Kazimierz- Ett besök i Krakows judiska kvarter.

Ska du resa till Krakow i södra Polen? Då undrar du säkert över vad Krakow kan erbjuda turisterna. En av många sevärdheter är stadsdelen Kazimierz som idag är Krakows nöjeskvarter och Krakows forna judiska kvarter. Här bodde Krakows judar i århundranden och har än idag en tydlig judisk karaktär. Sverige har också en liten del i Krakows och Kazimierz historia. Att promenera hit är som att komma till en annan stad.

Idag finns otaliga reportage, bloggar och artiklar publicerade som beskriver hur vackert och besöksvärt Krakow är, men Kazimierz omnämns oftast bara med en bisats. Under en heldag gick jag på en guidad rundvandring och strosade själv runt i Kazimierz. Här följer min upplevelse och tankar om stadsdelen Kazimierz.

Vi samlas vid Krakows torg en solig och varm junimorgon och beger oss mot Kazimierz. Guiden berättar att av Krakows en gång så rika judiska liv finns idag endast en liten spillra kvar. De få judar från Krakow som överlevde Förintelsen utvandrade eller assimilerades helt med den övriga polska befolkningen.

Krakows centrala marknadstorg är mycket vackert. Idag trängs mängder av turistgrupper, matställen och andra på torget. Sedan mitt första besök i Krakow för drygt 20 år sedan har turismen verkligen satt sin prägel på hela Krakow. Från början fick judarna också bo vid torget.
Mariakyrkan vid marknadstorget är förutom att den är vacker och ståtlig också en samlings- och mötesplats för grupper, däribland min grupp.

Guiden berättar vidare att det fram till andra världskriget fanns över 60 000 judar i Krakow men att det idag endast finns ungefär 1500 judar kvar. Spåren av det judiska livet och kulturen finns dock kvar, bland annat det judiska museet som är inhyst i en gammal synagoga, flera judiska/israeliska restauranger, festivaler och en del andra institutioner. Kvar i Kazimierz finns också flera restaurerade synagogor, två av dem är i bruk som gudstjänstlokaler. De judiska församlingarna minskar stadigt i antal på grund av hög medelålder och utvandring.

Min guide berättar entusiastiskt om vad Kazimierz har att erbjuda. Hon berättar att Kazimierz grundades som en egen stad av den polske kungen på 1300talet  för att få bort judarna från centrala Krakow där de konkurrerade inom handeln och efter ha blivit anklagade för att ha bränt ner Krakow. De övriga gruppen bestod nästan bara av amerikanare.
På Szeroka Street Kazimirez kan man svalka sig i hettan.
kaz7
Szeroka Street är också ett torg och var under århundranden centrum för Kazimierez. Nu ligger restaurangerna tätt.På senare år har stora delar av stadsdelen restaurerats och affärer, bokhandlare och restauranger med ”judiskt” tema har blivit mycket populära. Konserter och spelningar med judisk folkmusik ges och visor på jiddish och kletzmer.
kaz4
Minnesstenen över Kazimierz judar som föll offer för förintelsen.

Kazimirez har också en del svensk historia. Guiden berättar att staden förstördes av den svenska armèn under Karl X:s polska fälttåg. En annan händelse med svensk anknytning är att landsförädaren Johan Patkul, som först var i svensk tjänst, sedan i polsk tjänst och slutligen i rysk tjänst avrättades i Kazimierz år 1707 efter att ha utlämnats av ryssarna till svenskarna. Redan år 1694 hade han dömts till döden för högförräderi. Avrättningen, som lär ha utförts av en oskicklig bödel, skedde med stegling, rådbråkning och därefter med svärd.

Idag är Kazimierz en stadsdel i Krakow som både har en judisk och katolsk halva. När jag vandrar runt här på egen hand känns det nästan som att jag är i en annan stad eftersom tempot och arkitekturen skiljer sig från övriga Krakow

kaz6
En av många kullerstensbelagda gator i Kazimierz.
kaz8
I Kazimierz finns en mängd olika caféer och restauranger.
Delar av fastigheterna i Kazimierz är i långt gånget förfall vilket delvis kan förklaras med att ägandeförhållande är mycket oklara efter andra världskrigets och kommunismens härjningar.
Den judiska begravningsplatsen skymtar genom muren. Vill man gå in måste man promenera över till motsatt sida.
Den judiska begravningsplatsen är värd ett besök.
Det är fritt att slå sig ner bredvid statyn av Jan Karski som var betydelsefull för stadens judar under och efter andra världskriget.
En av flera synagogor i kvarteren: Inte alla är i aktivt bruk.

På dagarna är det tätt mellan turistgrupperna, på kvällarna förvandlas Kazimierz till ett nöjeskvarter med mängder av barer och restauranger. Soliga dagar är det fullsatt.

Två restauranger i Kazimierz

Under mitt dygn i Kazimerz hinner jag besöka två caféer och restauranger som jag verkligen kan rekommendera:

Cheder

Cheder har en judisk profil som serverar kaffe på orientaliskt vis och har flera förträffliga rätter baserad på humus på menyn.  Gott och annorlunda och det finns inget att anmärka på.
kaz2
Att äta på Cheder café är som att sitt i ett vardagsrum.

Warszat

Café Warszat i Kazimierz är ett mer klassiskt polskt café. Hör serveras mer traditionella polska rätter och frukost. Gott och förutom att det är mycket billigt känns det som att sitta i någons vardagsrum.
En trevlig inredningsdetalj är blåsinstrumenten på väggen. Priserna här är på sin höjd av de vi är vana från Sverige.  

Att resa in i Polen från Ukraina

Att passera gränsen in i Polen från Ukraina var tog tid. EU:s yttre gräns är hårdbevakad. Två gånger fick vi gå ut ur bussen med allt bagage som röntgades och för att bussen skulle genomsökas efter olämpliga varor och personer. Gränspassagen tog många timmar mitt i natten.

Kazimierz ligger bara 20 minuters promenadväg bort från Krakows centrala torg och är verkligen värt ett besök. Tänkvärt är att många fruktansvärda scener utspelades i denna stadsdel under andra världskriget. Att bege sig bort från de mest centrala delarna är också ett bra sätt att slippa ifrån den stora mängden turister.
Flera guidade turer erbjuds i Krakow bland annat till Kazimierz. Vissa kostar pengar, andra är gratis men då förväntas man istället lämna guiden dricks.

Läs vidare om Lviv- Ukrainas Krakow

Om Oscars resor& betraktelser 29 artiklar
Jag är gymnasielärare i historia, geografi och samhällskunskap på Täljegymnasiet i Södertälje som tycker om resor och äventyr i när och fjärran. Bloggen är medlem i www.svenskaresebloggar.se Vid synpunkter skriva gärna till oscarandren@gmail.com

Bli först med att kommentera

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.