Se och göra göra i Singapore- Mina tips och tankar.

Annonser

Singapore är inte bara blanka skyskrapor, hypermoderna köpcentra och ett finansiellt centrum. Den forna brittiska kolonin har mycket mer än så att erbjuda. Här möts det hypermoderna med det traditionella samt det österländska med det västerländska i en spännande blandning. Det finns mycket att se och uppleva under några dagar i Singapore. 

I Singapore trängs 5,6 miljoner kantonkinser, hinduer, sikher, kristna och västerlänningar på en yta som är mindre än en femtedel så stor som Stockholms län. Alla folkgrupper har bidragit med sitt till Singapores karaktär. Under fyra dagar i april besökte jag Singapore och blev mycket fascinerad av dess historia, arkitektur, stadsplanering och kultur.

Hotellet når man smidigast från flygplatsen med en airportshuttl. På flygplatsen går man bara fram till disken för airportshutteln och berättar vart man ska, sen sätter man sig och väntar på att bli hämtad av chauffören, var tionde minut avgår airportshutteln.

Jämfört med alla de andra asiatiska jättestäder som jag har besökt är Singapore en ren och tyst och delvis bilfri stad med många parker och stora områden med regnskog. En stor del av den äldre och låga bebyggelsen och de brittiska koloniala byggnaderna är bevarad. I varje kvarter och i de luftkonditionerade köpcentren ligger också flera cafèer och restauranger med ett utbud av maträtter från hela världen. Det är frestande att slinka in och sätta sig på varje ställe bara för att få provsmaka alla spännande rätter och betrakta det som händer i de olika kvarteren. Prisnivån är allmänt högre jämfört med Sverige men det går att komma billigare undan genom att äta streetfood. 

Här följer fem intressanta kvarter och andra platser som Singapore som jag rekommenderar alla att besöka.

Chinatown i Singapore

En majoritet av Singapores invånare är kanton-kineser som bor i lägenheter. Chinatown utgör några kvarter där den traditionella kinesiska bebyggelsen och kulturen är bevarad. I Chinatown pågår en ständig kommers där det säljs kläder, smycken, elektronik och livsmedel i småbutiker och saluhallar som vi från väst aldrig tidigare sett. Här är ett urval av vad du kan shoppa i ChinaTown.

Torkade sardiner till försäljning.
I Chinatown finns mycket som för oss i Norden är svårt att äta. 
Chinatown tidigt på morgonen innan butikerna öppnar. 
Inpassagen till Chinatown.
Mycket märkligt finns att beskåda i matbutikerna. Trots den stora mängden människor i Chinatown är det rent och snyggt och avsaknaden av trafikbuller som jag är van vid från andra asiatiska jättestäder är behaglig. I kvarteren finns också flera traditionella kinesiska restauranger och helgedomar där det dagligen utförs ritualer av alla de slag.

Chinatown i Singapore hittas av allt fler turister.

Little India i Singapore

Längs Sangaroon Road ligger Little India som utgör en egen oas mitt bland alla skyskrapor och höghus.

Ett av flera tempel Little India i Singapore. 
Ytterligare ett tempel i Little India.
Liv och rörelse dygnets alla timmar längs Sangaroon Road i Little India.
Vid sidan av alla skyskrapor finns en del traditionell bebyggelse bevarad. 

 I Little India finns flera hinduiska och muslimska helgedomar. Ljuden från små verkstäder och små syataljéer hörs, det handlas i små smyckesbutiker, folk får sina skägg ansade och hår klippta i frisersalonger. Matosen från den många olika restaurangerna tränger in i näsan, alla som rör sig i kvarteren ser också typiskt indiska ut. Här samsas muslimer, hinduer och sikher, det är liv och rörelse dygnet runt, gatuförsäljare trängs med barnfamiljer och flanörer.

