Se och göra i Manila- Mina tips och tankar

Annonser

Är du på väg ut till någon av Filippinernas turistorter men är intresserad av annat än bara stränder och sol? Då har Manila en del att erbjuda. Det är en stad med stora kontraster där det finns en hel del att se och göra. 

Manila är med sina 24 miljoner invånare en av världens största städer. Hypermoderna och jättelika köpcentra och nybyggda trevliga bostadsområden ligger sida vid sida med kåkstäder. Högklassiga restauranger, fashionabla hotell och trevliga barer varvas med gatuförsäljare och hemlösa.

Från 1565 till 1898 var Manila huvudstad i den spanska kolonin Filippinerna. Efter det spansk-amerikanska kriget 1898 hamnade Filippinerna under amerikansk dominans och har sedan dess varit ekonomiskt,militärt och politiskt hårt knutet till USA. Under andra världskriget förstördes Manila nästan totalt och idag minner endast några enstaka byggnader om dess koloniala historia. Det spanska och amerikanska inflytandet dock märks tydligt idag i Manila.

Engelska är ett officiellt språk i Filippinerna vilket gör att det är relativt lätt att ta sig runt i Manila även om alla invånare inte talar bra engelska. Prisnivån är endast 20-30% av den svenska vilket gör det extra prisvärt att vistas här.

Det är inte lätt att skriva en heltäckande kort guide över Manila men här kommer dock några av mina tips på vad du under några dagar kan och göra i Manila:

Manila Ocean Park

I Manila Ocean Park visas Filippinernas marina miljö i havet och i sötvatten. Flera stora akvarium visar fiskar, hajar, rockor, koraller, maneter och mycket annat som finns under vattenytan. Skolklasser, barnfamiljer och turister trängs med varandra. De mest populära aktiviteterna är uppvisningarna med sjölejon och möjligheterna att få bada i några av de jättelika akvarierna nedsänkt i en bur. Gången genom ett av de största akvarierna är det mest minnesvärda.

Den mest spektaktulära delen är gången genom ett av de stora akvarierna. 

 

Akvarium fylld med vanliga öronmaneter. 
Många för oss udda fiskar kan man betrakta.

Manilla Ocean Park bedriver dessutom och koordinerar ett stort att antal miljövårdsprojekt runt om på Filippinerna och väcker opinion i miljöfrågor.

Läs vidare vad Manilla Ocean Park har för spännande på gång HÄR

Köpcentrum

En sökning på Internet visar att det i Manila finns 109 köpcentrum, varav några är världens största. En stor del av vardagslivet kretsar kring dessa. I dessa finns all världens märkesbutiker, ett oändligt stort antal restauranger, kaféer och snabbmatskedjor, lekparker, biografer och mycket annat. Heta dagar är skönt att få komma in i de luftkonditionerade köpcentrumen och svalka sig och slippa ifrån den intensiva trafiken utanför. De mesta kända är Mall of Asia, Robinson Shopping Mall och Greenbelt Shopping Mall.   

Corrigodor Island

1,5 timmar ut med färja mitt i Manilabukten ligger Corrigodor Island. Ön är ett populärt besöksmål. Under andra världskriget utspelade här våldsamma strider mellan japanska och amerikanska styrkor. De amerikanska kasernerna och fortifikationerna som byggdes på 1920-talet förstördes nästan helt och står nu kvar som minne efter andra världskriget. Det mest minnesvärda är guidningen i de underjordiska befästningarna som byggdes av USA under 1920- och 1930-talen.

De amerikanska kasernerena byggdes inte upp igen och få nu står kvar som en påminnelse om kriget. 
Det enda sättet att ta sig ut dit är med Sun Cruices från Seaside Terminal nedanför Mall of Asia. I priset ingår också en sex timmar guidad visning och lunch.

 Läs vidare Corrigodor Island- Ett besök på ett slagfält

Manila Bay Cruice

Från Seaside Terminal nedanför Mall of Asia avgår två gånger varje kväll en två timmar lång kryssning i Manillabukten varifrån man kan beskåda Manilas skyskrapor och ljus från havet. En lättare middagsbuffé ingår och trubadurer underhåller.

På Manilla Bay Cruice underhåller trevliga trubadurer som dessa. 

Bokning till Corrigodor Island & Manilla Bay Cruice kan man göra här

Taal Lake

Strax söder om Manilla ligger vulkansjön Taal Lake. I sjön ligger en vulkantopp vars krater är vattenfylld och utgör i sig en sjö med en omkrets på c:a två kilometer. För att komma upp till toppen åker man först båt ut till vulkanön för att sedan vidare med häst ta sig upp till toppen. Det ryker och pyser av vulkaniska aktivitet överallt runt om. Det är en fantastisk plats.

I Taal Lake ligger en vulkantopp med en kratersjö som är 80 meter djup. 

Flera reseföretag i Manilla ordnar med dagsturer till Taal Lake. Det går också att ta sig dit med kollektivtrafik men det innebär flera byten, enklast är i såfall att åka med en lokal guide som kan bistå med det praktiska bitarna. Det är också trevligare att åka med en lokal guide.

