Se och göra i Miami under tio dagar

Annonser

 Under påskveckan reste vi runt i södra Florida. I detta blogginlägg delar jag med mig av mina tips på vad du kan göra i södra Florida. Många fler dagar skulle dock behövas för att kunna uppleva allt vad Florida och Miami har att erbjuda.

Miami

Miami är en pulserande storstad som varje år lockar till sig miljontals besökare från hela världen varje år som vill njuta av sol,  värme, tropiska hav, vajande palmer och kultur. Staden är också ett tillhåll för världens superrika. Staden har fått smeknamnet Magic City efter den stora byggboomen som under 1920-talet som förvandlade staden från en småstad omgiven av träskmarker och fruktodlingar till en pulserande storstad. Dagens Miami är ett tropiskt paradis med härliga stränder, intressant art déco och medelhavsinspirerande arkitektur. Miami är också fyllt till brädden med exklusiva butiker, högklassiga restauranger, fascinerande museer samt de berömda stränderna Miami Beach och South Beach.
Miami expanderar snabbt till följd av stor inflyttning av människor från USA och resten världen, på gatorna och inne på restaurangerna hör du spanska och fransk creol talas. Långt ifrån alla behärskar engelska.  Det byggs överallt och det är lätt att få arbete. Det är lätt att bli förälskad i Florida. 

En klassisk vy över Miami. Detta foto tog jag i Rickenbackers Marina på ön Virgina Key.
Utanför ön Virgina Key och Rickenbackers Marina ligger denna lördageftermiddag ett stort antal motorbåtar av olika storlekar och guppar. Den höga musiken från båten avslöjar att döma festas det mycket ombord.
Strandpromnaden vid den moderna stadsdelen Brickell strax söder om Miamis centrum. En vanlig lördageftermiddag härskar lungnet. I bakgrunden skymtar ön Claughton Island.
Från och till floden som delar Downton Miami åker en strid ström av motorbåtar. Längst fram på däck sitter stora gäng och festar och spelar hög musik.
Hela Miami är fullt av olika former av gatukonst som jag personligen tycker är mycket vacker och facsinerande. Här i form av massa frukt och fruktskal utanför Miamis stadshus.
På vissa håll ser man sorgerligt nog en del fattiga och utslagna människor. Denne man tycks inte må särskilt bra och ligger och sover utanför stadshuset.
Miami är en stad med mycket frodig grönska. Detta foto tog jag på en vanlig villagata.
På många gråa väggar i Downtown Miami har det målats imponerande muralmålningar. Många av dessa målningar är verkligen proffsigt målade. Något för Stockholm att ta efter? Det är lockande att gå runt och imponeras av målningrna. Tyvärr kan jag inte lägga upp alla muralmålningar i detta blogginlägg.
Ännu en grönskande villagata strax utanför Miamis centrum. Grönskan skänker säkert de boende lugn och ro.

Whynwood och Miami Design District

Whynwood är en trendig och modern stadsdel strax norr om Downtown Miami. I början på 2000talet omvandlades många av de slitna och nedgångna industri- och lagerlokalerna i Whywood till moderna och trendiga konstgallerier, kaféer, mikrobryggerier, marknader och restauranger. Många människor är ständigt i rörelse och de många restaurangerna tycks alltid vara fullsatta. Besökarna lockas också till Wynwoods av dess gatukonst och många muralmålningar som skapat av konstnärer från hela världen. Det är väl värt att strosa runt några timmar i Whynwood.

Miami Design District ligger brevid Whynwood. Det är kanske Miamis mest moderna och trendiga trendiga kvarter. Besökarna kan shoppa exklusiva märkeskläder och smycken samt äta och dricka gott i moderna och trendiga vinbarer och restauranger och fascineras av all gatukonst. Miami Design District har byggts på mark som en gång var ett ananasplantage.

