Se och göra i Georgien och Armenien.

Annonser


I juni 2022 åker jag på egen hand på en veckolång rundresa i Georgien och Armenien. Min tanke är att uppleva de båda länderna på egen hand och med lokala lokala guider. Jag har lockats till de båda länderna i Kaukasus efter att ha ätit mycket gott på geogiska restauranger i Stockholm samt för att båda Georgien och Armenien har en lång och händelserik historia och vacker natur uppe i Kaukasus. Det blev några intensiva dagar. Här följer mina tips på vad du kan se och uppleva under några få dagar.


Georgian Military Highway är en historisk väg som slingrar sig genom Kaukasus från Tblisi till Vladikavkaz i södra Ryssland med en högsta punkt på 2379 meter över havet. Ända sedan antiken har vägen använts för handel och invanderande arméer från Ryssland.
Nu är Georgian Military Highway en populär väg för turister att åka och en viktig transportsträcka från Centralasien till Ryssland.
Under en dag åker jag med min guide Tamo Gadelia och stannar vid några av sevärdheterna längs Georgian Military Highway.

Gergeti Holy Trinity Church En medeltida kyrka på en begstopp.

Gergeti Holy Trinity Church fotograferat från den lilla staden Stepantsminda. Kyrkan ligger på en bergstopp på 2200 meters höjd, 110km från Tblisi och är ett av Geogiens mest besökta turistmål längs Georgian Military Higway. Vid kyrkan finns också ett kloster med munkar.
Den sista sträckan måste du vandra upp till Gergeti Holy Trinity Church.
Utsikten från Gergeti Holy Trinity Church är magnefik. I dalen ligger Stepantsminda.
Vyerna är vackra åt alla håll från Gergeti Holy Trinity Church. I området finns också många vandringsleder.
Om du kommer till Stepantsminda på egen hand måste du åka minibuss den sista sträckan upp till Gergeti Holy Trinity Church. Kyrkan och klostret besöks av turister från hela världen.
Denna gamla gumma vandrar också på vägen upp till Gergeti Holy Trinity Church.

Russia- Georgia Friendship monument eller Treaty of Georgievsk Monument och Gudauri View Point från 1983 är ett annat givet stop längs Georgia Military Highway. Det cylinderformade monumentet ligger på en klippa ovanför Devil Valley. I monumentet finns scener ur den ryska och georgiska historien målade. Någon vidare vänskap mellan Georgien och Ryssland existerar dock inte längre. Utsikten är åt alla håll hänförande. Runt monumentet finns det några små resturanger och souvenirbutiker.

Georgian-russian Friendship Monument högt uppe på en klippa ovanför Devils Valley.

Vid monumentet finns flera små matställen. Här väntar jag tillsamans med min guide Tamo Gadelia på att få äta min potatis som har skivats i en spiralform, trätts på en pinne och friteras.
Gudauri View Point innifrån, på väggen är scener med hostoriska händelser målade.
Utsikten är magnifik åt alla håll från Gudauri View Point.
Skribenten Oscar Andrén själv i monumentet.
På Georgian Military Highway är det inte bara fordon som rör sig.
Lastbilar från olika centralasiatiska länder påväg mot den ryska gränsen. Lastbilskonvojerna är flera mil långa och under vissa perioeder lär konvojerna få stå stilla under flera dagar. I denna del av världen tycks det inte råda några sanktioner mot Ryssland.

Kyrkan och borgen Ananauri är ett annat populärt uflyktsmål från Tblisi. Dessa ligger strategiskt och vackert vid en sjö omgiven av höga berg.

Borgen och kyrkan i Ananuri ligger är ett annat givit stopp längs Georgian Milituary Highway. Den härstammar från 1200talet och ligger 45 kilometer från Tblisi. Under flera århundraden var borgen ett säte för den lokale hertigen. Stundtals är det trångt på parkeringsplatsen utanför borgen.
Ananuri från ovan
Inne i borgen Ananuri är det ganska förfallet och nedgånget. På gott och ont är det inte alls turistanpassat. Vi får gå på plankor över stora vattenpölar för att kunna ta oss runt inne på borggården.

