Se och göra i Gdansk och Sopot

Annonser

Att göra i Gdansk

Gdansk är en populär stad att besök för skandinaver. Flygresorna hit kan du få för under 200 kronor. I kvarteren i gamla stan och på stränderna utanför Gdansk hörs de nordiska språken talas av var och varannan. Det är inte svårt att förstå varför såpass många lockas hit.

Gdansk med omgivningar har mycket att erbjuda för gammal som ung. Turisterna kommer hit för att uppleva den vackra gamla stan, stränderna och de historiska platserna i och utanför Gdansk. Priserna är också betydligt lägre jämfört med i Sverige.

Staden ligger på båda sidor av floden Wisla några sjömil in från Östersjöns stränder.
Gdansk har sedan 1200-talet varit en viktig hamnstad och har en lång och dramatisk historia där även Sverige finns med på ett hörn. På 1600-talet stod en svensk armé vid Gdansk stadsport. Tyska, ryska och franska arméer har erövrat och plundrat staden under århundradenas lopp.

Under andra världskrigets slutskede förstördes Gdansk fullständigt och fick brinna under två månader. Till skillnad från många andra totalförstörda städer byggdes gamla staden i Gdansk upp till nästan 100% efter att den tysktalande befolkningen fördrivits och ersatts med en polsktalande befolkning som fördrivits från de landområden som Polen förlorade till Sovjetunionen i öster. Tyskarna hann lyckligtvis innan Sovjetunionen erövrade och förstörde Gdansk föra bort många kulturskatter till säkerhet som därigenom undgick förstörelse.

Strandpromenaden in mot Gdansk gamla stad en tidig morgon i juli. 
Hamnkranen Zuraw från 1400-talet är en av Gdansk mest kända byggnader och ett givet besöksmål för alla turister. Den ursprungliga kranen förstördes under andra världskriget och lär vara den äldsta av sitt slag i hela Europa. 
Ett av många palats vid floden Wisla Gdansks gamla stad. Detta byggdes för de polska kungarna när de var på besök men ingen polsk kung lär ha övernattat i palatset. 
Dlugi Targ-Långa torget är hjärtat av Gdansks gamla stad. Vill du uppleva torgets skönhet ska du komma hit tidigt på dagen. Caféer och restauranger ligger vägg i vägg runt hela torget. Vid lunchtid är det lika trångt på torget som Drottninggatan i Stockholm och Nordstan i Göteborg en lördagseftermiddag. 
Vill du uppleva uppleva Gdansk och få en bra början på din vistelse rekommenderar jag att du går på en guidad rundvandring. Det finns flera att välja emellan på olika teman, på flera olika språk och klockslag per dag. Jag valde att att gå med arrangören ”Free Walking Tour”Guidningen kostar inget men du förväntas att ge dricks. 

Ett monument över uppfinnaren Farenheit. Upphovsmannen av temperaturskalan Farenheit föddes i Gdansk och levde sina första år vid torget innan han utvandrade till USA och blev världsberömd.

Inte lång från de mest centrala delarna av Gdans ser man byggnader som inte återuppbyggts efter andra världskriget.

Postkontoret Gdansk

Denna byggnad en bit utanför Gdansks gamla stad har idag en viktig roll i den polska folksjälen efter den händelse som utspelades här den 1 sep 1939.

Det gamla postkontoret i Gdansk har en mycket speciell plats i den polska historien och folksjälen. Då tyskarna anföll Polen den 1 september 1939 höll en grupp polska posttjänstemän stånd mot den tyska övermakten i denna byggnad under några dagar. De lämnade byggnaden först efter att tyska styrkor hällt ner bensin i byggnadens källare och tänt på. De tillfångatagna tjänstmännen dömdes till döden och avrättades några veckor senare. Dödsdomarna lär har stridit både mot Danzigs egna och de nazityska lagarna. Idag är det ett museum i byggnaden. 
Bild på de tillfångatagna posttjänstemännen som står uppställda mot en mur utanför postbyggnaden 1939.
Muren mot vilken de tillfångatagna posttjänstemännen stod uppställda efter att de tillfångatagits. Fingeravtrycken i muren är till minne av dem. Posthusbyggnaden i bakgrunden. 

Minnesmärke för offren under andra världskriget utanför posthuset. 

Solidaritetstorget i Gdansk

En bit utanför centrum ligger denna viktiga minnesplats.

Minnesplatsen för de hamnarbetare som dödades under demonstrationerna mot det kommunistiska styret 1970. Det ligger något utanför gamla stan.  Det Europeiska Solidaritetscentret ligger även här. 
Närbild på en av flera minnesplatser i området till minne av de dödade arbetarna. 
Ytterligare en staty som ska hedra och minnas de arbetare som sköts ihjäl 1970. Namn och ålder på de som dödades finns inskriva bakom statyn. 
Ett av Gdansk populäraste turistattraktion är Museet över andra världskriget i denna modernistiska byggnad. Jag hann inte besöka museet delvis för att jag anser mig veta allt om andra världskriget. Jag hörde dock bara positiva saker om museet. 
En del miljöer från andra världskriget visas i museumet.

I Gdansks turistkvarter i gamla stad är det tätt mellan caféer och restauranger. På kvällarna blir dessa snabbt fullsatta och priserna är därefter. Vill du äta mer prisvärd mat rekommenderar jag att du försöker hitta restauranger utanför Gdansks gamla stad.


En tor del av museumet ligger under jorden

Restauranger och caféer i Gdansk

På ön Olowianka i Gdansk finns detta matstånd med nygrillat och polska rätter. Det var bara att peka på det man ville ha så lades detta upp på en tallrik och vägdes. Det smakade helt ok men priserna på maten var i turistklass. 

