Besök historiska platser i och utanför Berlin

Annonser

Staden Berlin

Berlin är Europas mest besökta huvudstäder. I de centrala delarna hörs flera olika språk talas.  På gator och torg och på restauranger runt de mest kända turistattraktionerna inne i de centrala delarna rör sig också de allra flesta turisterna. Berlin har så mycket mer än så att erbjuda utanför de stora turiststråken för den historiskt intresserade turisten. Några dagar i juli 2019 var jag i Berlin och valde då att bege mig ut i förorterna för att uppleva de lite mer udda sevärdheterna.

Här följer fem av mina tips:

Tysk-ryska museet i Karlshorst

Karlshorst är en gammal villaförort i det forna Östberlin och är idag mest känt för den byggnad där avtalet om den tyska kapitulation i maj 1945 undertecknades inför de allierade befälhavarna. Det ligger i ett äldre och lummigt och stilla villaområde. I dag hyser byggnaden det Tysk-ryska museet och visar de de tyska-ryska förbindelserna fram till andra världskrigets utbrott, krigsförloppet och krigsfångarnas elände. Då jag besökte museet var jag nästan helt ensam i byggnaden.

Fram till 1949 var byggnaden högkvarteret för den sovjetiska militären i Tyskland.
Byggnaden var ursprungligen en skola för den tyska krigsmakten.
Smidigast tar du dig till Karlshorst med S-Bahn linje S3.

Museet ligger c:a 1 km från stationen i Karlshorst på Rheinstrasse.
Om du inte har bråttom rekommenderar jag dig att promenera ut till det Tysk-Ryska museet i Karlshorst. Vägen ut dit från stationen går genom ett äldre och lummigt villaområde. 
Lokalen där den tyske generalen Keitel undertecknade ordern om Tysklands villkorslösa kapitulation inför de fyra segermakterna. Lokalen och möblemanget är återställt till sitt ursprungliga skick. Det är fascinerande att få vara på denna historiska plats. 
Orginaldokumentet för den tyska kapitulationen ligger i en monter i museet. 
Tyska och ryska uniformer med personlig utrustning. I museet finns också några mindre utställningar som visar olika händelser och delar av andra världskriget. 
Utanför museet står den en sovjetisk T34 stridsvagn som var den vanligaste stridsvagnen i den sovjetiska armén. 
En del andra tunga sovjetiska stridsfordon från andra världskriget står uppställda utanför museet. 
Överallt i Berlin och dess förorter finns små och trevliga restauranger och små konditorier. Efter besöket var det skönt att slå sig ner och reflektera över besöket innan avfärden tillbaka till centrala Berlin.

För vidare läsning om detta intressanta museum läs vidare Det tysk-ryska museet

Begravningsplatsen Invalidenfriedhof

Mellan Scharnhorststrasse och Berlin- Spandua ShifffartsKanal i centrala Berlin ligger Tysklands kanske främsta begravningsplats för militärer. Under 200 år, fram till 1945 begravdes höga tyska militärer på Invalidenfriedhof i pampiga sakofager. När jag går runt på kyrkogården tycks dock alla gravmonument från andra världskriget vara borta eller så är det bara de nästan övervuxna gravfundamenten som jag ser och som är kvar av dessa. Någonstans läste jag att sakofagerna efter andra världskriget militärer förstördes efter kriget. Den mest ökande av de alla, Reinhardt Heydrich, ligger begraven här.  I området lär också en massgrav med offer för bombningarna finnas.

En stor del av det ursprungliga Invalidenfriedhof förstördes av stridshandlingar i området samt då Berlinmuren byggdes som rakt gick rakt igenom begravningsplatsen.
Idag går en cykelbana genom begravningsplatsen. Den bäst bevarade del en ligger i lummig grönska och det är lätt att fantisera om vilka scener som en gång utspelades här. Här kommer några bilder från Invalidenfriedhof.

