uppskattat att bada i Cambais Falls och de andra vattenfallen. Tyvärr är det ganska mycket folk vid vattenfallen. 
Ett populärt stopp är att stanna vid Dakongbato resort för att äta gott och för att nyttkja deras anläggning för att få bada i havet. De har också rum för uthyrning. Denna gång stannade jag bara några timmar men stället såg riktigt trevligt ut. 
10.3156992123.8854366