Se och göra i Bukarest under två dagar

Annonser

För tredje gången har jag besökt Bukarest. I detta inlägg skriver jag om mina tips och tankar om vad du kan se och uppleva i Bukarest under två dagar.

Bukarest är nog inte den första staden man tänker på när man ska välja en storstadssemester för staden har länge haft ett dåligt rykte. Sedan mitt första besök för 13 år sedan har Bukarest dock långsamt förändrats till det bättre. Sommaren 2019 är Bukarest renare, bilarna är modernare och en del byggnader har renoverats som gör staden värd att besöka.

Att se & göra i Bukarest

Här följer mina tips och tankar på vad du kan göra under ett två dagars besök i Bukarest.

1. Förfasa dig över Bukarests fulaste delar

Bukarest är en gammal stad men många av de äldre byggnaderna har förstörts genom krig eller medveten rivning. Genom Bukarest löper kors och tvärs flera breda och hårt trafikerade avenyer, kantade av höga grå och slitna bostadshus från 1960talet och framåt. Dessa är bara möjliga att korsa genom de gångtunnlar som finns vid varje korsning. Diktatorn Ceausescu som styrde Rumänien fram till avrättning julhelgen 1989 lär flera gånger ha rest till Kina och Nordkorea för att hämta inspiration på hur städer efter kommunistiska ideal skull byggas.  Stadens styrande har dock de senaste åren gjort några försök att putsa på Bukarests image genom att anlägga parker och plantera träd samt rusta upp en del av den gamla bebyggelsen.  De har också låtit bygga moderna höghus i stadens centrum i glas och stål. Byggstilarna är många och en stadsplan tycks saknas. Helt nybyggda skyskrapor står invid förfallna gamla hus och vid ödetomter.

Bukarest14
En av många trafikleder genom Bukarest.

 

En vanlig vy vid en av Bukarests många hårt trafikerade huvudleder. Spårvagn och tunnelbana är i alla fall billiga färdmedel. 

 

En vanlig fredagsförmiddag i juni 2019 i Bukarest.

Stora delar av Bukarests byggdes aldrig upp ordentligt efter andra världskrigets bombningar då staden bombades både av de västallierade från flygbaser i Italien och slutligen av tyskarna efter att Rumänien bytt sida under andra världskriget och förklarat tyskarna krig.

Den bebyggelse som inte förstördes av kriget raserades nästan helt av kommunisterna eftersom de ville bygga upp Bukarest igen efter helt nya ideal. På sina håll närmast utanför centrum finner man enstaka gator eller enstaka kvarter som minner om det gamla Bukarest som en gång ska ha påmint om Paris eftersom många byggnader ritades av arkitekter från Frankrike. Mycket av den äldre kvarvarande äldre bebyggelsen är i långt kommet förfall och står till synes helt öde och övergiven.

Mycket av den äldre kvarvarande och en gång vackra bebyggelsen är i lång kommet förfall. Det är oklart vem som är ägare till många av fastigheterna efter kommunismens fall. Många tvister lär pågå mellan personer som gör anspråk på samma fastighet vilket lär förklara förfallet. 
Då Bukarest omvandlades efter andra världskriget flyttades många vackra gamla kyrkor och andra byggnader av en framsynt arkitekt. Denna ligger inklämd mellan två höghus.
I denna byggnad håller någon organisation för rumänska arkitekter till. Den ursprungliga byggnaden var en gång Österrikes ambassad. 
Denna byggnad hyser Rumäniens inrikesministerium. På kommunisttiden hyste byggnaden också högkvarteret för säkerhetspolisen Sekuritate. På gården framför blev  Ceausescu utbuad vilket var den tändande gnistan för revolten 1989. I kvarteren rasade sedan under ett par dagar hårda strider.

 

2. Flanera runt Bukarests Gamla stan och upplev de trevligare delarna av Bukarest.
Gamla stan ligger mitt i centrum nära en trafikled. En stor del av den ursprungliga delen är förstörd men det som finns kvar idag är en tyst och trivsam oas i ett annars ogästvänligt Bukarest. Flera byggnader har varsamt renoverats och området är bilfritt. Här finns flera trendiga småbutiker och på kvällarna är det trångt mellan fullsatta caféerna, restaurangerna och nattklubbarna.

Bukarests Gamla stad är en stilla oas och restaurangerna ligger tätt.
Många äldre byggnader är renoverade och har nu restauranger i markplan.

 

Ett vackert kloster i gamla stan. En gång hotades det av rivning. 
I denna kyrka i Gamla staden har många rumänska kungar krönts.
Bukarest är en stor studentstad och dess universitet har c:a 80 000 studenter. Här på universitetsplatsen vid Gamla stan dödades hundratals människor under revolten 1989.

En bokhandel i Gamla stan byggt helt i klassisk stil. Överst finns ett café med läsplatser.

 

Ett vackert hus som lär ha ritats av rumäniens första kvinnliga arkitekt.

Vägen in till Bukarests gamla stad och en populär mötesplats. 
En arkad i gamla stan som numera har många trevliga caféer och restauranger. Populärt dag som kväll. 
På en sidogata i gamla stan ligger ”Foto Cabinet”. Det är ett litet museum som drivs helt av ideella krafter. Det är litet men väl värt ett besök. 