Detta ansikte är det första som möter mig då jag gick in i Whynwood.
Några av de många muralmålningarna i Whynwood. Dessa är målade precis utanför Whynwoods grafittimuseum.
Parkeringsgarge är sällan vackra byggnader. Detta parkeringsgarage i Miami Design District har en konstnär från Frankrike fått snygga till på ett högst orginellt sätt.
En av många muralmålningar i Whynwood.
Ännu en imponerande muralmålningar i Whynwood.
Ännu en av flera muralmålningar i Whynwood.
På denna matmarknad i Whynwood säljs bland myckat annat dessa mycket typiska amerikanska bakverken.
Vi hamnade på en spännande matmarknad i Whynwood. Tyvärr slingrar sig denna eftermiddag köerna mycket långa till alla matstånd så det blev ingen mat här.
Ännu ett konstverk i Miami Design District. Tyvärr lyckades jag inte klura ut vem statyn ska föreställa.
En av många trendiga barer i Whynwood. Tyvärr är det fullt när vi kommer dit. Ölen från dess egna mikrbrggeri såg mycket lockande ut. Mer om denna trendiga bar kan du läsa på deras hemsida
https://www.freeholdmiami.com/
Inne bland alla cocospalmer på denna innergård i Miami Design District ligger flera restauranger.
Det är många som låter sig fotograferas inne bland kvarteren på Miami Design District. Vem modellen är vågade jag inte fråga.
Miami Design District har många konstverk likt detta.
Läs mer om detta intressanta område här https://www.miamidesigndistrict.net/miami-fashion/Coconut Grove

Coconut Grove grundades 1925 av bosättare från övriga USA och Europa och ligger bara c:a 15 minuter söder om Downtown Miami och är Miamis äldsta kvarter. Området ligger inbäddat i frodig grönska som ger behaglig svalka under heta dagar.  Gatorna kantas av många äldre, charmiga, smala och rektangulära hus. Turister från när och fjärran och studenter från det närliggande University of Florida lockas hit av områdets stora utbud av nöje, exklusiva shopping, barer, mat- och vin festivaler och restauranger. En vanlig vardag mitt på dagen är det trångt på gatorna och ont om sittplatser på de många caféerna och restaurangerna. 


Cocowalk är den centrala gatan i Coconut Grove och kantas av många butiker, caféer och restauranger.
En av de många resturangerna i Coconut Grove. Fullsatt en vanlig vardag.
I Coconut Grove är det gott om mycket lummig och behaglig grönska. Hammok kallas denna typ av träd.
I de många grönområdena och parkerna går påfåglar fritt.

Villa Vizcaya vid Coconut Grove är ett slott byggt under 1:a världskriget i italiensk renaässanstil av industrimagnaten Deering.
Nu är det ett museum omgiven av en vacker park.
Läs vidare https://vizcaya.org/

Vid ett besök kan man tro att Villa Vizcaya är mycket äldre än vad det i själva verket är och du kan istället troayy du befinner dig någonstans i Italien.


Key West

Under två dagar var vi ute på Key West som är ett av Floridas mest besökta turistmål, här ute känns det mer som att man befinner sig på en ö i Karibien snarare än att vara i Florida. Key West blev känt på 1920-talet då många konstnärer och andra intellektuell flyttade ut hit och har länge varit  känd för sin toleranta och öppna livsstil. I staden finns ett stort antal restauranger, pensionat och barer som nästan alla ligger i närheten av huvudgatan Duval Street.
Key west ligger bara c:a 15 mil från Kuba och c:a 30 mil från Miami.
Författaren själv på en av Key West många stränder. Tyvärr är det ganska så dyrt att hyra en solstol och parasoll på denna strand.
Det blåster oftast friska vindar in från det Karibiska havet. Bortanför horisonten ligger Kuba.
Detta hus från 1896, nu kallat Southernmost, har genom sin historia haft besök av många presidenter och affärsmän. Nu hyser det ett litet hotel och en fin restaurang. Läs mer om detta spännande ställe HÄR
Det är oftast trångt på många ställen.
En av många stränder, denna tillhör ett av de många hotellen på Key West.
Duval Street är huvudgatan genom Key West, längs denna ligger de allra flesta av stans många resturanger och barer. Husen är de allra flesta från tidigt 1900tal.
Längs Duval Street finns ett stort antal gallerier och exklusiva butiker. Skönt att gå in i dessa för att få lite svalka.
Det allra mest kända besöksmålet i Key West är Hemingway House där författaren själv bodde under några år. Hans bostad är nu ett museum där guidade turer erbjuds. I trädgården strövar sextåiga katter omkring som lär vara ättlingar till de katter som Hemingway själv ägde. Vanliga dagar slingrar kön lång för att få komma in. Att gå in i huset kostar 23 dollar vilket jag tycker är lite väl mycket så vi nöjde oss med att gå runt i den prunkande trädgården.
Läs mer om detta intressanta hus: https://www.hemingwayhome.com/
Frodig gröska omger Hemingways hus.
Besökarna i Hemingsways Hus är många varje dag året om.
Southermost Point. Kuba ligger strax bortom horisonten. Mycket längre söderut i USA går det inte att komma. Det är alltid mycket folk denna sten.
Kön för att få bli fotograferad vid Southermost Point slingrar sig hela dagarna mycket lång.
Påväg ut till Key West med bil. Med stop på vägkrogar och pauser längs vägen måste man räkna med minst en heldag bara för att köra ut till Key West, långa sträckor är dock mycket vackra. Längs vägen ut ligger flera campingplatser, gated communities och marinor.

