Se och upplev Kazimierz- Krakows judiska kvarter.

Annonser

Ska du resa till Krakow i södra Polen? Då undrar du säkert över vad Krakow kan erbjuda turisterna och mycket finns det att se och att göra i Krakow. Utbudet är enormt både i Krakow och utanför. Idag finns otaliga reportage, bloggar och artiklar publicerade som beskriver hur vackert och besöksvärt Krakow är men Kazimierz omnämns oftast bara med en bisats. Under mitt besök valde jag att utforska denna del av Krakow med en guide men även helt på egen hand.

Kazimierz är Krakows forna judiska kvarter men är idag ett av Krakows nöjeskvarter. Krakows judar bodde här i århundranden och har än idag en tydlig judisk karaktär. Sverige har också en liten del i Krakows och Kazimierz historia. Att promenera hit är som att komma till en annan stad.

Här följer min upplevelse och tankar om vad som finns att att göra i Kazimierz.

Gå en guidad tur i Krakow

I Krakow finns otaliga privata guider och guidningar i grupp. Jag valde att gå en guidad vandring med ”Krakow Free Tour”. Gruppen samlas vid Krakows torg en solig och varm junimorgon och vi beger oss mot Kazimierz. Guiden berättar att av Krakows en gång så rika judiska liv finns idag endast en liten spillra kvar. De få judar från Krakow som överlevde Förintelsen utvandrade eller assimilerades helt med den övriga polska befolkningen.

Krakows centrala marknadstorg är mycket vackert. Idag trängs mängder av turistgrupper, matställen och andra på torget. Sedan mitt första besök i Krakow för drygt 20 år sedan har turismen verkligen satt sin prägel på hela Krakow. Från början fick judarna också bo vid torget.
Mariakyrkan vid marknadstorget är förutom att den är vacker och ståtlig också en samlings- och mötesplats för grupper, däribland min grupp.
Min guide berättar entusiastiskt om vad Kazimierz har att erbjuda. Hon berättar att Kazimierz grundades som en egen stad av den polske kungen på 1300talet  för att få bort judarna från centrala Krakow eftersom de konkurrerade inom handeln och efter ha blivit anklagade för att ha bränt ner Krakow. De övriga gruppen bestod nästan bara av amerikanare. Läs vidare om Gratis guidade turer i Krakow här

 

Guiden berättar vidare att det fram till andra världskriget fanns över 60 000 judar i Krakow men att det idag endast finns ungefär 1500 judar kvar. Spåren av det judiska livet och kulturen finns dock kvar, bland annat det judiska museet som är inhyst i en gammal synagoga, flera judiska/israeliska restauranger, festivaler och en del andra institutioner. Kvar i Kazimierz finns också flera restaurerade synagogor, två av dem är i bruk som gudstjänstlokaler. De judiska församlingarna minskar stadigt i antal på grund av hög medelålder och utvandring.

På Szeroka Street Kazimirez kan man svalka sig i hettan.
Szeroka Street är också ett torg och var under århundranden centrum för Kazimierez. Nu är det tätt mellan restaurangerna. På senare år har stora delar av stadsdelen restaurerats och affärer, bokhandlare och restauranger med ”judiskt” tema har blivit mycket populära. Konserter och spelningar med judisk folkmusik ges och visor på jiddish och kletzmer.
Minnesstenen över Kazimierz judar som föll offer för förintelsen.

I mitten på 1990talet fick Kazimierz sitt uppsving efter att filmen Schindlers List av Steven Spielberg som utspelades i Kazimierz, haft premiär. Turister från hela världen började strömma till. Det judiska ghettot under tyskarnas ockupation var placerat  i den angränsande stadsdelen på andra sidan floden Wisla. Lite svensk historia har också utspelats här och som svensk piggnar jag till lite extra då guiden berättar att staden förstördes under den svenska armèns belägring  under kung Karl X:s polska fälttåg på 1650talet efter att tidigare besegrat den polska armén längre norrut.

Kazimierz består idag av en judisk och katolsk halva. När jag själv vandrar runt här på egen hand känns det nästan som att jag är i en annan stad eftersom tempot och arkitekturen skiljer sig från övriga Krakow.

En av många kullerstensbelagda gator i Kazimierz.
I Kazimierz finns en mängd olika caféer och restauranger.
Delar av fastigheterna i Kazimierz är i långt gånget förfall vilket delvis kan förklaras med att ägandeförhållande är mycket oklara efter andra världskrigets och kommunismens härjningar.
Den judiska begravningsplatsen skymtar genom muren. Vill man gå in måste man promenera över till motsatt sida.
Den judiska begravningsplatsen är värd ett besök.
Det är fritt att slå sig ner bredvid statyn av Jan Karski som var betydelsefull för stadens judar under och efter andra världskriget.
En av flera synagogor i kvarteren. Inte alla är i aktivt bruk.

På dagarna är det tätt mellan turistgrupperna, på kvällarna förvandlas Kazimierz till ett nöjeskvarter med mängder av barer och restauranger. Soliga dagar är det fullsatt.

Två bra och hemtrevliga restauranger i Kazimierz

Under mitt dygn i Kazimerz hinner jag besöka två spännande judiska caféer och restauranger som jag verkligen kan rekommendera:

Restaurang Cheder

Cheder har en judisk profil som serverar kaffe på orientaliskt vis och har flera förträffliga rätter baserad på humus på menyn.  Gott och annorlunda och det finns inget att anmärka på. Läs vidare om Restaurang Cheder här.
Att äta på Cheder café är som att sitta i ett vardagsrum.

Restaurang Warszat

Café Warszat i Kazimierz är ett mer klassiskt polskt café. Här serveras mer traditionella polska rätter och frukost. Gott och förutom att det är mycket billigt känns det som att sitta i någons vardagsrum.

En trevlig inredningsdetalj är blåsinstrumenten på väggen. Priserna här är på sin höjd av de vi är vana från Sverige. Läs vidare om restaurang Warszat här.  

Läs vidare om städerna vid Östersjökusten Gdansk och Sopot

Att resa in i Polen från Ukraina

Att passera gränsen in i Polen från Ukraina var tog tid. EU:s yttre gräns är hårdbevakad. Två gånger fick vi gå ut ur bussen med allt bagage som röntgades och för att bussen skulle genomsökas efter olämpliga varor och personer. Gränspassagen tog många timmar mitt i natten.

Kazimierz ligger bara 20 minuters promenadväg bort från Krakows centrala torg och är verkligen värt ett besök. Tänkvärt är att många fruktansvärda scener utspelades i denna stadsdel under andra världskriget. Att bege sig bort från de mest centrala delarna är också ett bra sätt att slippa ifrån den stora mängden turister.
Flera guidade turer erbjuds i Krakow bland annat till Kazimierz. Vissa kostar pengar, andra är gratis men då förväntas man istället lämna guiden dricks.

Läs vidare om Lviv- Ukrainas Krakow

50.049500319.9429071