Bästa platserna på Södermalm

Annonser

På Södermalm finns flera vackra och historiska kvarter och utsiktsplatser inte långt ifrån Stockholms stora turistattraktioner. Många turister hittar aldrig till dessa unika platser. Här följer mina tips på platser att besöka på Södermalm.

Vita bergen på Södermalm

Kvarteren runt Vita bergen på Södermalm bjuder på härlig utsikt över inloppet till Stockholm och flera välbevarade byggnader från slutet av 1700talet. Kvarteren var länge Stockholms fattigaste. De senaste årtiondena har de gamla rucklena rustats upp och är idag de mest idylliska i Stockholm med sina lummiga trädgårdar omgivna av höga plank. Flera kända konstnärer och författare har verkat och levt i dessa kvarter och inspirerats av miljön i sina verk. Idag är de stilla kvarter långt borta ifrån Stockholms övriga brus och buller och minner om det gamla Stockholm.

En av flera utsiktsplatser vid Åsöberget med Fåfängan i bakgrunden.

Väl bevarad trähusbebyggelse från 1700talet längs Mäster Mikaels Gata vid Åsöberget.

Mosebacke Torg
Mosebacke har fått sitt namn efter en kvarn som låg på platsen på 1600talet. De första planteringarna gjordes på 1850 talet och är därmed Stockholms äldsta allmänna planteringar. År 1941 fick parken sitt nuvarande utseende. Fontänskulpturen ”Systrarna” skapades av konstnären Nils Sjögren och kom på plats 1945. Parken utsåg år 2006 till Stockholms vackraste torg.

Mosebacke Torg är en rofylld plats bara ett kvarter från Götgatan. Ända sedan 1850talet har detta torg varit ett centrum för nöjeslivet i Stockholm.


Mosebacketerassen är ett klassiskt barhäng på Södermalm.
Mosebacketerassen med Gröna Lund i bakgrunden.

Katarina Kyrka och Vita Bergen

Katarina kyrka stod klar 1695 och har sedan dess drabbats av två bränder. Idag är Katarina ett viktigt inslag i Stockholms stadsbild. Natten till den 17 maj 1990 brann kyrkan ned för andra gången men återuppbyggdes igen efter gamla metoder och 1995 invigdes Katarina Kyrka på nytt.

Katarina Kyrka


Sofia Kyrka från 1907 står på Södermalms högsta punkt. Kvarteren runt kyrkan var på 1700 och 1800 talen Stockholms fattigaste med kåkbebyggelse längs sluttningarna.
Väl bevarad trähusbebygglse omger Sofia kyrka på Södermalms höjder. Idag är det fridfullt att vandra runt i kvarteren som förr var hem för Stockholms fattigaste invånare.
Blecktornsparken en stilla sensommardag.

Skinnarviksberget och Mariaberget

Skinnarviksberget är med sin 53 meter över havet centrala Stockholms högsta naturliga punkt med utsikt över bland annat Stadshuset, Riddarfjärden och Kungsholmen.

Skinnarviksberget är ett populärt utflyktsmål bland såväl barnfamiljer och kompisgäng som gärna tillbringar några timmar bland klipphällarna med något gott att äta och dricka.


Påväg upp mot Skinnarviksberget.
Yttersta Tvärgränd på väg ner från Skinnarviksberget.
Gamla Lundagatan nedanför Skinnarviksberget.
Ännu en gata på Söders höjder som minner om ett svunnet Stockholm och Sverige.
Ivar Los Park med Gamla Stan i bakgrunden.
Bastugatan ner mot Slussen. En gång fanns här många badstugor.
Utsiktsplats på Mariaberget ovan Söder Mälarstrand med Kungsholmen och DN skrapan i bakgrunden.

Restaurang FreyaSöder ovan Centralbron med utsikt över Gamla stan en sensommardag.
Stockholms Stadshus från Skinnarviksberget.

Långholmen
Långholmen är en grön och lummig naturpark med vildvuxen grönska. Parken är en välbesökt promenadpark. På ön finns flera gamla byggnader och restauranger. Den mest kända är byggnaden är Långholmens Fängelse som var i bruk i 250 år fram till år 1975. Nu är det gamla fängelset ett populärt hotell.

Vy mot Långholmen från Lilla Essingen.
Vy mot Lilla och Stora Essingen från Långholmen.

Pålsundet är sundet mellan Södermalm och Långholmen
Där Pålsundet möter Långholmskanalen
Vid fängelsemuren på Långholmen ägde Sveriges sista avrättning rum 1910. Ett minnesmärke visar var avrättningen ägde rum.
Platsen där ett JASplan kraschade 1993 under flyguppvisning.