I den bäst bevarade delen av Invalidenfriedhof är många av gravmonumenten intakta. Denna del utgör dock bara en liten del av den ursprungliga begravningsplatsen.
Här någonstans är troligtvis graven till den mest ökände av de alla begravda på Invalidenfriedhof,  Reinhard Heydrich. Han dog åtta dagar efter att han utsatts för ett attentat i Prag. Hitlers hämnd blev att att han beordrade avrättning av 1400 invånare i staden Lidice i Tjeckien. Detta var en andra världskrigets många dramatiska händelser. 
Berlinmuren gick rakt över Invaliedenfriedhof . Delar av muren finns kvar med information om vad som hände längs Berlinmuren i just detta område. 
Idag löper en gång- och cykelbana över Invaliedenfriedhof längs med delar av Berlinmuren på ena sidan och en kanal på den andra sidan. 
I närheten finns en att av Berlinmurens vakttorn kvar. Det finns möjlighet att gå in i det och se hur soldaterna var förlagda. Det finns också en minnesplatta över en av de soldater som sköts till döds då han försökte desertera. 

Wannsee och Wannseekonferensen

Några kilometer sydväst om Berlins centrum ligger den exklusiva villaförorten Wannsee invid sjön med samma namn. Wannsee grundades på 1870 talet och bebyggdes med exklusiva villor som idag ligger inbäddade i ett frodigt parklandskap. I stadsdelen har flera kända personer bott genom åren. I dag finns här flera populära strandbad och det går att åka färja mellan hållplatser längs stranden.  I Wannsee finns också flera anrika båt-, seglar och yachtklubbar som har klubbhus i anslutning till sjön. Dessa klubbar  bildades efter brittiska och amerikanska förebilder i början på 1900-talet av diplomatisk personal från dessa båda stater.

Det är dock inte områdets skönhet som har gjort Wannsee känt. Wannseekonferensen, där höga nazister år 1942 fattade det formella beslutet om att utrota judarna, har gjort att Wannsee skrivit in sig i historieböckerna. Idag är villan där konferensen ägde rum ett museum som visar vägen till Förintelsen.

Villan där Wannseekonferensen år 1942 ägde rum. 
I Wannseevillan finns informationsskyltar uppsatta som visar bakgrunden till Förintelsen. 
Salen i Wannseevillan där konferensen ägde rum. Inget av den ursprungliga möblemanget finns kvar. 
Det är också möjligt att gå på guidade turer i villan eller så kan man få hyra en audiofon. Eftersom jag vet mycket om frågan föredrog jag att själv gå runt och läsa vad som stod på skyltarna. 
En del av de herrar som deltog och fattade besluten på Wannseekonferensen och vilka roller som de i övrigt hade i Tyskland finns beskrivna utanför villan.
Utanför villan finns också denna kopia på det beslut som fattades under Wannseekonferensen. 
I Wannsee finns flera vackra villor och hus från förra och förrförra seklet. En del av dessa är idag museum och gallerier. 
En av flera pampiga villor i frodig grönska i Wannsee. 
Wannseevillan ligger nere vid sjön med samma namn omgiven av småbåtshamnar och klubbhus. 
En av flera småbåtshamnar vid Wannsee. 
På sjön Wannsee går färjor som angör hållplatser runt sjön.
En del andra villor har idag restauranger och/ eller är pensionat.
I grönskan i Wannsee står också Otto von Bismarck staty, även kallad järnkanslern.
Efter en halvdag i Wanseevillan och efter att ha promenerat runt i området är det skönt att få slå sig ner med en kopp kaffe innan färden tillbaka till Berlin. Till Wannsee tar man sig enklast med S-Bahn och sedan vidare med lokalbuss till själva villan. Väl på plats i Wannsee är det tydligt skyltat. 

Läs vidare om Wannsee

Minnesstenar och minnestavlor efter nazismens offer.