 

Museet Foto Cabinet visar hur de förmögna bodde vid förra sekelskiftet. Här kan du också klä ut dig i tidtypiska kläder och bli fotograferad för en liten peng. Läs vidare om Foto Cabinet
Panteum Roman i Bukarest är idag en konsert och teaterhall. Det fanns långt framskridna planer på att riva även denna byggnad. 

Skribenten själv inne i Panteum Roman.

Inne konsertsalen. På fresken visas olika episoder ur Rumäniens historia. De rumänska kommunistpartiet höll också sina första partikongresser här.

 

Det äldsta huset i Bukarest, byggt i mitten på 1700talet och som ligger i det gamla armeniska kvarteren. Det har tillhört en framstående armenier. Nu är det ett museum. 
Inuti det armeniska huset. Museivakterna var väldigt uttråkade och svettiga. Inte många turister hittar hit men det är värt ett besök. 
Många av Bukarests bakgator är lummiga och stilla. Det är skönt att gå här om man vill slippa trafikbullret. 

3. Gå en guidad tur i presidentpalatset

Parlamentspalatset är numera ett av Bukarests mest besöka turistmål.

Parlamentspalatset är Bukarests absolut mest kända byggnad och dess största turistattraktion. Det var också orsaken till att stora delar av Bukarests gamla stad revs och att Rumänien fick stora ekonomiska problem under 1980talet och som i sin tur bidrog till revolutionen 1989. Tillsammans med Pentagon den världens största administrativa byggnader. Flera organisationer erbjuder guidade turer om man söker på Google.

4. Caféer och Restauranger

Bukarest har ett växande utbud av restauranger och caféer. Det mesta har internationell prägel med fokus på italiensk och franskinspirerade restauranger.
Priserna är betydligt lägre än vad vi är vana vid i Sverige. Priserna är dock betydligt lägre utanför Gamla stan. Services kan också vara ganska långsam och ofta undrade jag över varför de inte ville ta betalt.

Bukarest har ett stort utbud av restauranger med där det serveras alltifrån hamburgare till indiskt och rumänsk husmanskost. De  allra flesta restauranger har typiska internationella rätter på sin meny. 

 

Bukarest har många bra konditorier. Jag slank in och betalade  12-13 kronor för denna fika. 
Grand Café Van Gogh i Gamla stan. Trevligt inrett men jag hade synpunkter på servicen som hade kunnat vara rappare. Mycket dyrt för att vara i Bukarest var det också. 
Det var inget fel på det som serverades på Grand Café Van Gogh. Amerikanska pannkakor med ost och valnötter blev det till lunch.
Smootierna var också goda. 
Ingången till en av Bukarests exklusivare restauranger. Innanför väntar en parkliknande innergård. Hanul Hanul är en särskilt trevlig restaurang i en innergård till en byggnad från 1804. Här har flera viktiga händelser i Rumäniens historia har utspelats. Populärt ställe för turister. 

 

Delicatese Florescu är ett café som absolut är värt ett besök. 

 

Delicatese Florescu drivs en en eldsjäl och är vida känt. I glasburkarna ligger olika sorters rostade kaffebönor. Det är bara att peka på den sort som man villa få serverat. 

 

Ägaren med två nybryggda espresso. Han lär ofta för besök av högt uppsatta politiker och oligarker som också uppskattar hans kaffe. Läs vidare om här om Delicatese Florescu

 

Sällan har jag smakat en bättre espresso. 10kr koppen.
Irish Coffee på Hotel Sheraton. Internationellt som det förslår. 

 

Tucano Coffee ligger en bit bort från mitt hotell och här åt jag min frukost. 

Det som serveras är typiska internationella rätter och bakelser. Smaken är det inget fel på. 

Tucano coffees inredningen är tydligt sydamerikanskt inspirerad.

 

Typisk rumänsk husmanskost på restaurang La Copoc. Kött med grönsaker i olika varianter och kombinationer utgör det rumänska köket. Denna smakade bra men var slafsigt upplagd på tallriken. Restaurangen ligger trevligt i en stor gammal villa. Läs vidare om här LaCopac 

 

5. Gå på en guidad tur. 

Ett tips är att gå en guidad tur i stan för att därefter upptäcka staden på egen hand. Vid googling får man träff på många organisationer som erbjuder guidade turer med olika teman.  Guiderna är oftast entusuastiska. Jag kan rekommendera ”Free Walking Tour” och ”Showaround.com” 

6. Flanera i Bukarests parker.

Bukarest har flera stora och frodiga parker som utgör stilla oaser. I parkerna ligger flera små kaféer och restauranger. 

Se vidare: Till Transsylvanien från Sofia

Se vidare om Bulgariens huvudstad Sofia- En förfallen och misshandlad skönhet

Se vidare: Kiev- En oslipad pärla i öst.

När jag nämner att jag ska åka till Bukarest undrar många om det finns något att se och göra där. Staden är inte Europas trevligaste att besök men Bukarest har ändå en hel den spännande att erbjuda.

44.426767426.1025384