Val Thorens -Ett franskt Skidpatardis

Annonser

Val Thorens – Ett franskt skidparadis

Några timmar från Geneve precis på gränsen till Italien ligger Val thorens på 2300 meters höjd.

I Val Thorens har du pisterna utanför hotellet och lifterna går igenom byn.

UCPA:s Center i Val Thorens

UCPA:S center i Val Thorens

I nattmörkret segade sig bussen på slingrande vägar upp mot UCPA:s center i Val d`Isere på 2300 meters höjd. Förvånadsvärt lite snö syns från bussens fönster. Oron förstärktes då den milda nattluften andas in utanför UCPA:s center.

Följande dag gassar solen från en klarblå himmel, oron är som bortblåst och jag förstod att snökanonerna har gjort sitt. I de på franskt vis mycket välpreparerade pisterna finns det gott om snö och skidförhållandena är perfekta.

Val Thorens är en kuperad skidort och från UCPA:s center behöver du åka både hiss och gå på flera av dessa broar för att komma upp till Val thorens centrum.

UCPA grundades av president de Gaulle 1965 som ett resultat av Frankrikes dåliga medaljskörd under vinter OS i Innsbruck 1964. Presidenten insåg att något måste göras för att vända trenden och aktivera ungdomen för att Frankrike skulle kunna ta OS medaljer i framtiden. På 1990talet öppnades möjligheten även för svenskar att åka med UCPA.

I UCPA-konceptet ingår allt- resa, skidskola, skidhyra, mat, boende och liftkort. På dess center blandas svenskar, belgare, engelsmän och framsmän främst i den yngre medelåldern med skidåkning som gemensamt intresse.

I franska Val Thorens kan du stå på skidor bara några timmar efter att du har landat på flygplatsen i Geneve. Den moderna skidorten anlades i början på 1970talet och ligger i Les3Valles som är världens största skidområde tillsammans med de välbekanta orterna Maribel, Les Menuires och Chourchevel. Under de följande åren byggdes skidsystemet i Val Thorens ut. På 1980talet nådde skidsystemet sin nuvarande storlek med 31 liftar och 150km pister. Skidsäsongen sträcker sig från slutet av november till den 1 maj, 453 snökanoner garanterar snötillgången. En vanlig vintervecka finns det mellan 50 och 60 tusen skidåkare från hela Europa i Les3Valles.

Val Thorens kritiserades i början för sin överanvändning av betong. Idag råder dock mycket strängare byggregeler och alla betonghus har klätts med fasader i trä och har fått klassiskt sovoyardiskt utseende.

Det finns mycket gott på konditorierna i Val Thorens

Delikatessbutier finns det gott om i Val Thorens

Det är lätt att bli bortskämd i Val Thorens, med alla härliga och utmanande pister alldeles utanför hotellen och alla högklassiga restauranger, konditorier, små köpcentra med delikatessbutiker och lyxbutiker samt afterskiställen för skidåkare i alla åldrar.

Val Thorens växer ständigt och planer finns på att bygga flera fyr- och femstjärniga hotell de kommande åren.

En vecka med UCPA i Val Thorens

Som UCPAresenär väljer själv om du vill åka skidor eller snowboard. Första dagen harmoniseras skidåkarna utifrån sina färdigheter och delas in grupper på c:a tio personer av UCPA:s guider. I veckan ingår 24 timmars skidskola och skidguidning genom Les 3Valles av guiden.

Guiden från UCPA guidar på engelska med fransk brytning oss genom Les 3Valles.

De välpreparerade pisterna och den gassande solen gör oss alla på gott humör

Vyerna uppe vid Europas tak kan jag aldrig få nog av.

Efter en heldag i pisten då benen känns tunga är det skönt att varva ner i baren med en öl eller espresso och diskutera allt mellan himmel och jord med skidåkare från Sverige, Storbrittanien och Frankrike.

I UCPA konceptet ingår helpension, oftast med fransk husmanskost som tema.

På UCPA:s center bor delar du rum med dina vänner eller/ med okända på vandrarhemsstandard.  Det kan bli trångt och varmt på rumen.

En vecka med UCPA är oftast mycket trevligt, familjärt och ett minne för livet!

Bokar du inte flyg med UCPA boka du enklast flyg till Geneve på http://www.flygresor.com/