Se och göra på Bohol & Panglao

Annonser

Att göra på Bohol och Panglao

Öarna Bohol och Panglao i centrala Filippinerna är kanske inte lika kända turistmål som Boracay och Palawan men är ändå ett av Filippinernas mest populära resmål. Öarna är kända för sina stränder, ”The Chocolate Hills”, spökaporna, de otaliga kyrkorna från den spanska kolonialtiden och en del annat. Turisterna kommer främst från Kina, Japan och Korea men turister från Europa hittar alltmer hit och på stränderna hörs en hel del svenska talas, både av par och av barnfamiljer. Till Bohol och Panglao tar du dig smidigats med färja från Cebu City eller med flyg till Panglao alldeles nybyggda internationella flygplats. Fyra januaridagar var jag på dessa båda öar och här följer mina tips och tankar om vad du kan se och uppleva.

Oceanjets färja från Cebu City till Taglibarian City på Bohol är det smidigaste sättet att ta sig till Bohol och Panglao. Färjorna avgår flera gånger varje dag. Färden till Bohol varar c:a 1,5 timma. En enkelbiljett kostar 575 Peso. Biljetter kan du köpa i terminalen eller på Oceanjets kontor på fjärde våningen i Alaya köpcentra i Cebu City. Väl framme i Taglibarian City tar du taxi till hotellen vid Bohols stränder. För en 40 minuters taxiresa till Alona Beach fick vi betala 800 Peso. Läs mer om Oceanjet här.

Alona Beach på Panglao

Alona Beach är Pangleons absolut främsta resmål och har blivit känd för den fina, rena och vita sanden samt för reven utanför stranden som lockar dykare och snorklare från när och fjärran. Längs stranden ligger restauranger, barer och hotell i olika prisklasser tätt.

Alona Beach på nyårsdagen 2020 fotograferad från av de klippor som omger stranden. Båtarna utanför ligger redo för att köra ut turisterna till omgivande öar och på dykturer. 
Alona Beach framför dess mest exklusiva hotell, Hennan. 
Det är trevligt att slå sig ner på någon av de otaliga strandrestaurangerna, njuta av miljön och sörpla på en milkshake. Priserna är pinsamt låga jämfört med de i Sverige. 
På flera platser längs Alona Beach kan du få en kokosnöt öppnad och dricka dess läskande innehåll för en billig peng. 
En svalkande och alldeles färsk dryck en varm dag på stranden. 
På stranden finns många olika sätt att fördriva tiden på. 
Filippinerna har ett rykte om att vara ett mycket kriminellt och farligt land. Många turistpoliser syns där turisterna håller till. Poliserna är också mycket hjälpsamma och tillmötesgående då man ber om hjälp. 
Vid en promenad längs Alona Beach kommer ofta massörskor fram och erbjuder sina tjänster som också utförs direkt på stranden.

På flera ställen vid Alona Beach och i Tagbilarian City finns flera arrangörer som ordnar med rundresor till Bohols mest intressanta platser. Alla tycks köra samma rutt och till samma resmål för det är oftast mycket turister vid dessa besöksmål och mycket trafik. En biljett kostar runt 600 peso men då tillkommer också entréavgifter vid några av besöksmålen. På det stora hela är dessa rundresor mycket prisvärda. Jag åkte på en av dessa rundturer under en heldag och här följer de stopp som jag tycker var de bästa. Läs vidare om Boholtourpackages .

Åka på flodtur- Loboc River Cruice

Varje dag lär omkring 800 turister åka på en Loboc River Cruice. Kryssningen på Loboc River varar omkring två timmar. Flodbanken kantas av höga berg och tät vegitatation. Ombord serveras också en traditionell fihilippinsk buffé till levande musik. Om du har tur kan du få se alligatorer och ormar i vattnet.

 

Loboc River är ganska hårt trafikerad med turistbåtar likt denna. 
Kryssningen på Loboc River går genom tät djungel. De allra flesta turister i denna del av Filipinerna är från andra asiatiska länder. 

Tarsier Conservatory- Reservatet för spökapor
Ett annat stopp på rundturen på Bohol är Tarsier Conservatory. I det inhängnade reservatet finns åtta spökapor(Tarsiers). Dessa primater fanns förr i stora delar av Sydostasien men finns nu endast kvar på några få platser och reservat.

Spökaporna i reservatet sitter i små gömslen som tycks vara skapade av människor. De sitter där med sina stora ögon och tittar förundrat på alla turister som kommer för att titta på dem. 

 

Spökaporna får nog ingen vidare ro när de sitter i sina gömslen Tarsier Conservatory. Med några få minuters mellarum kommer turistgrupper som vill se och fotografera dem i sina gömslen. 
Vid varje gömsle med en spökapa i finns en vakt. 
I reservatet finns en anlagd gångväg som leder till spökapornas åtta gömslen. Tycker att det är lite väl mycket anpassat till turisterna men besöket är ändå väl värt mödan. Flera skyltar längs gångstigen uppmanar turisterna att vara tysta och hålla sig lugna. 
Vid entrén till Tarsier Conservatory är det trångt och kaotiskt bland alla minibussar som skjutsar runt turister. 

 

Man Made Forest på Bohol- Mahognyskogen

Ett annat givet stopp under rundturen på Bohol är Mahognyskogen. Den sträcker sig några kilometer längs vägen och planterades för många år sedan och är en fascinerande plats. Inne i skogen är svalt och skönt. Även här är det tyvärr trångt mellan de parkerade minibussarna och de fotograferande turisterna.

The Man Made Forest med Mahognyträd är ett givet fotostopp för tursier. Tyvärr förtar mängden av turister en stor del av upplevelsen med att vara inne i skogen. 

Chocolate Hills på Bohol

Chokladkullarna eller ”Chocolate Hills” är Bohols absolut främsta turistattraktion och de är föreslagna att bli upptagna på UNESCOs lista över världsarv. När du väl är på plats vid kullarna är det inte svårt att förstå tanken.  Området har över 1260 kullar som är mellan 30-60 meter höga, den högsta är 120 meter hög.  Under torrperioden får kullarna en ljusbrun färg och under regnsäsongen täcks kullarna av frodig grönska. I området går det att åka ledarledda turer på fyrhjulingar men de flesta nöjer sig med att stanna vid besökscentrat vid staden Carmen.

Vy över The Chocolate Hills från besökscentrat vid Carmen. Så långt ögat når åt alla håll ser man dessa Chocolate Hills. Det är en spännande och fascinerande plats och väl värt ett besök.
På toppen av en av kullarna finns en mycket välbesökt utsiktsplats. 
Från utsiktsplatsen på en av kullarna är utsikten vidsträckt över det omgivande kuperande landskapet.
Besökscentrat från toppen på en av kullarna. Även här är det trångt på parkeringsplatsen och de vita minibussarna kommer i en strid ström och dumpar av turister. I byggnaderna finns även en resturang och flera souvenirbutiker. 
Åka motorcykel till besökscentrat är också populärt.  Den stora mängden turister förtar tyvärr en stor del av upplevelsen vid Chokladkullarna.