I Tagayatay byter man till motorcykeltaxi till Leynes och Cel Resort vid Taal Lakes strand för vidare transport över.

Läs vidare om Taal Lake- Ett av naturens underverk på Filipinerna.

Intramuros & Rizal Park

Intramuros betyder “innanför murarna”  och är Manillas äldsta del som grundades redan i mitten på 1500-talet av spanjorerna. Flera viktiga händelser har utspelats här. Under andra världskriget var den japanska militärledningen inhyst i Intramuros och kvarteren förstördes då nästan helt av amerikanskt bombflyg.

Infarten till Intramuros.

De mest sevärda byggnaderna är de spanska 1500talskyrkorna med sina vackra innergårdar och parker samt fästningen.  Flera unga män erbjuder sig att guida mot en ganska billig peng, de flesta byggnader har dock informationsskyltar uppsatta om man vill promenera på egen hand. I anslutning ligger vackra Rizal Park som är en grön lunga i Manila.

Manillas katedral byggdes av spanjorerna på 1500-talet

 

Intramuros har flera lugna och grönskande innergårdar. 

Intramuros har många kyrkor och katedraler som härstammar från den spanska tiden.
En annan inpassage till Intramuros. Den spanske kungens emblem visas på vapenskölden.


Tondo-Ett av Manilas slumkvarter

I Manila är det ofta inte långt mellan slumkvarter och mer välbärgade områden och stadsdelar. Ett av Manilas många slumområden är Tondo. Att som västerlänning bege sig dit på egen hand är inte att rekommendera men en dag tar min filipinska vän med mig till Tondo. Området är väl värt ett besök men risken för att bli bestulen är stor så vid ett besök är det viktig att tänka på de vanliga råden om säkerhet. Jag var under besöket försiktig med att visa min kamera.

Denne man skjutar runt oss i Tondo och släpper därefter av oss i Chinatown.
Det går undan i trängseln och det är ett bra sätt att få uppleva Tondo från passagerarsätet.
I Tondo kommer ofta barn fram och ber om pengar. Oftast är de helt ofarliga.
Dag som natt är det liv och rörelse i Tonto. Ger man ett barn några mynt kommer plötsligt många andra också rusande.
Bebyggelsen i Tondo. Det är liv och rörelse och de flesta tycks sysselsätta sig med något längs vägen.
Liv och rörelse längs vägen i Tondo, personerna till höger sitter och skalar stora säckar med vitlök.
Ännu en av de många gatorna i Tondo.
Det finns många restauranger i Tondo. Denna är helt okej men många av de andra gästerna i restaurangen sneglar ändå misstänksamt på oss.
En typisk filipisk rätt. Jag är till att början skeptisk till att äta på denna restaurang men eftersom maten kokade på fatet då den bars in vågade jag äta. Rätten var det absolut inget fel på.


Restauranger

Med sina 24 miljoner invånare finns ett oändligt antal caféer, västerländska och asiatiska snabbmatskedjor, restauranger och barer av hög internationell klass. Flera ligger i anslutning till de stora köpcentrena. Här är några tips:The Manila Hotel är ett klassiskt hotell byggt 1912 som under andra världskriget inhyste slutskede det amerikanska militära högkvarteret. På hotellet finns idag flera prisgivna restauranger som serverar både asiatiska och västerländskt inspirerade rätter. På kvällarna spelas levande klassisk musik.

På The Manilla Hotel spelas varje kväll levande musik.

På The Manilla Hotel är det lätt att fastna i den klassiska miljön och för den spännande matens skull.

The Bayleaf Hotel i Intramuros har en enastående takbar varifrån utsikten är vidsträckt, härifrån är det är det härligt att betrakta solnedgången över Manillabukten och skyskraporna. Restaurangen är också uppskattad.

På kajen invid Seaside Boulevard nedanför Mall of Asia ligger ett stort antal bra betygsatta restauranger och barer. Utifrån designen hade de kunna ligga varsomhelst i världen. På kvällarna är det mycket liv och rörelse och det finns också karuseller och lekplatser för de små. Som skandinav är restaurang Viking den mest minnesvärda som ofta också blir fullbokad.

En populär restaurang med skandinavisk koppling.

Säkerheten i Manila är ett problem. I köpcentrumen, vid de stora hotellen och på andra platser där många människor samlas möts man av tungt beväpnade vakter. Alla råder mig att ta taxi vart jag än ska eller råder mig att ha en filippinare i sällskap. Som västerlänning blir man lätt en rånoffer. Taxi är dock billigt. Vid en vistelse i Manila är att rekommendera att ta in på ett stort hotell med barer, pool och trevlig lobby där man på kvällarna kan vistas i trygghet.

Överallt där människor samlas ser man tungt beväpnade vakter och varningsskyltar.  

 Samtidigt är polismän och väktare mycket hjälpsamma, de kan gå ut mitt i gatan för att stoppa en taxi och berätta för chauffören vart jag vill åka.

Manilla är nog inte den mest spännande staden i Asien att besöka men staden är ändå värde en eller två dagar på vägen till och från någon turistö.

Läs vidare: Macao- En mycket speciell plats

Läs vidare Två dagar i Singapore

 

 
14.5995124120.9842195