Överallt i Berlin, både inne i de centrala delarna och ute i förorterna finns minnesstenar och minnesplatser uppsatta över personer som på ett eller annat sätt föll offer för nazismen. Jag fotograferade en del av dessa. Mässingplattorna(snubbelstenarna)  är uppsatta utanför offrens bostäder som oftast inte finns kvar. Man kan leka med tanken vilka scener som utspelades och som givit upphov till att dessa snubbelstenar placerats ut och vilka öden de andra drabbades av. När man är ute och går i Berlin är det svårt att missa dessa minnesstenar och tavlor.

Museumet Gedänkstätte Deutsche Wiederstand – Motståndsmuseumet

På Stauffenbergerstrasse 13, vid Tiergarten i centrala Berlin ligger det mycket besöksvärda ”Gedänkstätte Deutsche Wiederstand” eller Motståndsmuseet. Här kan du läsa om det motstånd som fanns mot det nazistiska styret och hur detta motstånd visade sig.
I byggnaden fanns högkvarteret för den tyska armén under andra världskriget och i byggnaden som klarade sig under andra världskriget, utspelades den 20 juli attentatet och kuppen mot Hitler som dock slogs ned. I dag är den del av byggnaden där kuppen ägde rum museum. De övriga delar tillhör fortfarande den tyska försvarsmakten.
Flera filmer som skildrar attentat mot Hitler den 20 juli har spelats in i lokalerna och på gården utanför. Här kommer några bilder från museet:

Byggnaden där Motståndsmuseumet är inhyst. Byggnaden överlevde andra världskriget.

Minnesplatta över fyra av personerna som avrättades på innergården. Den mest kända av dessa är Claus von Stauffenberg.


Innergården där motståndsmännen arkebuserades efter det misslyckade kuppförsöket.

Läs vidare om museet Tyska motståndsmuseet här

I alla kvarter i Berlin och i alla förorter påminns man om det andra världskriget, nazismen, det kalla kriget, DDR och kommunismens brott mot mänskligheten. Utställningar pågår ständigt och minnesplatser finns uppsatta.
Berlin har dock så mycket mer än allt detta destruktiva att erbjuda turisterna.

Besöka Lutherstadt Wittenberg

Om du blir trött på att vandra runt mellan Berlins alla sevärdheter rekommenderar jag att ta tåget ner till Lutherstadt Wittenberg 11 mil söder om Berlin. Wittenberg har flera dagliga tågförbindelser med Berlin och tåget stannar även vid Sudbahnhof. Wittenberg har gått till historien för att Martin Luther år 1517 spikade upp sina 95 teser på slottskyrkan vilket kom att sätta hela Europa i brand. Staden är idag en prydlig och sömnig småstad ute på landsbygden i Sachsen -Anhalt. En varm sommardag i juni 2023 beökte jag Wittenberg och här följer mina tips och tankar om staden.

Marktplatz Wittenberg är det centrala torget som kantas av flera resturanger och caféer. Mitt på torget står Martin Luther staty.

En av de många gågatorna i Lutherstad Wittenberg i juni med domkyrkan i bakgrunden där Martin Luther för mer än 500 år sedan spikade upp sina 95 teser.

En av många innergårdar i staden Lutherstadt Wittenberg.

Vår kung Gustaf II Adolf besökte en gång Wittenberg.


Schlosskirsche Wittenberg där Martin Luther en gång spikade upp sina teser. Kyrkan har genom historien flera gånger förstörts och återuppbyggts.


Kyrkporten där Martin Luther en gång spikade upp sina 95 teser år 1517 som senare kom att sätta nästan hela Europa i brand.  Orginalporten är sedan länge borta.


Schlosskirsche är pampig och mäktig. I anslutning till kyrkan finns ett litet museum och man kan gå på guidade turer.


Invid Marktplatz Wittenberg och längs gågatorna finns flera resturanger och Caféer som serverar klassiska tyska maträtter. Det är väl värt att slå sig ner på någon av dessa och njuta av omgivningarna.  (https://www.wittenberg-kartoffelhaus.de)

Läs vidare om berlinstadsdelen Kreutzberg här. 

Läs vidare om Östersjöstäderna Gdansk och Sopot här

Se och upplev Hitlers varglya i gamla Ostpreussen