Palm Beach
Palm Beach ligger på en långsmal ö utanför West Palm Beach. Staden har en lång historia med amerikanska mått mätt och är idag känd för sina många förmögna och inflytelserika invånare från stora delar av världen. Enligt Wikepedia har ett antal invånare i Palm Beach svenska som modersmål. Idag är Palm Beach nog allra mest känt för att Donald Trump har sin bostad här. Flera av hans partivänner lär också bo här. Det är intressant att vistas på ön några timmar och imponeras av alla de stora och flotta husen.

Mar-a-Lago i Palm Beach. Här huserar Donald Trump. Då jag frågar vakten från Secret Service huruvida Donald Trump är hemma fick jag till svar av vakten att han inte visste om Donald Trump är hemma eller inte.
Mar a Lago är omgivet av omfattande säkerhetsarrangemang.
Palm Beach är en mycket exklusiv ort. Längs huvudgatan är det tätt mellan små gallerier, konsthandlare och exklusiva smyckesbutiker. Arkitekturen är en blandning av olika stilar som man finner i Europa.
En vanlig tvärgata till huvudgatan i Palm Beach. Denna typ av arkader är vanliga i Palm Beach.
I Palm Beach är det tätt mellan lyxvillor ofta byggda i romerska och medelhavsstil. Många av dessa villor har också typiskt italienska, spanska och franska namn.

Mat och restauranger i Florida.

Florida har ett stort utbud av restauranger med kök från alla världens hörn och i alla prisklasser och kvaliteter. Det är ett stort nöje att gå ut och äta på resturang i USA.
Här är några av de bästa och trevligast restauranger som vi besökte under veckan i Florida.

Här äter jag en god sallad på en italiensk restaurang och dricker en god öl från ett lokalt mikrobryggeri i West Palm Beach.
Läs vidare om restaurangen här: https://www.limoncellopbg.com/
På resturang Jaguar i Coconut Grove äter jag en god mexikanska fisktachos.
Läs om denna spännade resturang här: https://jaguarrestaurant.com/
Restaurangen Farmers Market i Florida City är en mycket typisk amerikansk enklare restaurang. Denna miljö känns igen från många amerikanska filmer. Mer amerikanskt än så här kan det inte bli.
Portionerna är gigantiska på restaurang Farmers Market i Florida City. Detta var den minsta frukostmenyn som gick att beställa på Farmers Market. Denna omelett är lagad på minst fem ägg.
Restaurang 15thst.fisheris är den bästa resturangen som vi besöker under vistelsen i Florida. Den ligger Lauderdale Marina i Fort Lauderdale. I marinan ligger många jättelika lyxbåtar förtöjda, så stora lyxbåtar ser man inte i Sverige. Atmosfären är ändå avslappnad.
Läs mer på restaurangens hemsida: https://www.15streetfisheries.com
Vid det första besöket på 15tn st.Fisheries äter jag en rätt på stekt tonfisk och bakad sötpotatis.
Vi äter också en spännande rätt tillagad på guldmakrill (mahi-mahi) på 15th st.fisheries.
Den lokala ölen i Fort Lauderdale smakar gott i värmen.
Till lunch på 15th st.fisheries följande dag blev det en sandwich med karibiska smaker.
Invid restauranger simmar meterlånga fiskar som barn och andra får mata. Det går att köpa fiskmat i restaurangen att mata fiskarna med.

andra världskriget Att göra Att göra Gdansk Att göra Sopot Berlin Bohuslän Bukarest Bulgarien båt till Westerlatte Chiang Mai Corrigodor island Free walking tour Gdansk Gdansk1956 Gdansk Strand HongKong Macao manilla Marienburg Museum Nackareservatet Oscar andrén Polen Post Offce Gdansk Resa till Gdansk Restaurang Restauranger Rumänien Sevärdheter Showaround Sibiu Singapore Slaget om Westerplatte Solidaritet Sopot Stockholm Stockholms skärgård Stränder Sun Cruices Transsylvanien tuvesvik Tyresta Ukraina Westerpatte Weterplatte 1939