Vandra i Transsylvanien

Annonser

En vecka i juli vandrade jag en vecka i de Transsylvanska  Alperna och Karpaterna i Rumänien. Upplevelsen var oförglömligt och tuff men vandra i Rumänien kommer jag att göra igen.  Få i Sverige känner till vad Rumänien har att erbjuda men vandringsturismen växer långsamt år för år och allt fler turister hittar till denna fortfarande ganska okända del av Europa.

Vandringslederna går över snötäckt bergskammar, genom orörda barr- och blandskogar och ålderdomliga byar, över blomstrande ängar samt genom ett åldrigt jordbruks- och kulturlandskap som för tankarna till en svunnen svensk landsbygd.  Vår vandring börjar Sinaia i den östligaste delen av Karpaterna norr om Bukarest och slutar i Sibiu i centrala Rumänien. Oftast börjar dagarna med några timmars vandring minst 1000 höjdmeter uppåt.

Rumäniens yta täcks till 55% av Karpaterna och de Transsylvanska Alperna som löper som en halvcirkel genom landet och vars högsta toppar sträcker sig över 2000 meter över havet.  I bergen huserar en tredjedel av Europas stora rovdjur, varg och björn är vanliga och  myndigheterna uppskattar antalet björnar i de rumänska Karpaterna till fler än 5000 och att det finns ungefär 3000 vargar och 2000 lodjur i området. Dessa rovdjur är skygga så vi får bara se enstaka fotspår och spillning efter dem.

Här följer mina tips och tankar om min vandring i Rumänien.

 

vand1
Första dagens vandring börjar brant uppför från staden Sinai. Mjölksyran känns i låren och jag undrar vad jag hade givit mig in på. 
Vandringslederna går dofta de första sträckorna under skidliftar och genom barr- eller bladskog. 
Fortsatt vandring uppför. De flesta dagar börjar med 1000-1400 höjdmeters vandring uppför. Tufft men nyttigt för kropp och själ. 
Vid lunchtid har vi oftast nått den högsta punkten för dagen och kommit ovan trädgränsen. Utsikten är oftast magnifik. 
Vy över staden Sinaia efter ha vandrat uppåt under 4-5 timmar. Väl på plats är det väl värt besväret. Vintertid är här en skidpist. 
Utsikt ner över en av många byar nere i dalarna under en lunchpaus. 
Väl uppe på på bergskammarna och högplatåerna är vandringen betydligt lugnare och tid finns till att njuta av omgivningarna. 
På höjderna längs vandringslederna betar oftast kor,får och hästar. Vissa av dem är tamare än andra och förväntar sig att få godsaker av turisterna. 

 

Lalomitaklostret från 1500talet ligger djupt inne i skogen inne i en grotta. En spännande och fascinerande plats att besöka. 

Klostret sträcker sig minst 100 meter in i berget och är öppet för besökare. Ortodoxa präster syns vaka över klostret och ta betalt. 

Ännu en morgon som börjar med brant vandring uppför genom barrskog. Den första timmen är oftast den mest krävande.
Ett av många fototillfällen vid en paus i det gröna. 
Flera av de  dalar vi vandrar igenom var slagfält under första världskriget. Rumänien stred mot Tyskland och Österrike-Ungern. Minnesstenar över stupade likt denna finns vid kyrkor lite varstans i området. 

 

Många vandringsleder går över blomstrande och branta ängar. Många av blommorna känns igen från Sverige.
Det kändes som att vandringarna oftast gick brant uppför. När de gick nerför kändes det riktigt skönt att få använda andra muskler i benen. Nere i dalen väntar transporten till pensionatet. 
Inne i borgen är det tjockt med turister. Oftast var det kö för att kunna gå in i en passage eller uppför en trappa. Trängseln förtar en hel del av upplevelsen i slottet. 
Draculas slott eller slottet i Bran ligger på en höjd ovanför staden. Många myter florerar om slottet och det är inte alls så gammalt som man kan tro. Slottet har flera delar som byggts under 1900talet. Nedanför slottet finns många sovenirförsäljare som förstör en hel del av upplevelsen. Datid är det tjockt med turister och den ena busslasten efter den andra stannar och släpper av turister. Här kan du läsa mer om Draculas slott
Blomstrande äng över staden Bran. 
Vädret kan skifta snabbt  i bergen. En minuten skiner solen och nästa minut kan regnet ösa ner. Denna dag har vi vandrat igenom den U-formade öppningen i berget precis under molnkanten. 
Lägesgenomgång och orientering med den rumänske guiden. Här på en höjd ovanför staden Brasov. 
Vandringen går genom ett ålderdomligt kulturlandskap. Mycket av jordbruksarbetet sker med traditionella redskap och med häst och vagn.  
Utanför många av de gårdar och hus som vi passerar går djur och äter. På sätt och vis ganska rogivande att få se djur gå fritt. 
En av många små gårdar som vi passerar. 
Ute i byarna finns små barer och caféer där glass och svalkande dryck säljs till för oss i Sverige mycket förmånliga priser. Denna svalkande dryck kostar c:a sju kronor. 
I bergen är grönskan frodig och landskapet pastoralt. 
Lägesgenomgång med vår guide. Just på denna plats blåser det oerhört kraftigt och det är ganska så kallt. 
Balea Lake på över 2000 meters höjd. Denna sjö är ett populärt utflyktsmål för rumäner och turister från när och fjärran. Vädret kan skifta snabbt och det är på sommaren max ett par plusgrader. 
Ännu en vandring som börjar uppför från Balea Lake. Denna sista dag på vandringen är mina ben mycket trötta och det värker i fötter och ben. 
Balea Lake från en av topparna ovanför sjön.

 

 

Denna slingrande väg upp till Balea Lake är berömd för sin dragning. Många turister kommer hit med personbil och motorcykel bara för att köra på denna slingrande väg.  
Vid Balea Lake säljs det lokala delikatesser och och sovenirer. 

 

Efter att ha vandrat en hel väntar en stadig tre rätters middag på pensionatet. Rätterna är oftast rejäla och mattheten i kroppen gör att rätterna smakar extra gott. 
Vandringsveckan avslutades med en övernattning på Hotel Am Ring i den lilla vackra staden Sibiu i centrala Rumänien. 

Läs vidare om Staden Sibiu här.

 

Bästa tid att vandra i Transylvanien

Sommaren är den bästa årstiden att vandra i Rumänien eftersom stora delar av bergsmassiven ligger högt och är täckta med snö året om.  Om man saknar kontakter i Rumänien kan det vara svårt att vandra mellan pensionat och vandrarhem på egen hand. Ett alternativ är då att ta en kabinbana upp och ner till en höjd och göra dagsvandringar på egen hand. Jag valde dock att vandra med Pathfinder Travels.

Efter sju dagar tillsammans uppe i de Transsylvanska Alperna är vandringen över och det känns lite märkligt att behöva skiljas åt i Sibiu. Jag valde att ta tåget hem mot Sverige medan de andra i gruppen valde att ta flyget hem. 

 

Läs vidare om min Vandring i Bulgariens berg under sju dagar.

 

 

 

 

 

 

 

 

45.798327324.1255826