Fjäderholmarna- Stockholms närmaste skärgård

Annonser

 

Känner du att det är för varmt och svettigt inne i Stockholm och att det vore trevligt att få uppleva skärgårdsmiljö samt att få inandas frisk luft? Då är mitt tips att bege dig till exempelvis Slussen och ta färjan ut till Fjäderholmarna som med rätta kallas för ”Stockholms närmaste skärgård”. Holmarna nås på 30 minuters med färja från Slussen, Nacka strand och Nybrokajen. De kala klipporna, fritidsbåtarna och skriket från måsarna möter genast besökarna vid ankomst.  Soliga dagar går färjorna fulla och bland passagerarna hörs många främmande språk talas.

Färjan till Fjäderholmarna från Slussen angör. Att åka tidigt på dagen rekommenderas eftersom det soliga dagar snabbt blir trångt på restaurangerna
Utsikt från högst punkten med Nacka Strand och Stockholm i bakgrunden. 
Farleden ut mot skärgården med Lidingö i bakgrunden. 

Fjäderholmarna har en lång och skiftande historia sedan de först omnämndes i mitten på 1300-talet. På holmarna har båtbyggeri bedrivits och ammunition för flottan och latrin förvarats. I mitten på 1970talet lämnade marinen Fjäderholmarna som då blev tillgänglig för allmänheten. På Fjäderholmarna finns en hel del att göra förutom att bada.

Konsthantverk och aktiviteter på Fjäderholmarna.

I hantverkslängan på Fjäderholmarna finns flera små butiker med som säljer keramik, kläder och och konstverk i glas och en del annat. På en annan del säljer Fjäderholmarnas Choklad handgjorda chokladpraliner. På ön finns även boulebanor och natursköna promenadstråk. Du som är intresserad av sjöfart och båtbygge bör titta in hos Föreningen Allmogebåtar och titta på deras museum med allmogebåtar och bruksföremål från förr samt gå på en guidad vandring. Det finns också möjligheter till bad, avkoppling och boulespel.

Sedan 1995 ingår Fjäderholmarna i Kungliga nationalstadsparken och är dess östligaste utpost. Runt ön går en vandringsled längs stranden, genom lummig glömska och över klippor.

I hantverkslängan säljer flera hantverkare sina produkter. 
Allmogebåtar finns att beskåda och det går att köpa konst med skärgårdsmotiv. 
Fjäderholmstillverkad kermik finns att handla. 
Där färjan från Stockholm lägger till finns en butik som säljer lokalt tillverkad choklad. 
Sol och bad en solig majlördag. Det finns inga iordninggjorda badplatser på Fjäderholmarna. Denna del av ön blir lätt fullpackad med soldyrkare.
Boulebanan väntar på spelarna. 

År 1982 tog Kungliga Djurgårdens över förvaltningen av Fjäderholmarna. Efter ett omfattande renoverings och upprustningsarbete öppnade Fjäderholmarna upp med restauranger, kaféer, hantverkare, museer, gästhamn och mycket annat.

Mat och dryck på Fjäderholmarna.

Passagerarna på de färjor som angör mitt på dagen och på kvällarna beger sig oftast med bestämda steg mot någon av alla restauranger som finns på Fjäderholmarna.  Det finns flera restauranger och caféer i olika prisklasser, ett ölbryggeri och möjligheter till konferenser. Du kan också delta i whiskyprovning och pralinprovning, gå på pralinvandring och en hel del annat. Jag har inte hunnit med att besöka alla restauranger på Fjäderholmarna men här följer två av mina tips på bra restauranger på ön.

Röda Villa är ett café och en restaurang vid strandkanten och inbäddad i en grönskande del av Fjäderholmarna.
Fjäderholmarnas Krogs läge hade inte kunnat vara bättre. Varma dagar går en strid ström av gäster mellan färjan och krogen.
Fjäderholmarnas Bryggeri ligger vid kajen och erbjuder flera lokalproducerade och spännande ölsorter och serverar mat. 
En öl i väntan på färjan tillbaka till stan.

 

Vid ett besök ute på Fjäderholmarna märks det snabbt att detta är ett populärt resmål. Vid lunch går färjorna fullastade ut och många passagerare tar snabbast möjliga väg till närmaste restaurang. För att få en chans att njuta av holmarna bör man ta först färjan ut eller komma dit med egen båt.

Läs vidare om ett annat besöksmål i Stockholm:  Stockholms avrättningsplatser