Huvudstaden Tblisi är en stad med stora kontraster. Här blandas gammal och modernt, rikedom och fattigdom samt väst med öst i en spännande blandning. Tblisi är också slutet på Georgian Military Highway och det är en spännande stad att utforska under några dagar.

På ett berg högt över gamla stan i Tblisi tronar den gamla borgen Narikala upp sig, dess äldsta delar är från 300talet. Bakom fortet ligger den botaniska trädgården. Du kan ta trapporna upp till borgen eller ta linbanan för en billig penning. Från Narikala har du en fin utsikt över hela Tblisi.
Från Borgen Narikala ovanför gamla stan har du vacker utsikt över hela Tblisi.
Tblisi har moderna stadsdelar och en del moderna futuristiska byggnader som exempelvis bron över över floden MtKvari.
Ett biflöde till floden Mtkvari flyter genom en ravin centralt i Tblisi. I ravinen är det svalt och skönt varma dagar.
Ravinen ovanifrån.
Över floden i ravinen finns flera broar med hänglås. Det finns också flera restauranger.
Tblisi är också känt för sina många heta och uppfiskande svavelbad. Detta bad gick jag till men väl därinne är det ganska slitet och nedgånget. Större delen av tiden sitter jag i en svaveldoftande bassäng tillsammans med några georgiska män och nästan kokar.
Många av Tblisis gator kantas av svalkande träd.
Georgien är ett bördigt land och är känt för sina frukt-, vin- och grönsaksodlingar. Det är spännande att titta på alla olika frukter och grönsaker på de lokala marknaderna.
Chrurchkhela är en georgisk specialitet. Dessa består av nötter trädda på en tråd som sendan rullats i en deg som gjorts på fruktsaft. Olika fruktsafter ger olika färger på Chruchkhelan. De smakar alla gott.

Det georgiska köket lockar turister till Georgien från när och fjärran och det är inte svårt att förstå varför. Denna grönskasrätt blev en kväll till min middag.
Mycket av det georgiska köket består av rätter tillagade på grönsaker, nötter, frukt och bröd. Jag har ätit många georgiska rätter både i Georgien och Sverige och jag har aldrig blivit besviken.
Juicebarer finns det också gott om i Tblisis turistkvarter.
Georgien är också ett fattigt land. Denna gamla gumma ser jag under alla mina dagar på samma plats i Tblisi där hon står och säljer citroner. Jag köpte några citroner av henne och gav henne en påse med körsbär som jag inte orkande äta upp själv.
I många parker i Tblisi sitter äldre män och pratar och spelar något sorts spel.
En sliten bakgata i Tblisi.
Ännu en sliten bakgata i Tblisi. Man kan tro att vissa kvarter nyligen drabbats av krig eller jordbävningar.
En vanlig bakgata i Tblisi.
Tblisi har många trevliga och bra hotel. Själv bodd jag på designhotellet River Side Hotel . Detta hotel kan jag också rekommendera.
River Side Hotel i Tblisi har också en bar och restaurang med där långt ifrån alla besökare är hotellgäster. Maten här är ganska västerländsk.
Tblisi har också en del intressanta museum. En eftermiddag besöker jag Georgiens Nationalmuseum. I detta rum visas skallar på våra förfäder.
Det georgiska språket har sitt eget alfabet med 33 bokstäver. Det är inte alltid så lätt att förstå vad som står på skyltar. Lyckligtvis skyltas det här och var även med latinska bokstäver och på engelska.
Geogien är inte politiskt stabilt och det finns en del mer att önska. Utanför Georgiens parlament förekommer ofta demonstrationer. Denne man står dagligen utanför parlamentet och demonstrerar mot att Georgeins förre president sitter fängslad anklagad för maktmissbruk.

Efter några dagar i Georgien fortsätter min rundresa i Kaukasus till Armenien. Resan sker i en minibuss i svindlande fart på slingrande vägar med flera djärva omkörningar. Efter sju timmar kommer jag fram till Armeinens huvudstad Jerevan.

Gränstationen mellan Geogien och Armenien. Det är alltid nervöst att passera gränser i fjärran länder för man kan aldrig veta om visumregler plötsligt ändrats eller om jag har missat att visum krävs. Efter att allt mitt bagage scannats och passets vistas upp släpptes jag in i Armenien.