Besök Fort Canning Park & Spice Park

Det som idag är Fort Canning Park var navet för den brittiska civila och militära förvaltningen av Singapore fram till 1965 då Singapore blev självständigt. De forna koloniala byggnaderna i området är idag väl bevarade och används idag som museum och konsthallar, av ett universitet samt till en del annat. De ligger runt och uppe på en höjd som idag är en vacker park med frodig och djungelliknande grönska. En del av parken är en “Spice Park” där flera gamla medicial- och kryddväxter växer. Skyltar beskriver varje växts nytta och historia. En vanlig dag är det tyst och stilla, det doftar växthus och endast ljuden från olika insekter och fåglar skär genom luften. Att jag befinner mitt i en av världens finansiella centrum känns overkligt.

De forna brittiska koloniala kvarteren är välhållna.
I parkerna växer för oss mycket spännande växter. 
Ännu en främmande växt. 
En kakaofrukt i en av parkerna. 
Rent, snygg och välskött jämfört med andra asiatiska städer. 
De koloniala byggnaderna och parkerna hålls i gott skick.

På skyltar i Fort Canning Park kan man läsa att Fort Canning och Singapore var viktiga stödjepunkter i det brittiska imperiet. På 1920-talet befästes Singapore kraftigt, en stor örlogsbas anlades och Singapore fick beteckningen “Österns Gibraltar” av Winston Churchill på grund av dess strategiska läge. 1942 lyckades Japan efter hårda strider erövra staden och 80 000 brittiska soldater och soldater från samväldet hamnade i japansk fångenskap tillsammans med 56 000 civila västerlänningar. Detta var det största militära nederlaget i det brittiska historien sedan förlusten i slaget vid Yorktown 1781. Nederlaget berodde på den brittiske överbefälhavaren Generallöjtnant Sir Arthur Ernest Percival och de andra brittiska generalernas arrogans och underskattning av Japans militära förmåga.
1945 återkom britterna till Singapore och behöll Singapore i drygt 20 år till.Fort Gate var passagen in till den brittiska befästningen FortCunning. Denna passage byggdes 1860. Fortet byggdes för att försvara Singapore mot attacker samt för att hysa Singapores europeiska befolkning i tider av oroligheter.
Det forna brittiska guvenörspalatset. Idag är det ett museum över Singapores historia.
Battlebox i Singapore. Här inne satt den militära staben under andra världskriget. Idag är det ett museum.
Ingången till Battlebox omges idag av frodig grönska.

Nere i Battlebox finns det ett museum som visar scener under slaget om Singapore, oerhört proffsigt uppbyggt.

Marina Bay & Gardens By The Bay.

The Marina Bay är Singapores mest moderna del, skyskarporna är blanka och står tätt och flera är namngivna efter internationella storbanker. Det är rent, tyst och snyggt och med vackra planteringar. En stor del av de som rör sig i området är kostymklädda män med västerländskt utseende som talar en tydlig brittisk engelska. År 1819 landsteg engelsmannen Sir Thomas Stamford Raffle här och grundade den handelsplats som kom att bli Singapore. Runt The Marina Bay löper den 2,5 km långa bilfria “The Esplande” som kantas av restauranger, hotell och små grönområden. Då jag strosar här möts jag också av flera motionärer och cyklister.

Spännande statyer i Garden by the Bay. 
Imponerande så att det förslår.
Upplevelsen här är inte att jag befinner mig i en storstad. 
Fler spännande frukter. 
Köpcentrena är hypermoderna. 
Vattenkonst inne i ett av köpcenterna. 
I Garden By the Bay finns många spännande planteringar att njuta av. 
Singapores hamn i skymningen.
Ännu en av de många moderna skapelserna i Singapore. 

Ett av Singapores mest uppskattade besöksmål är ”Garden By the Bay” vars främsta attraktion är de två jättelika växthusen som innehåller växter av från flera av jordens olika klimatzoner. Garden By the Bay väcker också opinion och informerar också om olika miljöfrågor. De strävar också själva att vara så klimatneutrala som möjligt. De är verkligen värda minst ett besök.

Besök Kampong Glam- De muslimska kvarteren

Alldeles invid Little India ligger Kampong Glam som är Singapores muslimska kvarter som också utgör en liten stad i sig som omgivs av blanka skyskrapor.  Flera beslöjade kvinnor rör sig i kvarteren. Muslimerna hamnade här på 1800-talet på grund av handel och britternas behov av arbetskraft. De lär ursprungligen härstamma från den indiska halvön och från Jemen.