Besök Sopot

Några kilometer från Gdansk vid Östersjöns södra strand ligger den anrika kurorten Sopot, under den tyska tiden känd som Zoppot. I dag är Sopot i hopvuxen med Gdansk men den har en lång och spännande historia.  Fram till andra världskrigen var Sopot helt tyskspråkig men den tysktalande befolkningen fördrevs efter att kommunisterna tagit makten med Sovjetunionens stöd.

Fram till andra världskriget var Sopot en populär semesterort för de förmögna i Berlin, Gdansk och Königsberg. På senare är har Sopot börjat återfå sin forna status som semesterort och är känd för sitt intensiva uteliv, sina restauranger och långa stränder. Årligen äger fler olika event rum i Sopot.

Den ursprungliga bebyggelsen är till stor del bevarad och karaktäriseras av sina stora trävillor från förra sekelskiftet.

Från Gdansk tar du dig smidigast med tåg som kostar 7 Zlotyn och tar c:a 15 minuter. Väl framme promenerar du ner genom den äldre bebyggelsen till Sopots strand.

Ett av många mindre hotell och pensionat i Sopots äldre del nere vid stranden. Hotellets ursprungliga tyska namn tycks ha bevarats. 
I Zopot finns många vackra byggnader från det förra sekelskiftet.
Sopots strand en dag i juli. Soliga dagar är det trångt på stranden.
Vy över stranden med Gdansk i bakgrunden. 
Sopots mest kända landmärke är dess 511 meter långa pir. Den första piren på platsen byggdes redan år 1827. 1928 fick piren sitt nuvarande utseende och längd. Du måste få betala en avgift för att få gå ut på piren men det är väl värt pengarna. Det är oftast mycket folk ute på piren. 
Vy från längst ute på piren in mot stranden och Grand Hotell i Sopot. Om denna spännande pir kan du läsa vidare om HÄR
Du kan ta tåget till och från Sopot från Gdansk. Du kan också ta detta sjörövarskepp från Gdansk och få en skön båttur på köpet. 
Längs stranden i Sopot finns flera lummiga parker. Det gäller att se upp för cyklister med tunnelseende som oftast kommer farande i hög fart. 
The Krzywy Domek ”Crooked House” är ett av Sopost mest kända och moderna landmärke. Inne i huset finns en liten galleria. 
Gågatan i Sopot kantas av många restauranger och småbutiker. Sommardagar är det oftast trångt på gågatan. 
Efter några timmar i Sopot är det skönt att få varva ner med en Irish Cofee på Grand Hotel i Sopot. Läs mer om Grand Sofitel .

Besök Westerplatte

På en halvö vid Wislas mynning ligger halvön Westerplatte. Här utspelades en dramatisk händelse i det moderna Polens historia. Den 1 September 1939 anföll tyska förband den lilla polska garnison som var förlagd på Westerplatte från sjöss, från luften och från land. Till tyskarnas förvåning gjorde de polska soldaterna hårt motstånd och lyckades flera gånger slå tillbaka de tyska angreppen och vålla dem svåra förluster. Efter sju dagar tvingades försvararna slutligen ge upp och ge sig till fånga.
I andra världskrigets slutskede ägde strider rum på Westerplatte mellan tyska och sovjetiska förband. Idag är Westerplatte ett utomhusmuseum och ett populärt utflyktsmål för både polacker och turister.  Några ruiner finns kvar av de ursprungliga försvarsanläggningarna.
Westerplatte är också det ända område i Gdanskområdet som har fått behålla sitt ursprungliga tyska namn.

Enklast tar du dig med båt till Westerplatte från Gdansks centrum.

Smidigast tar du färjan från centrala Gdansk ut till Westerplatte. Färden ut tar drygt 40 minuter och går igen det enorma varvsområdet som ligger mellan Gdansk och Östersjön. Du kan också ta en lokalbuss från tågstationen ut till Westerplatte.
På färd ut mot Westerplatte genom Gdansks enorma och slitna varvsområde.
Väl ute på Westerplatte finns på flera ställen informationstavlor som berättar om striderna under andra världskriget samt områdets övriga historia. 
Minnesplats för några av de stupade polska soldaterna. 
Ruinerna efter en av de polska kasernerna finns kvar från slaget om Westerplatte 1939
Det polska minnesmärket till försvaret av Westerplatte 1939. 
Där färjan till och från Westerplatte angör ligger några små restauranger och caféer. Från detta område utgick de tyska markanfallen mot Westerplattes försvarare. 

Besök katedralen i Oliwa
I en förort till Gdansk ligger Oliwa som hyser en del svensk historia. I denna lilla stad slöts ”Freden i Oliwa” år 1660 mellan Sverige och Polen.

Katedralen i Oliwa.
Katedralen i Oliwa är mycket vacker inuti och välbesökt.
Inne i detta kloster i Oliwa slöts ”Freden i Oliwa” år 1660 mellan Sverige och Polen. Tyvärr var klosteret stängt för besökare pga ett pågående renoveringsarbete.
De allra flesta svenskar som kommer till Gdansk kommer med flyg eller med färja från Karlskrona. Jag valde dock att ta bussen hit från Berlin som en del av min resa genom Europa. Detta bussbolag erbjuder priser som är betydligt lägre jämfört med vad jag hade fått betala om jag hade tagit tåget.  

Jag hann bara vara två heldagar i Gdansk med omgivningar. Vill man verkligen uppleva vad som finns i och runt Gdansk behövs betydligt fler dagar än så men det får för min del bli en annan gång. Jag rekommenderar dock alla att besöka Gdansk som överraskade mig positivt.

Läs vidare om Borgen Malbork några mil söder om Gdansk och om att resa till Hitlers Varglya i nordöstra Polen. Se och upplev Hitlers varglya i gamla Ostpreussen