I denna minibuss färdades jag i hög hanstighet mellan Jervan och Tblisi. Efter en noggran kontroll släpptes vi alla över gränsen in i Armenien.

Armeniens huvudstad Jerevan har en lång historia men det finns inte mycket kvar av den äldre bebyggelsen. Stora delen av Jerevan lär vara uppbyggt efter andra världskrigen och är en typisk grå sovjetisk stad med breda vägar kors och tvärs genom staden och mycket trafik. Några parker finns och några kvarter har gjorts bilfria. De få sevärdheterna i Jerevan har att erbjuda avverkar man lätt av på en dag. Armeniens sevärdheter finns främst utanför Jerevan. Här föjer mina tipps tankar på de sevärdheter jag hann med i Armenien och i Jerevan.

Cafesjian är ett konstmuseum i Jerevans centrala delar och är Jerevans främsta besöksmål. Här visas modern konst och från dess topp har man en vid utsikt över hela Jervan. Cafesjian är klart värt ett besök.

Cafesjian är till största delen utomhus omgivet av en vacker park med konstverk.
Från toppen av Cafesjian har man utsikt över nästan hela Jerevan. I Bakgrunden skymtar det heliga berget MT Ararat.
Ett av de många konstverken på och runt Cafesjian.
Konstverket högst upp på Cafesjian föreställandes konstsimmare.
De centrala delarna av Jerevan består till stora dela av breda avenyer, en del har gjorts bilfria.
Statyn Mother Armenia står på en höjd utanför Jerevans centrum och blickar ut över Jerevan. Statyn ska symbolisera fred genom styrka. Ursprungligen stod en staty över Josef Stalin på platsen.
Armeniens parlament. Närmare än så här går inte att komma.
Det armeniska alfabetet är säreget och innehåller 38 bokstäver. Det är inte alltid så lätt att beställa på restaurang.
Jerevans tunnelbana har vackra stationer med en del konst och utsmyckningar. Det är nästan som att kliva in i ett vardagsrum.
En föga uppmärksam tunnelbanepolis.
Polismännen i Jerevan är oftast intresserade av sina telefoner.
I Jerevans många parker finns många statyer likt dessa.

I många parker sitter män likt dessa och spelar och samtalar.

Klostret Khor Virap Efter en dag i Jerevan fortsätter jag och min guide till några andra spännande platser i Armenien. Det är skönt att få lämna Jerevan för att se vad den omgivande landsbyggden har att erbjuda. Det första stoppet blir klostret Khor Virap några kilometer utanför Jerevan.

Klostret Khor Virap härstammar från 1400talet och ligger några mil utanför Jerevan och är ett poulärt utflyktsmål. En vanlig lördag är det trångt mellan besökarna.

Från kyrkan Khor Virap är det 8 kilometer till gränsen till Turkiet. I bakgrunden skymtar det för Armenien så betydelsefulla berget Mt Ararat som ligger på den turkiska sidan om gränsen. Turkiet och Armenien har av historiska skäl ett mycket spännt förhållande.
Stora delar av Armenien består av djupa dalar och höga berg, vissa områden är mer frodiga än andra.
Landskapet är storslaget. Här är vi på väg till den gammla kyrkan Noravank som ligger djupt inne i dal.

Kyrkan Novarank är ännu ett spännande resmål som ligger precis på gränsen till Azerbadjan c:a 12 mil från Jerevan. De sista milen åker man på smala vägar kantade av branta bergssidor.

Noravank är en kyrka från 1200talet och tillhör den Armenisk Apotoliska kyrkan. Kyrkan ligger djupt inne i en dal och omges av rödbruna och brant lutande dalsidor.
I Noravank är det många som ber och tänder ett ljus.
Armenien är också känt för sina viner med hög kvalitet. En dag går vi till vinbaren WineTime i Jerevan och provar flera armeniska viner. Gott och trevligt till en rimlig peng.
I Jerevan finns också ett stort antal caféer. Detta är ett av det dyraste och finns i Radisson SAS i Jerevan. Denna Tiramisu var dyr men smaken var det absolut inget fel på.

Efter mina drygt tio dagar forstsätter min resa till Turkiet men den upplevelsen kommer i annat blogginlägg.