Det är rent och prydligt i kvarteren i de muslimska kvarteren.
Känslan av att befinna sig en storstad känns overklig.
Passagen in till de muslimska kvarteren med en av dess moskeer i bakgrunden.

Flera moskéer ligger sida vid sida vid små matt- och klädbutiker. Bebyggelsen är inte mer än två våningar hög och är traditionell, även här arbetas det i små butiker, restauranger och verkstäder, det är rent och prydligt och ganska så stillsamt mitt på dagen. Det är värt att sätta sig på något caféer eller restaurang i kvarteren och bara observera området.

Mitt ibland allt det asiatiska finns några genuina brittiska pubar i Singapore där engelsk fotboll och cricket visas samt där brittisk öl och Fish & Chips serveras.
Singapore har stora områden med tropisk regnskog och sjöar. I skogen finns det stigar och friluftsområden.
Längs stigarna i Singapores regnskog finns det gott om apor.
Robertson Quay
Singapore River flyter genom centrala Singapore. Längs floden ligger flera restauranger, barer, caféer och nattklubbar i både moderna och äldre byggnader. Det är rent, snyggt och frodigt. Att promenera längs Singapore är en upplevelse.

Robertson Quay vid Singapore River.

Längs Singapore River ligger flera caféer, barer och restauranger med kök från stora delar av världen.
Robertson Quay
Singapore river kantas också av höghus.

Sentosa Island och Forts Siloso
Strax söder om Singapore ligger Sentosa Island som har en lång och dramatisk historia. Idag är Sentosa Island ett turist och nöjesparadis och ett populärt utflyktsmål för både turister och singaporanerna själva. Smidigast tar man sig till Sentosa Island med lokalbuss eller linbana.

På Sentosa Island anlade britterna i mitten på 1800-talet flera militära befästningar, då det användes för att skydda Singapores hamn. Idag är finns en av dessa befästningar kvar och är ett museum över britternas tid på Sentosa Island. Namnet Sentosa betyder ”fred och ro” på malajiska. Under drygt 3 år under andra världskriget satt över 60 000 brittiska krigsfångar på Sentosa Island. Tidigare var också Sentosa ett tillhåll för sjörövare och pirater.

Vy över centrala Singapore från Sentosa Island. Från linbanan har man en magnefik utsikt över staden.

Sentosa Island har också flera sandstränder och är till stora delar täckt av frodig regnskog.
Frodig grönska täcker Sentosa Island.
Fort Siloso är det enda kvarvarande fortet från den brittiska tiden. Idag är fortet ett museum över britternas tid på ön.
Kommandoposten på Fort Siloso. En högtalare spelar också den dialog som fördes i kommondoposten under det japanska anfallet.
En artilleripjäs med besättning.En av museibyggnaderna i området.
Så här lär det ha sett ut då de brittiska generalerna kapitulerade inför den japanska övermakten. Möblerna lär vara de autentiska.
Vaxdockorna och rumet är konstruerade efter ett foto.

Dagsutflykt till Johor Bahru i Malaysia
Norr om Singapore på andra sidan ett smalt sund ligger Johor Bahru i Malaysia. Många singaporeaner åker dagligen över gränsen för att handla och roa sig eftersom det mesta är betydligt billigare på andra sidan gränsen. Smidigast tar man sig över gränsen till Johor Bahru genom att ta pendeltåget till stationen pendeltågsstationen Woodland för att därifrån ta en lokalbuss över gränsen, allt går mycket smidigt.

Kön till gränskontrollen ut ur Malaysia påväg in i Singapore igen slingar sig lång. Passet granskas också mycket noggrant. I cirka två timmar fick jag stå i denna kö.
I Johor Bahru finns inte så mycket att se och uppleva. Det största besöktsmålet är detta köpcentrum som ligger precis vid gräskontrollen. Priserna är betydligt billigare här jämfört med Singapore.
1.352083103.819836